Teljes pompában Magyarország legnagyobb rózsakertje, a Rozárium

Van Budapesten egy óriási virágoskert, mely 3 hektáros területén 1200 fajta rózsafajnak ad otthont.

Az Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonában lévő Rozáriumban kiemelkedő  a magyar nemesítésű rózsák gyűjteménye, és génbankként is funkcionál. Több mint ötven évvel ezelőtt a Magyar Örökség díjas Márk Gergely itt álmodta meg és hozta létre Európa akkor második legnagyobb rozáriumát. Az itt nemesített, azóta világhírre szert tett  ‘Árpád-házi Szent Erzsébet emléke’ nevű rózsája 2009-től a Vatikán kertjét is díszíti, és a tengerentúli forgalmazása is megkezdődött.

 ‘Árpád-házi Szent Erzsébet emléke’
‘Árpád-házi Szent Erzsébet emléke’

Az alapításkori óriási Rozárium 2740 rózsafajtájából mára 1200 fajta maradt, ami több mint 7000 tő rózsát jelent.

Vitathatatlan értékei ellenére többször felmerült már a megszüntetés gondolata. Legutóbb 2010-ben, egy állítólagos adminisztrációs hiba miatt a terület eladásának híre borzolta a kedélyeket.  Több civil szervezet fogott ekkor össze, és képviselői beadvány született az akkori vidékfejlesztési  miniszterhez.

Nem gazdaságos, nem érdekel senkit – mondták sokan… Így hagyjuk veszni értékeinket? Mi épült volna a területre, talán egy tetszetős betonrengeteg?

Május végén, június elején gyönyörű látvánnyal ajándékozza meg az arra tévedő látogatót. A rózsakert kapuja állandóan nyitva áll, bárki bemehet egy kis rózsanézőbe, de csoportos látogatás esetén mindenképpen érdemes bejelentkezni. A helyszín, megközelítés, látogatási rend és további információ a Rozárium honlapján és a XXII. kerületi ittlakunk.hu oldalon.

Nézd meg, mit veszítettünk volna, ha hagyjuk ezt az értékes gyűjteményt megszűnni. 

001

040

044

042

031 032

019 020 021 023

017

016

012 013

005 006 007 008 009

038026 028

 

 

Ha tetszettek a képek, látogass el ide! Mutassuk meg, hogy igenis van erre is igény, van efféle értékekre is érdeklődés. Ha ezt megtesszük, talán elérhetjük, hogy érdemes legyen a fejlesztésre áldozni, és a felére zsugorodott állományt régi pompájába visszaállítani.

A fotókat Hasszán Tamás készítette.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*