Egyre több az internetes vásárlásra szakosodott csaló Európában

Utald a pénzt, küldöm az árut! Vagy mégsem?

Az internetes kereskedelem térhódításával egyre több bűnbanda szakosodik erre a területre.

Fotó

A képlet nagyon egyszerű: Aukciós oldalakon, hirdetési portálokon kínálják meglepően olcsón a portékáikat. Ezek túlnyomórészt nagy értékű műszaki cikkek, gyűjtőknek kínált holmik. 

A vevő érdeklődik, megszületik a megegyezés, alku. Az eladó mindig nagyon készséges, rögtön válaszol, mindig elérhető. Az árból még enged is, így úgy érezheted, jól jártál.

Kulcsszó: előre utalás Utalj előleget, jöhetsz az áruért, vagy utald a teljes összeget, küldöm az árut. Ez a két fajta verzió létezik. Az előre utalás természetesen vagy Western Union, vagy direkt átutalással történik, ahol nincs pénzvisszafizetési garancia.

Egy ismerősömmel történt friss eset: Egy olasz aukciós oldalon rátalált álmai csónakmotorjára, harmadnyi árért, mint itthon. Az olasz eladó készséges volt, naponta tárgyaltak. Megbeszélték, hogy személyesen veszi át a terméket, Velence környékén a megadott címen. Kért egy nagyobb előleget foglalóként. A foglalót átutalta a megadott számlaszámra. Az eladó nyugtázta, hogy megérkezett az összeg. Még elindulás előtt is beszéltek, minden rendben, már minden el van készítve az áru, várni fogja. Olaszországban a megadott címen egy autókereskedést talált, ahol mit sem tudtak sem az emberről, sem az árujáról. Azért azt kedvesen elmesélték neki, hogy nem ő az első, és valószínűleg nem is ő az utolsó. Természetesen ezután már semmiféle megkeresésre nem válaszolt.

Mi ebből a tanulság?

Ha már elmúltál 10 éves, nem szabad hinned a mesékben. Egy új iPhone 6-os 25.000 forintért? Vagy valami drágább cucc a rendes szokásos ár töredékéért? Hát ez nagyon jól hangzik, kár hogy nem igaz. Kínai oldalakon lehet venni olcsón, de az nem eredeti, csak replika. Azért az nem ugyanaz, az azért annyi…

Válassz megbízható aukciós oldalt, ahol van pénzvisszafizetési garancia (eBay, stb), vagy vásárolj megbízható webáruházból! Egyre többen teszünk kísérletet arra, hogy ezeket az oldalakat közreadjuk. Az én oldalamon is számtalan lehetőséget találsz ITT. Ha valami idegen, általad nem ismert üzletből akarsz vásárolni, nézz körül a fórumokban, ki mit ír róla. Ebben az előző bejegyzésemben az internetes vásárlás egyéb buktatóit is megtalálod.

Ha teheted fizess PayPal-el. Igaz kicsit drágább, de a pénzvisszatérítési garancia miatt mindenképpen megéri. A csalók valószínűleg amúgy is elállnak az üzlettől, ha úgy érzik gyanakodsz. Ne légy dühös emiatt, hidd el, jobb ez így.

Ha személyesen vennéd át az árut, ne fizess előre! Ha a vevőt érdekli az üzlet, jó lesz neki az összeg akkor is ha átveszed. Az itthoni rendeléseimmel kapcsolatban is paranoiás lettem egy picit, csak utánvéttel rendelek…

Ha mégis a fentiektől eltérő oldalon magánszemélytől vásárolnál: a számítógépes bűnözésre szakosodott szakemberek azt tanácsolják, hogy próbáld az eladót beazonosítani. Kérj tőle nevet, esetleg címet, telefonszámot. A közösségi hálón rá tudsz keresni, a telefonszámot le tudod ellenőrizni, ő van-e a vonal végén, így könnyebben tudják azonosítani, ha esetleg csaló lenne.

Ha gyanús hirdetést találsz, jelentsd a weboldal üzemeltetőjének, nem szabad teret hagynunk a csalóknak.

Ha megtörtént a baj, fordulj a hatóságokhoz! 

A megelőzés a legfontosabb, légy körültekintő, ne engedd hogy becsapjanak! Most is számtalan csaló drukkol, hogy besétálj a csapdájába, ne add meg neki ezt az örömöt!

Scam

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*