PayPal – regisztráció, használat, előnyök, leggyakoribb csalási kísérletek

A PayPal a világ egyik legelfogadottabb, és leginkább használt fizetési rendszere. Több mint 230 millióan használják világszerte. A legtöbb külföldi webshop elfogadja. Az ebay.com aukciós portál preferált  fizetési módja is ez.

Előnye, hogy használata egyszerű, és biztonságos. A webshop ahol vásárolunk nem kapja meg a bankkártyánk adatait, így a visszaélések száma is kevesebb.  Itt is vannak célzottan a PayPal-ra irányuló támadások, ezért mint minden pénzügyi tranzakciónál, itt is körültekintően kell eljárni. Célom, hogy bemutassam a PayPal-al kapcsolatos tudnivalókat, extra előnyöket, felmerülő költségeket, és a lehetséges veszélyeket.

Regisztráció

PayPal.com oldalon a Regisztráció (Sign up) gombra kattintva az alábbi kép fogad:image

 

Itt a Get Starded gombra kattintva megjelenik a regisztrációs oldal:

image 

Töltsük ki az adatainkat értelemszerűen. Agree and Create Account gombra kattintva beírjuk a biztonsági kódot,  és máris létrejött a fiókunk. Hogy fizetni is tudjunk még szükséges a kártyánk adatait megadni, ezt a Your credit card details are safely stored with PayPal szövegre kattintva tehetjük meg. Ha beírtuk a bankkártya adatait, készen vagyunk.

Lehetséges, hogy a PayPal leemel 1 dollárnyi összeget, ne ijedjünk meg, ez csak azt a célt szolgálja, hogy leigazolja az adatok helyességét. Az összeget vissza fogod kapni!

Tanácsok: Ne válasszunk könnyen kitalálható jelszót – név, születési év, hónap, gyerek neve, születési adata, irányítószám. A PayPal fiók pontosan úgy működik mint egy bankkártya, ha valaki tudja az adatainkat, fizetni is képes vele.

Vásárlás és fizetés 

A vásárlás a megszokott módon történik. Bejelentkezés, kiválasztás, kosár, fizetés. A bemutatott példában az eBay-en vásároltam.

A fizetés gombra rákattintva a rendszer minden esetben átirányít a PayPal oldalára, ahol be kell jelentkeznünk  PayPal fiókunkba. A mellékelt mintaképeken ez jól látszik.

A vásárlás: 

 image

 

A Proceed to checkout gombra kattintva az alábbi kép fogad:

image 

Bejelentkezünk, a rendszer  mutatja az összeget forintban, és USD-ben. Rákattintunk a Pay now  gombra, és az összeg ki is lett fizetve. Az az össszeg lesz levonva a kártyánkról, amit a forintösszegnél láttunk.

Díjak:

 A PayPal használata díjmentes. Az átváltásnál kereskedelmi árfolyamot használnak, és felszámítanak átváltási díjat.  Az átváltási díj HUF esetén 3,5 %.

Extra előnyök:

A PayPal-nál van egy olyan akció, ha rajtuk keresztül intézzük a vásárlást, és valami probléma van a termékkel,  és visszaküldésre kerül a sor, visszatérítik a visszaküldés költségét. Itt lehet feliratkozni e-mail cím megadásával ezen a linken: https://www.paypal.eu/returns/  A feliratkozással aktíválódik a fiókban a módosítás, mely akár évi 12 db visszaküldést térít. A részleteket is megtalálod a linken.

Pénzvisszatérítés:

Többször előfordult velem, hogy a webshop-ba ahol rendeltem, a megrendelés után derült ki, hogy nem volt az bizonyos termék raktáron. Ekkor az összeget visszatérítik. Ezzel kapcsolatban sincs semmi gond. Pár napon belül a PayPal jóváírta az összeget automatikusan a bankszámlámon. Egyéb visszatérítéses ügyekben is így működik a rendszer.

Előforduló csalások, és támadások:

Sajnos a PayPal fiókokra vonatkozó adatokat sokan szeretnék megszerezni, erre többféle módszer létezik. Ami nagyon fontos: SOHA ne adjuk ki az adatainkat!

A PayPal nem sűrűn levelez, és pláne nem a spam mappába landol a levele. Tipikusan a csalóktól egy levél érkezik, melyben azt kérik kattints a linkre, mert feltörték a fiókodat, vagy meg kell erősíteni az adataidat, vagy korlátozták a fiókodat szokatlan tranzakciók miatt, stb. MEG NE PRÓBÁLD! A levél gondosan megtervezett, igazinak látszik, ne dőljünk be neki! A PayPal soha nem kér így adatokat!

Ha meg szeretnél győződni arról, hogy minden rendben van-e, nyiss egy tiszta oldalt és jelentkezz be a fiókodba, adataid megadásával. Itt úgyis látod ha valami gond van. Ha semmit nem írnak a bejelentkezés után, biztos lehetsz benne, hogy el akarták lopni az adataidat.

A másik közkedvelt csalási módszer, ha arról értesítenek ennyi, meg ennyi pénzt kaptál. Menj be egy Western Union fiókba, fizess be pénzt a kezelési költségek fedezésére, és küldik a pénzt a PayPal fiókodba.  Ez is CSALÁS! Gondolkodj, ugyan kitől kapnál pénzt, amiről előzetesen nem tudtál? És miért kellene külön pénzt postázni a kezelési költségekre? 

 

A PayPal egy nagyszerű módszer, érdemes használni, még akkor is ha egy picit drágább mint a kártyás fizetés. Az aliexpress.com oldalon nem lehet így fizetni, de legtöbb webshopban igen, tájékozódjunk vásárlás előtt a fizetési lehetőségekről, és semmiképpen ne dőljünk be a csalóknak!

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

15 Comments

 1. A PayPalhoz csak dombornyomott bankkártyát lehet regisztrálni vagy sima bankkártyát is?

  • Nem szükséges a dombornyomott kártya, elegendő ha internetes vásárlásra alkalmas.

 2. Sziasztok!
  Már nem tudok hova fordulni,azért írok ide,hátha valaki tud segíteni,h mit tudnék csinálni.

  Mult vasárnap valaki feltörte a paypal fiókomat(verifikált)

  nem tudtam már belépni sem,a jelszavamat is megváltoztatta az illető
  de az emailemben megtaláltam sorra a leveleket h emailcímet változtattam,meg kitöröltem a banki adataimat meg még vásárló gombot is kihelyeztem,stb

  és egy arab hangzású email címre változtatták át,ugyhogy majdnem biztos h valami arab féle törte fel

  én azonnal írtam a paypal supportra ,de mivel nem tudok rendesen angolul,azt is csak írni,igy a nagyját fordítóval csináltam,(és telefonálni meg nem tudok nekik,mert beszélni meg nem tudok angolul)
  vagy nem értették vagy félreértették amit írtam,de valami bejelentkezési adatokat küldtek vissza h aznap mikor történt belépés a fiókomba,és az is valami arab email címről,de ez egy másik amire átváltoztatták az már nem is él.és hiába írtam h nem én változtattam adatokat nem foglalkoztak vele

  vártam pár napot akkor ujra írtam nekik,h fogják már fel h eltulajdonították afiókomat,na arra már nem jött válasz a mai napíg sem.

  És ráadásnak ha jól tudom,araboknak nem is engedélyezett a paypal fiók használata legalábbis régebben nem volt,és moste gy ilyesmi forma kereskedik a verificált fiókommal
  nekem meg egy ujat kell csinálnom,mert senki nem segít

  kihez tudnék fordulni ezügyben?

  minden választ megköszönnék:(

  benézek ide naponta jön-e valami válasz
  vagy tudtok keresni az umbus@mailbox.hu címen

  Lisa

  • Szia! A leveledet olvasva azt feltételezem, hogy egy csúnya csalás áldozata lettél. Ha e-mailben lévő linkeket kattintva jutott oldalon reklamáltál, az sem biztos hogy a megfelelő helyre jutott a kérésed. Javaslom az alábbi oldalon keress megoldást a problémáira, írj nekik. https://www.paypal.com/hu/webapps/helpcenter/helphub/home/ Remélem sikerül helyreállítani a fiókodat

 3. szia

  köszönöm szépen:)
  igen,ezen az oldalon keersztűl írtam én is,amit belinkeltél
  ezért is csodálkozom,h a paypal enynire semmibe vesz két levelet is egy eltulajdonított fiókról

  nem tudom miért vesznek semmibe
  kétszer is leírtam nekik h ellopták a fiókomat

 4. Paypallal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
  Korábban küldtem pénzt, a fogadó félnél is megjelent a paypalon, de nem lehet rátenni a kártyára. Pedig az ellenörző kód is belett írva, d emég mindig ellenőrzést, chekkinget jelez. De ennek már vagy 3 hete. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mi lehet a baj.

  • Szia! PayPal-on még nem küldtem pénzt, így nem tudom hogy mi lehet a baj. Én mindenképpen írnék nekik, a PayPal-nél nagyon jó az ügyfélszolgálat, segíteni fognak a probléma megoldásában.

 5. Eltévesztettem a regisztrácionál az üzletire regisztráltam és el is küldtem.Hogy lehet vissza vonni és egyénire váltani?

 6. Nagyon hálás vagyok annak, aki ezt az oldalt írta aPayPal-ról. Tegnap próbáltak kicsalni tőlem 100 000 Ft-ot a fenti Western Union trükkel. Azzal egészítették ki, hogy a jófogáson hirdetett babakocsinkra alkudtak, majd a pénzt PayPal fiókon keresztül kívánták utalni. A 300eurót kérő levél feladója pontosan úgy jelent meg a levelezésemben, mint a fiók létrehozásakor kapott PayPal levelek feladója, nagyon megtévesztő.
  Köszönöm a cikket! Üdvözlettel: FZsuzsa

  • Örülök, hogy megtaláltad a cikkem, és nem dőltél be. Ha akár csak egy embernek segít, már elértem a célom 🙂

 7. Nekem most volt először hogy hibás termékért visszautalták paypalra a pénzt. de nem látom, hogy a számlámon jóvá lenne írva. Ilyenkor mi a teendő?

 8. Helló!
  Egy kérdésem van:hogyan lehet kivenni a bankszámlámra a PayPal számlámra érkezett pénzeket/pl. visszatérítés/? Mit kell tenni?

  • Szia! Van lehetőség a kivonásra, de csak kizárólag forintban. A „withdraw” menüpontban van erre lehetőséged.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*