Erre figyelj ha külföldről rendelsz ruhát

Egyre több olvasói levelet kapok külföldi vásárlással kapcsolatban, ezért új sorozatot indítok, növelve ezzel a vásárlási útmutatók számát. Az első bejegyzés a ruha rendeléssel kapcsolatban felmerülő problémák kérdését feszegeti. 

Minőség/ár

Nagyon sok webáruház kínálatát láttam már, és egy dolgot bizton mondhatok. Nagyon sok európai, és amerikai webshop kínál kizárólag kínai terméket többszörös áron. Állandóan figyelem az újdonságokat, és egyszerűen felismerem – jé, ezt már láttam valahol. Ez persze nem jelenti azt, hogy ez rosszabb minőség lenne, csak fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy az hogy valaki nem Kínából hanem valamelyik európai országból rendel, még nem jelent garanciát a minőségre.

Ha webáruházból, vagy valamelyik globális portálon vásárolsz, egy dolgot gondolj meg: nagyon olcsón vásárolsz, ne számíts kimagasló minőségre.

Hogy demonstráljam: ez a ruha 3.26 USD-ba kerül, ingyenes szállítással. Az alig több mint 900 Ft.

Olcsó ruha

Nem sokkal többért, 8-10 dollár között már nagyon szép, jó minőségű ruhákat találhatunk, ne sajnáljunk rá egy picit többet. Pl. ez a ruha 8.99 USD-ba kerül, ingyenes magyarországi postával, ami kb. 2500 Ft-nak felel meg.

Olcsó ruha-2

A saját termékeket előállító üzletek kínálnak különleges, egyedi holmikat sokszor megfizethetetlen áron, de érdemes ezeket is feltérképezni, itt is lehet megfizethetőeket találni.

Nagyon szép, minőségi kis szériás termékeket lehet Indiában találni, melyet sokszor pár extra dollárért méretre varrnak. De erről a méret kérdésénél bővebben.

Egyszóval, ésszel vásárolj, és ne remélj az 1 dolláros pólótól csodát.

Méretek

A méretezés kérdése már keményebb dió.

Európai webshopnál viszonylag könnyű a helyzet, általában tartják magukat a konfekciómérethez. 

Itt egy általános mérettáblázat, de ez nem mérvadó. Minden webshop oldalán megtalálható a saját mérettáblázat, kéretik azt tanulmányozni (Így keresd: size chart), és az alapján válassz ruhát.

female_international_clothing_size_chart

Kínai oldalaknál már nem olyan egyszerű a helyzet. Egyrészt figyelembe kell venni, hogy alacsonyabbak mint mi, a testarányaik is mások. Ez nem azt jelenti, hogy egy magas nő nem tud ruhát vásárolni itt online, csupán azt, hogy körültekintőbben kell megválogatni a méretet.

Az én EU 42-es konfekcióméretem Kínában erősen a 2XL, 3XL kategóriába sorolandó. Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogyan válasszunk ruhát.

Először segítségképpen, azoknak akik nem beszélnek angolul, ez az ábra megmutatja, melyik kifejezés mit jelent:

méretek-3

Kínai oldal:

A választottam, ez a felső 13,55 USD-ért.

méretek

Nézzük hozzá a mérettáblázatot:

méretek-4

Először a mellbőséget nézzük (bust) ha az jó akkor még ellenőrizzük le a hosszát, a többi általában részletkérdés. Ezek alapján nekem egy 2XL méret lenne megfelelő.

Indiai webshop

Indiában inch-ben mérnek. Ez annyit tesz, hogy minden méretet 2,54-el meg kell szorozni, így kapjuk meg a kívánt méretet. Nézzünk egy konkrét példát itt is. A választottam ez a tunika 67 USD-ért.

méretek-5

 

A termék adatlapján ott a mérettáblázat, mindez inch-ben.

méretek-6

 

Ugyanez cm-re konvertálva:

méretek-7

Itt is, mint a kínai webshopnál a mellbőség alapján kalibráljunk. A többi méretet csak ezután nézzük meg.

Ha valaki nem tunikát, hanem salwar kameez-t szeretne, több mérettel fog találkozni. Kérdés volt, így erre is válaszolok.

Nézzük, mondjuk ezt a salwart. Ez tulajdonképpen egy szett, mely tartalmaz egy felsőt, egy nadrágot, és egy kendőt.

méretek-8

Háromféle opció közül választhatunk: vagy kérjük csak a ruha anyagát, ekkor 21 USD-t fogunk fizetni. Ha a normál mérettáblázat mérete megfelel,  akkor a 21 USD-ra rájön a 12 USD varratás díja. Ha egyedi méretünk van, akkor minden testrészünket lemérve saját mérettáblázatot készíthetünk, és megvarrják nekünk 21 USD alap +14 USD varratási díjért.

Ha a standard méreteknél maradunk, választunk egy felső méretet, és egy nadrághosszt! Nem nadrágméretet, nadrághossz méretet!

Mutatom.  

méretek-9

A többi webshopnál már csak ismételni tudnám magam. 

Kívánom, hogy sok szép holmit tudj beszerezni, nagyon kedvező áron. Kis körültekintéssel, a méretek korrekt megválasztásával nem érhet kínos meglepetés.

A benutatott kínai ruhákat az Aliexpress oldalról, az indiai ruhákat a Utsav Fashion webshopból válogattam.

Ha nem csak a ruhaméret érdekel, ajánlom figyelmedbe a vásárlási útmutatók kategória cikkeit, ahol többek között a cipő és gyűrű méretezésre is kaphatsz információt.

A cikkeket itt találod: Vásárlási útmutatók

 

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

4 Comments

 1. Kedves Ágnes!
  Szeretnék külföldről rendelni (pl. az aliexpress-ről) különböző árukat. De ezt a vállalkozásom keretében. Hogyan tudom ezt megtenni, hogy költségként a könyvelésben el tudjam számolni, illetve továbbértékesítéskor számlaképes legyek.
  Köszönöm a segítséget, Melinda 🙂

  • Szia! Az aliexpressről nem egyszerű a számla beszerzése, ha adnak is, sokszor kevesebbről szól, mint a tényleges összeg. A megrendelési papír, és a kifizetési bizonylat viszont rendelkezésre áll, ezt lehet elszámolni. A céges üzletek lebonyolítására az alibaba.com portál való, itt lehet a gyárakkal üzletet kötni. Mivel éppen most tárgyalok több gyárral (egy ügyfél megbízásából) így hamarosan leírom a tudnivalókat. Én a civil életben könyvelő vagyok, a banki bizonylatot és a megrendelésről szóló sorszámozott kinyomtatott papírt fogadom én is el a költségelszámolás alapjaként.

 2. Szia!

  Aliexpress-ről szeretnék kompressziós polót rendelni, de megnéztem a megadott mérettáblázatot, és nem igazán stimmel egyik méret se, a legnagyobb is kisebb, mint amit én mértem magamnak(kivéve a hossz-ot, az megfelel az M-L méretnek kb). Arra gondoltam amúgy, hogy L-est rendelek, de lehet hogy nagyobbat kéne? 183 cm magas, 68 kg,vékony alkatú férfi vagyok.

  • Szia! A helyzet az, hogy az alin általában kínai méretezés van feltüntetve. A kínaiak más testfelépítésűek mint mi (a legtöbbjükre az itthoni gyerekruhák bőven jók lennének). Ennek a figyelembevételével rendelj. A kompressziós póló biztos nyúlik valamennyire, de én nem rendelnék kicsit. Hidd el ezek tényleg akkorák, tényleg kicsik. Elég magas vagy, szerintem a vállad is „felveszi”, azt rendeld meg, amelyik a mérettáblázat szerint közelít a méretedhez, különben csak bosszankodni fogsz…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*