Candy Crush, Farmville – a titok, és ami mögötte van

Családanyák akik szabadidejükben virtuális termést szüretelnek, vagy cukorkákat cserélgetnek? Évekkel ezelőtt meg sem fordult a fejünkben, hogy ilyen lehetséges. 

Modernkori függőség, mely kihat az egész életünkre, vagy ártalmatlan játék, mely kikapcsol a hétköznapok monotonságából? Erre a kérdésre keresem a választ. Mint mindig, most is a miértek érdekelnek.

image

Miért csinálnak a cégek ilyen játékokat?

A válasz egyszerű: pénzért. Ez egy pofátlanul nagy üzlet, mely csak a Candy Crush esetében NAPI 633.000 dollárt hoz a konyhára.  Eladni olyan javakat, lépéseket, virtuális dolgokat melyeknek nincs előállítási költsége? Ez ám a valami. Hiszed nem, ez egy dollár milliárdos üzlet, melynek te is a részese leszel amint játszani kezdesz.  

Mesterien megalkotott, nem túl bonyolult játékokról beszélünk, ahol az első pályákon könnyen túllendülhetsz. Ezután jönnek a nehézségek, és a kihívás. Ha valaki rákattan, és elér a „már majdnem sikerült” szintre,  nem akar várni, amíg az élet (újrapróbálkozás lehetősége) újratöltődik, fizet. Nem sokat, de a sok kicsi összeadódik.

A Farmville az utóbbi évek egyik legnépszerűbb játéka, az átlagban évi 800 millió dolláros bevételével.

image

Sikerén felbuzdulva számtalan olyan játékot készítettek, mely a Farmville alapelveit követi. Ezekben a játékokban egy egyre bővülő farmot, állatkertet, dínó parkot építhetünk.  

image

Minden nap új lehetőségek, lépések nyílnak meg, és extra pályák. Láthatjuk mások elért eredményeit, ezzel jobban sarkallva a mielőbbi előrelépésre. Ezek a játékok napi pár perc időráfordítástól a több óráig terjednek, amit minden nap ismételni szükséges. Ha azonnal tovább akarunk lépni, vagy valami extra dolgot, lépést szeretnénk fizetünk. Nem sokat, de a sok kicsi összeadódik, és összességében dollár milliókká alakul.

Miért lesz valaki függő?

Az alkalmazásokat fejlesztő cégek  szerint a 25-55 éves korú hölgyek a leghűségesebb játékosok Candy Crush esetében. Humoros, aranyos karakterek, egyszerű, átlátható játékmenet, hipnotikus zene. Offline módban is működőképes, így ha éppen nincs csatlakoztatva az eszköz, ez sem probléma. Facebook kapcsolódásának köszönhetően versenyhelyzet az ismerősökkel, egymásnak küldött segítségek, és az a megnyugtató érzés, hogy egyre több ismerősünk is játszik. Emellett ingyenes, és minden platformon bárki számára elérhető.

Sohasem függőségnek indul. Van pár perc időm, ki akarok kapcsolni, nem gondolkodni a hétköznapok búján-baján – irány egy menet a kedvenc játékomból. Eddig nincs is semmi probléma.  

A helyzet viszont az, hogy ezek a játékok nagyon súlyos függőséget képesek okozni, melyek a napi tevékenység ellátását is meggátolják. Több olyan emberről hallottam, akik elveszítették a munkájukat, mert a munkahelyen is játszottak, vagy a sorozatos éjszakázás miatt nem tudták ellátni a munkájukat. Nőkről, akik állandóan idegesen sietnek, mert beérett a virtuális termény, vagy állandó késztetést éreztek arra, hogy továbblépjenek a játékban, nehogy le maradjanak valami fontos eseményről. Antiszociálissá vált emberek, akik minden kétséget kizárólag segítségre szorulnak. 

Vajon mi történt velük? Egy mesteri hipnózis áldozatai lettek? Pszichológusok szerint ez a függőség leginkább szerencsejáték függőséghez hasonlít, melyet a sikerélmény és a játék izgalma táplál.

Ha egy amerikai oldalon beütjük a függőség szót, azonnal felhozza a Farmville, Candy Crush féle játékfüggőségekre specializálódott pszichológusok listáját. Itt is látszik, hogy ez egy élő probléma, mely megoldásért kiált.

 Mi a megoldás?

Fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy ezek a játékok úgy vannak megírva, minél előrébb jársz a játékban, annál nagyobb nyomást gyakorolnak rád, hogy pénzt költs. Döntsd el: nem fizetsz. 

Korlátozd a játékkal töltött időt.

Ha azt veszed észre magadon, hogy ingerült vagy nyugtalan vagy  mert nem tudsz játszani, vagy a játék bármilyen napi tevékenységben korlátoz, kérj segítséget. Kérlek ne szégyelld magad, hidd el a világon nagyon sok sorstársad van.

Keress egy olyan hobbit amely sikerélményt okoz, vagy csatlakozz egy közösséghez, ahol jól érzed magad.

Figyelj a gyermekekre is, nézz rá hogy milyen játékokkal játszik, ne hagyd hogy áldozattá váljon.

Ha még nem jutottál el a függőségig, de úgy érzed, hogy ezek a játékok bármiben korlátoznak, ne játssz vele. Én is megváltam a hetekig fejlesztett kisállat szigetemtől, hiszem, hogy neked is sikerülni fog!

 

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

1 Comment

  1. Sulyos fuggoseget okoz ,kulonosen az amugy is konnyen befolyasolhato gyenge emberek szamara.Az en partnerem eddig alkohol es cigarettafuggo volt,mostanra candy srush fuggo is lett.Koszonom nektek jatekgyarto ,ido,penzrablo bagazs!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*