Bőrünk őre: a kollagén

A leggyakoribb fehérje az emberi szervezetben a kollagén. Testünk fehérjetartalmának 30%-át teszi ki, mely megtalálható a csontokban, az izmokban és inakban.

Bőrünk 75%-a kollagénből épül fel.

25 éves kor után csökken a szervezet kollagén tartalma, és termelődése az évek folyamán fokozatosan tovább hanyatlik. 40 éves kor körül elvész a szervezet kollagén állományának 30 %-a, 50 éves kor körül pedig már a 60 %-a, ezt a lenti ábra jól szemlélteti.image

Az öregedési folyamatok fő oka a kollagénhiány. Termelődésének csökkenésével a bőr kevesebb vizet raktároz, és megjelennek az első ráncok, melyek a kor előrehaladtával egyre mélyebbek lesznek. A haj elveszti fényét, inak, szalagok rugalmassága csökken.

Van megoldás? Lehet pótolni a kollagént, és így lassítható az öregedési folyamat? 

A folyamat nem állítható meg, de vannak lehetőségeink, melyekkel lassíthatjuk.

Vannak tényezők, melyek gyorsítják az öregedést, és pusztítják a kor előreheladtával amúgy is csökkenő kollagént a szervezetben: 

  • Túlzott cukorfogyasztás
  • Dohányzás
  • Napfény
  • Autoimmun betegségek

Lehetséges megoldások:

1. Étkezés:

A kollagént, mint minden fehérjét aminosavak alkotják. Kilenc aminosav van, ami elengedhetetlen a kollagén termeléshez, ezekhez állati termékek fogyasztásával juthatunk, mint a sajt, tojás, hal, tej és baromfi. 

Egyéb tápanyagok, melyek támogatják a kollagéntermelést:

Proline: megtalálható: tojásfehérje, hús, sajt, szója, káposzta 

Anthocyanidins: megtalálható: szeder, áfonya , meggy és a málna

Vitamin C: megtalálható narancs, eper, paprika, brokkoli

Réz: megtalálható kagyló, dió, vörös húsok és ivóvíz

2.Táplálékkiegészítők:

 Ezek a táplálékkiegészítők, melyek lehetnek kapszula, ital, vagy por formátumúak, állati eredetű anyagokból készülnek (pl.halbőr, pikkely). Azt ígérik, hogy rugalmassá teszik a szalagokat, inakat, porcvédő hatásúak. Elősegítik a bőr rugalmasságának, feszességének fenntartását. Megvásárolhatóak a drogériákban, gyógyszertárakban, bioboltokban, vagy on-line üzletekben.

 Az amerikai iHerb óriási kínálatának eléréséért KATT IDE  10 %-os kedvezémyre jogosító kuponkód minden vásárlásnál: MHB207 

 image

 

3. Kozmetikumok:

Nagyon sok kozmetikum van, mely kollagént tartalmaz.  Kollegénes hidratáló krémek, lapmaszkok, szérumok. Én személy szerint úgy gondolom, hogy 30 év felett mindenképpen ajánlatos valamilyen kollagén tartalmú kozmetikum használata.  Mivel a bőrnek a kollagénen kívül másra is szüksége van, így jó megoldás lehet a szokásos hidratáló, vagy ránctalanító krém alatti készítmény (szérum)  alkalmazása. Én jelenleg a koreai Holika Holika 3 másodperc alatt beszívódó Starter Collagen készítményét használom. Óriási (150 ml) az űrtartalma, hatékony, és olcsó. Az ebay-en szoktam megvenni, az ára kb. 2500-3000 Ft ingyenes postával. Ez a mennyiség fél évre elegendő.  Itt megnézheted az aktuális kínálatot: KERESÉS ITT

image 

Léteznek nagy hatóanyagtartalmú szérumok, vagy a szérumoknál koncentráltabb összetevőjű ampullák. Ezek folyékonyak, és csak pár csepp kell belőle naponta.  Szérumokat lehet itt nálunk is kapni, de ampullát még nem láttam. Az ebay koreai kínálatát itt találod:  KERESÉS ITT.

 image

Lézer kezelés:

Létezik egy kozmetikai lézer kezelés, itt kollagénsejtek stimulálásával ösztönzik a  sejteket az újratermelődésre.

Kollagén injekció:

A bőr alá fecskendeznek, egy állati (általában szarvasmarha) eredetű kollagént, mely  „implantátumként”  működik. Feltölti a megereszkedett bőrt, és kisimítja a ráncokat. A kezelést pár havonta ismételni kell. Ez a fajta kezelés allergiás reakciókat válthat ki.

 

 Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/262881.php

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*