Postai vámkezelés A-Z-ig

Ha külföldről rendelsz, előbb-utóbb belefutsz abba, hogy a megrendelt termékedet csak vámkezelés után kaphatod meg. Ilyenkor sokan megijednek, pedig nem kellene. A folyamat nem túl bonyolult, de van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni.

Sok kérdést kaptam már ezzel kapcsolatban, így próbálom összefoglalni a tudnivalókat, hogy minél zökkenőmentesebben túl légy rajta.

Ha az Európai Unión belülről vásárolsz, akkor a termék vám és áfa mentes lesz, de cserébe valószínűleg drágább is. Érdemes körülnézni, mert sok amerikai és kínai cég tart fenn raktárat Európában, a vámolással összefüggő kiadások csökkentése, és a gyorsabb szállítás miatt. Mostanában divat lett a svéd postát közbeiktatni a szállításnál, de ez még nem jelent garanciát a vámmentességre, de próbálkoznak vele. Vagy bejön vagy sem.

Több olyan céget is ismerek, akik a felmerülő vám és ÁFA összegét maradéktalanul visszatérítik. Tényleg működik, én már több esetben visszakaptam az összeget pár napon belül. ( pl. StrawberryNET.com)  Ehhez mindössze a vámhatározatot kell nekik elküldeni, az oldaluk erre vonatkozó menüpontjában.

Vámhatárok

Először is nézzük mennyi az az összeg, mely alatt nem fizetünk ÁFÁ-t, sem vámot. Más a határ ha magánszemélytől, és más ha cégtől kapjuk a csomagot.

Vámteher

A tapasztalatom az, hogy 30 USD alatt nem foglalkoznak a vámolással. Sőt ezen felül is nagyon kevés csomag akad fenn a rostán.

Miért van ez?

 • Ha az ebay-en vásárolsz, azt általában magánszemélyként adják fel, így magasabb a mentesség összege.
 • A dobozon minden esetben fel van tüntetve a termék ára. Ez a tapasztalataim szerint 99 %-ban nem fedi a valóságot. Minden eladó szeretné, hogy vásárolj még nála, így kisebb összeget tüntet fel a ténylegesnél. 
 • Kis doboz – vicces, de ha kicsi a doboz, ez kevesebb értéket feltételez.
 • Túlterheltek – egyre több a csomag ami Magyarországra érkezik. Ami nem néz ki vámolandónak, az  már mehet is. Lehetetlen ennyi cuccot végigbogarászni. (A futárszolgálatnál jobban ki vannak képezve, ott vámolnak, ha kell ha sem. Még vámhatár alatt is, igaz ekkor fizetni semmit sem kell)

Ha valami nagyobb dolgot rendelsz, Pl. telefon, tablet, stb. valószínűleg nem tudod elkerülni a folyamatot. A csomagot elvileg nem bontják ki. Elvileg. Én jártam már úgy, hogy Indiából rendeltem két kasmír pulóvert, és rettenetesen kevesellték az árat ami rá volt írva a csomagra, így kibontották. Hát rendben, ők is nők, biztos kíváncsiak voltak rá 🙂

Folyamat

1.  Ha elindult a csomagod, itt tudod ellenőrizni, pontosan merre tart, és azt, hogy vámolás alá vonták-e.

Kattints a linkre: Magyar Posta vám. Írd be a csomag ragszámát.

Mutatok egy mintát, egy régebbi csomagomról:

Vámteher-1

Ha azt látod, hogy  „Adatbekérés a vámkezeléshez a címzettől” ne várj tovább, kezd el a szükséges iratokat összegyűjteni, az adatlapot kitölteni, ezzel napokkal meggyorsíthatod a folyamatot.

Ha nem ellenőrizgeted, akkor is tudni fogsz róla ha helyzet van. A Posta értesíteni fog arról, ha vámolás alá eső csomagod érkezik. Első körben SMS-ben, majd küldenek egy hivatalos levelet is a biztonság kedvéért.

Mi az amit kérnek?

A tájékoztató levelükből kiollóztam a legfontosabb részt:

Vámteher-2

A teljes levél elérhető itt:

Tajekoztato_level_maganszemely

Na akkor értelmezzük:

A szükséges iratok rendelt termék esetén:

Vámkezelési nyilatkozat. A kitöltendő dokumentumot töltsd le innen:  Magánszemély vámkezelési nyilatkozata

A kitöltéshez szükség lesz a számlára vagy a rendelés visszaigazolásra,  és a fizetést igazoló okiratra.

Most itt álljunk meg egy szóra.

Már megbeszéltük korábban, hogy a számlán szereplő összeg eltérő lehet, mint a tényleges. (már ha van számla egyáltalán) Mégis akkor mit írjak a számlára, szokott jönni a kétségbeesett kérdés. És mégis kit vonnak felelősségre ezért?

A vámhivatal már megszokta ezt, ne ess kétségbe! Ha vámolás alá esett a csomagod, már nem lehet mellébeszélni! Az adatlapon a tényleges, rendelés visszaigazoláson szereplő összeget szerepeltesd, és külön a szállítás díját. Mivel mellékelni kell a bankból kinyomtatott, vagy PayPal igazolást, ígyis-úgyis kiderül a tényleges összeg.

Akkor most töltsük ki a vámkezelési nyilatkozatot.

Pár adatot kell csak megadnunk.

A csomagazonosító, a név és az egyéb adataink.

Vámteher-3

Ezen kívül csomagban található termék adatai, az alábbi minta alapján:

Vámteher-5

X – a rendelt áru rovatba.

Dátum, aláírás. Ennyi.

Ha megvan a kitöltött nyilatkozat, a rendelés visszaigazolása és a banki fizetést igazoló okirat, küldd el a postaimport@posta.hu e-mail címre. A többit már ők intézik.

A vámkezelés díja: 3000 Ft lesz, amit a postásnak kell kifizetned, az összes többi díjjal együtt a kézbesítésnél.

A folyamatot a nyomkövető oldalon tudod ellenőrizni. Ha valamilyen adatra szükségük van, e-mailben fogják tőled pótlólag bekérni.

Ha elfogadtak mindent, elvégzik a vámkezelést, és jó esetben másnap hozza is a postás a csomagot a papírokkal együtt.

Amit fogsz kapni: vámhatározat, számla a vámkezelésről, bevételi pénztárbizonylat a vámteher megfizetéséről.

Zökkenőmentes vámolást kívánok!

Ha hasznosnak találtad az információt, nézz be hozzám máskor is! Kövesd a blogot a facebook-on, vagy iratkozz fel a blogkövető hírlevélre, garantáltan nem maradsz le semmiről.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

46 Comments

  • Szia, általában cégtől rendelsz. Nagyon kevés magánszemély eladó van, főként az eBay-en jellemző.

 1. Hello!
  Nekem olyan kérdésem lenne rendeléssel kapcsolatban, hogy Aliexpress-en látok gitárokat is, ami kizárt, hogy ezekért a pénzekért eredeti legyen a márkanév mégis szerepel rajtuk. Adott esetben 1500-2000 EUR gitárok vannak 3-500 USD ért, ha ilyet rendelek a vámosok megsemmisítik mint hamisítványt, vagy milyen szabályok vonatkoznak ezekre a replikákra? A minőségre nem térnék ki, csak az eljárás érdekelne, hogy mi ezekkel a tapasztalat. Említették itt az Iphone klónokat is ebbők kiindulva nem lehet ritka probléma.
  Előre is köszönöm a választ.

  • Szia! Az, hogy egy termék eredeti, vagy nem eredeti, nagyon nehezen lehet eldönteni. Az alin árusítanak olyat is, melyet a nagy multi, a nagy márkanév nem vett át, mert másodosztályú. Ez sokszor nem jelent óriási problémát, ahelyett hogy megsemmisítik, eladják sokkal olcsóbban. A kérdésedre térve: Semmiképpen nem vennék ilyen drága dolgot úgy, hogy a postára bízom a szállítást. Mindenképpen futárcéggel szállíttatnék, ők profin intézik a vámolást is. A vámosok nem szokták kibontatni a csomagokat, csak ha valami nagyon extrém dologgal találkoznak. Jó pár év alatt egyszer fordult elő, akkor mikor Indiából kasmír pulóvert rendeltem. A vámos csajok kíváncsiak voltak rá szerintem. Másrészt egy vámos tuti nem tudja, milyen gitármárkák vannak forgalomban. Nyilván egy iPhone vagy társai már más kategória. Az eredeti, nem eredeti és az egyéb hamisítási ügyekről több cikket tudnék írni, de nem merek… Ha valaki privátban megkérdez, akkor minden további nélkül válaszolok. Üdv. Ági

 2. Kedves Agnessa!
  Olyan kérdésem lenne, hogy megkaptam a hivatalos levelet a postától a vámkezelés miatt, viszont így már nem várom a csomagom szívesen. A csomag értéke nem haladja meg egyik értékhatárt sem, ami után már fizetni kellene. (~4000 Ft) Ilyenkor is ki kell fizetnem a 2000 forintos vámeljárást? A levélben az áll, ha nem küldöm vissza az adatokat 20 napon belül, akkor visszaküldik a feladónak. Ezért engem felelősségre vonhatnak vagy fizetnem kell emiatt is?
  Elnézést a sok kérdésért, több éve rendelek már külföldről, de mindig odafigyelek, hogy ne menjek a minimális értékhatár fölé. Olyan dolgokat rendelek, aminél már nem éri meg, ha ÁFA-t kell fizetnem. A mostani eset is ilyen.
  Előre is köszönöm!

  • Szia! Éppen így jártam a múlt héten. Küldték a vámos levelet egy amerikai rendelésemhez. Beküldtem a kinyomtatott banki bizonylatot (37 USD volt rajta). Levámolták – vámmentes – ingyen kihozták. Sem vám, sem vámkezelési díj 🙂 Én is megkönnybbültem, és konstatáltam, hogy újabban 40 USD alatt nem nagyon vámolnak… Jó tudni.

   • Köszönöm a választ! Remélem, igazad lesz! 🙂 Kissé mérges vagyok miatta, mert ha meghaladnám, akkor természetes lenne, de így kicsit értetlenül állok hozzá. Ezek szerint még azt sem jelzik, vámkezelés után mennyi lesz majd a fizetnivaló…

 3. Én rendeltem Kínából cuccot. AZ értéke 19,13EUR volt ingyenes szállítással. Ez azt jelenti, hogy vámm, ÁFA és mindenféle eljárási illetéktől mentes. A postán gondolom úgy gondolták, ez biztosan többet ér, ezért kértek minden dokumentumot. Rendben el is küldtem nekik. De közben ki kellett tölteni a vámkezelési megbízást is, amely szerint az eljárási illeték 2000Ft. Most kíváncsi leszek, hogy ebben az esetben is (mikor egyértelműen látható, hogy tényleg 20EUR alatti küldeményről van szó) kiszámlázzák-e? Mivel ugye aláírtam és visszaküldtem nekik….

  • Szia! Úgy látszik, most ez a posta mániája. Én is kaptam ilyen megkeresést egy USA-ból vásárolt csomagra. Kitöltöttem, de nem fizettem semmit. Se áfát, se vámot, se vámkezelési díjat. Egyébként a futár cégeknél is a vámkezelés lezajlik, szinte minden esetben, ha értékhatár alatti akkor is. Fizetni persze nem kell ott sem. Ha Indiából vásárolok, azt általában az UPS hozza, ott mindig végigcsinálják az egész folyamatot. Szerintem te sem fogsz semmit fizetni.

 4. Szia! világos és érthető amit a vámolással kapcsolatban írtál. Én olyanba futottam bele, hogy Állitolagos Németországi feladású csomag(csak távolkeletről rendeltem) és a posta által megadott azonosítóval nem tudtam beazonosítani. Írtam nekik emailt, Mivel ha fogalmam nincs mi az és másik termék adatait adom meg, az meg csalás. Könnyen megbubolhatnak érte.

  • Szia! Amikor egy csomagot vámolásra kiválasztanak, akkor már nincs mit mellébeszélni. El kell küldeni a banki fizetést igazoló okmányt, és a rendelés visszaigazolását. Azt hogy hol adták fel: ha Németországban akkor vámmentes, de nem hinném. Szerintem csak német címet írtak rá, hátha így átmegy. A posta elég kreatív, és sárga papírkát ragaszt az ilyen csomagokra, így hiába a német cím, mindenki tudja, hogy ez bizony Kínából jött.

 5. Szia! Annyi nyugis ev utan most elkaptak azegyik csomagomat. A kerdesem a kovetkezo: ha tobb rendelesem van, honnan fogom tudni, hogy melyik az?

  • Es maris valaszolok, mert veletlen rabukkantam: az ebay-en a shiping details reszben ott a csomagazonosito, amit a Posta is kuldott.

  • Szia! Majd küldenek róla egy szép levelet. Az alapján csak be tudod azonosítani. Ha többet rendeltél, és külön külön fizetted ki, akkor meg azt a fizetési okmányt küldöd el nekik hozzá, amelyiket szeretnéd 😉 Az alapján fogják elvámolni, vagy nem…

 6. Szia! Az lenne a kérdésem hogy a banki befizetést igazoló okiratot honnan tudom beszerezni? Elég ha elküldöm nekik a paypal fizetés részleteit?

   • És ha a 2. oldalon az „Ajándék küldeményt” X-elem be akkor is mellékelni kell a paypalos bizonylatot? Mert a tájékoztatón ez nem szerepel és egyébként gift-ként lett feladva a csomag.

    • Majdnem minden csomag ajándékként érkezik 🙂 Ekkor a feladónak kell írásos nyilatkozatot tenni, melyben megjelöli az ajándék értéket. Ez lesz az import termék ÁFA és vám alapja.

     • Köszönöm a válaszokat, így már érthető. Még arra lennék kíváncsi, hogyha 20 napon belül nem küldöm vissza az emailre a szükséges mellékleteket akkor lesz valami következménye vagy csak szimplán visszaküldik a feladónak a csomagot?
      Sajnos nagyon sok lenne a vám + áfa, majdnem 20 ezer ft, ez így már nem éri meg nekem.

     • Visszaküldik szerintem, nem úgy mint a futárszolgálat aki raktározási díjat számol fel. A cégtől viszont az összeget szerintem nem fogod visszakapni. Minden oldalon ott van, hogy az adókat és a vámot neked kell állni, ők nem vállalnak felelősséget. Esetleg írhatsz nekik előzetesen, ők mit javasolnak. Inkább, mint visszamegy, aztán se pénz, se posztó.

 7. Kínábòl rendeltem 4 db òràt, melyeknek összértéke 79$. Fennakadt a vámon, értelem szerűen meg kell fizetnem az Áfà-t az összérték miatt. Viszont az òrák átlagos ára nem haladja meg a 20$-t ami ugye nem Áfa köteles.
  Ilyenkor mi a gyakorlat vámolás során.
  Várom a válaszokat.Köszönöm

  • Szia! A rendelés összértékét nézik, nem külön-külön. Mi ilyenkor azt szoktuk csinálni, ha ingyenes a posta, akkor kétnaponta rendelünk egy újabbat, míg meg nincs a szükséges mennyiség. Macerás, de költségtakarékos.

 8. Ezt az üzenetet kaptam a Postától…Vámkezelési inditvány a Nav részére elkuldve. Ilyenkor mi fog történni? Tud valaki segiteni?

  • Szia! Ez annyit jelent, hogy elindult a vámeljárás. Gondolom bekértek már adatokat hozzá. Ha ezeket megküldted a postának, kitöltötted a megbízást, nincs más teendőd.

 9. Sziasztok, Nektek általában adatbeküldéstől számítva hány nap a vámolás időtartama? Köszi előre is.

   • Kedves Mindenki!
    Több sikeres rendelés után most először kaptam levelet a Magyar Postától vámeljárás megindításáról. Ezen az szerepel, hogy a szolgáltatás díja : 2.500 Ft amely az áfa-t tartalmazza. Infláció? 🙂

 10. Sziasztok!

  Az USA-ból rendeltem egy magánszemélytől csomagot, amit Ő ajándékként küldött el nekem.
  Megakadt a határon és az lenne a kérdésem hogy akkor is kell PayPal igazolás az átutalásról?

  Köszönöm

  • Szia! Ha ajándék, akkor nyilván nem tudsz PayPal igazolást benyújtani. Ilyenkor az ajándék értékét veszik figyelembe.

 11. Szia,

  elméleti jellegű kérdés: fennakad a vámon a küldemény és tudom, hogy a feladó giftként küldte és tudom, hogy 20USD-t írt értéknek illetve a tartalmat szövegesen pontosan db-szám tekintetében is helyesen vezette fel. Mi van ha csak ugyanezeket az infókat közlöm a VÁM felé és nem prezentálom nekik a rendelés/utalás adatokat? Feltételezem ekkor biztosan megbontják a csomagot. Ugye azt látják benne ami a csomagra vagyon írva, de az értéket mi alapján határozzák meg? Illetve ha megállapítják az értéket azt én köteles vagyok elfogadni?

  köszi

  • Szia! Az általad vázolt eset egy sok tényezős szerencsejáték. Elvileg a csomagon lévő értéket veszik figyelembe, de akár meg is bonthatják, és egy hasonló értékű termék értékét veszik alapul. Nekem eddig egyetlen csomagomat bontottak ki, a vámos csajok kíváncsiak voltak arra hogy hogy néz ki a kasmír pulóverem Indiából.

 12. Szia
  Rendeltem egy elektromos cigitöltőt és fennakadt a vámon. Elkezdtem kitölteni a szükséges dokumentumot de nem tudom hogy mi a hivatkozási szám, az mrn szám és emellett az is a gondom hogy ez a töltő egyszerre lett rendelve más cuccokkal. Emiatt a fizetésnél nem csak ennek a csomagnak az ára látszik a netbankban. Ilyenkor mit kell csinálni? Beírtam hogy a töltő ára 56Usd de a számláról elvileg nem ennyit vontak le.

  • Szia! A követési szám a hivatkozási szám. A megrendelés visszaigazolást, és a fizetési papírt is küldd el, és írj a megjegyzésbe néhány mondatot, melyben azt részletezed, hogy több megrendelést egyszerre fizettél ki. Így el kell hogy fogadják.

 13. Már lassan két hete beküldtem minden papírt a postának, de azóta nem igazán történik semmi. „Beküldött dokumentumok feldolgozása” ez a státusz. Ez normális?

  • A posta sok mindenre képes sajnos ha időhúzásról van szó, de a két hetet én is sokallom. Szerintem hívd fel őket.

 14. Sziasztok!

  És mi a helyzet az esetemben:
  novemberben rendeltem egy tabletet Kínából az aliexpress.com-ról, amit decemberben meg is kaptam, holland postán keresztül.
  Hibás volt, ezért visszaküldtem februárban az eladó boltnak javításra. Hosszas idő után végre elpostázták, de ezúttal a tracking szám alapján valamiért Szingapúron keresztül jött.
  A magyar posta oldalán a legfrissebb bejegyzés április 24-e volt, feldolgozás alatt a célországban vagy valami ilyesmi, szóval megérkezett Magyarországra.
  Az eladó által linkelt oldalon is ránéztem a követési szám alapján, ott jelent meg május 12-ei dátummal valami vámmal kapcsolatos bejegyzés.
  Ha ezt nem nézem, a magyar posta szarik tájékoztatni, erre most megtudom, hogy 20 napon belül ha nem nyújtok be ilyen-olyan dokumentumot, akkor visszaküldik a tabletet.

  Miért tartozna egy már korábban megvásárolt, garanciális javítás miatt visszaküldött termék vámkezelés alá? Valakinek hasonló tapasztalata??
  Holnap készülök masszívan telefonon dühöngeni. 🙂

  • Szia! Én is jártam már így. Újra le akarták vámolni a visszaküldött tabletet. Be kellett mutatnom a levelezést a hibás termékkel kapcsolatban, és a visszaküldést igazoló okmányt, meg a behozatalkori vámokmányt. Így elengedték…

   • Szia, a levelezést be tudom nekik mutatni, a kiküldésről szimpla feladóvevényem van (sem értéket, sem más infót nem tüntettem fel, sima levélként (500g-ig) adtam fel). De semmiféle behozatali vámpapírt nem láttam, sima levélként érkezett Hollandiából amikor megrendeltem, nem kellett semmiféle vámot fizetnem. Ebayről is rendeltem régebben nagyobb értékben külföldről, sosem akadt fent még semmi a vámon.
    Nem tudom, hogy alapból vámköteles lett volna-e az első alkalommal már vagy sem, mert akkor hiába verem az aszatalt majd :))
    Köszönöm a válaszod.

 15. Ha a vámhatértéket nem éri el, de az ÁFA-határértéket igen, mi van? Akkor is vámkezelés? Akkor is ki kell fizetni pluszban a vámkezelési díjat? Mert úgy már akár 50%-kal is drágább lehet a termék!

  • Igen, ha a 22 EUR határt eléri, akkor vámkezelnek, és fizetni kell vámkezelési díjat is.

 16. Sziasztok, segítséget kérnék, ha valaki olvassa még ezt…
  Tudom hogy béna dolog de én már ott elakadtam az egyszeri import vámkezelési megbízásban, hogy a feladás helye, irányítószám, illetve a feladó… az ebay-en a nickname-ét tudom az eladónak de az összes többi adatot honnan veszem? Írjak nekik az ebay-en hogy adják már meg hogy honnan és milyen néven adták fel a csomagot? A paypal igazoláson nem látom ezt, és az ebayen is hiába keresgélek semmi erre utaló dolgot nem találok. persze lehet hogy ott van csak a szemem üti ki éppen.. köszi a válaszokat!

  • annyi kiegészítés, hogy csak sms-t kaptam a vámkezeléssel kapcsolatban, tehát levelet nem. lehet hogy a levélben kiküldött dolgon ez ki lesz töltve?

   • Szia! Igen érdemes várni, a levélen rajta lesznek ezek az információk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*