Így vásárolhatsz az Alibaba.com oldalon

Az Alibaba.com a világ egyik legnagyobb online vállalata, a maga 386 millió vásárlójával. A forgalma minden negyedévben csúcsot dönt, és a tőzsdén is remekül teljesít.

Mégis mit tud ez a portál, mi sikerének a titka? 

Ez egy olyan portál, mely összehozza a keresletet a kínálattal. Alapvetően gyárak, gyártók állnak a kínálati oldalon, a keresleti oldalon nagykereskedők, kiskereskedők és az egyéb üzleti vállalkozások.

Egyéni vásárlók nagyobb értékű gépek, vagy különlegességek vételével próbálkozhatnak. 

Van tapasztalatom mind az egyéni, mind a céges üzletkötés menetében is, mert többször használtam már ezt a portált. Most megosztom veled a tudnivalókat. Tarts velem.

A közhiedelemmel ellentétben itt nemcsak kínaiak árusítanak kínai termékeket. Már régen nem. A cég túlnőtt a kínai kereskedelmen. Igaz, maga a portál kínai, de éppúgy találunk itt indiai, dél-koreai, és egyéb más nációjú eladókat, akik saját termelésű termékeiket próbálják piacra dobni.

Mit sem bizonyít ez jobban, mint az, hogy pár éve szerettem volna vásárolni egy onyx-ból készült lámpát. A legnagyobb megdöbbenésemre egy német úriember válaszolt, akinek Mexikóban vannak onyx bányái. Katalógust küldött, nagyon szép termékei voltak, de az üzlet sajnos nem jött létre. Én két egyformát szerettem volna vásárolni, de Németországban csak 1-1 db minta volt, Mexikóból meg gazdaságtalan lett volna a szállítás.

3b72e729-d77f-45f7-a9ac-48f36627008a

Hogy még jobban meggyőzzelek, most váltsunk interaktívra. A portál működésének bemutatását kezdjük kereséssel.  Kattints ide: Alibaba.com. Írj be találomra egy keresőszót: bag, clothing, stb.

A „kids clothing” gyermekruházat keresőszóra 77.400 találatot kapunk. Minden egyes találat egy terméktípust jelent, NEM TERMÉKET, nem eladót. 

Itt a területi eloszlás így néz ki:

Kids clothing

Ázsia is tovább tagolódik:

Kids clothing-1

Most, hogy tisztáztuk a termékek származási helyét, nézzünk egy konkrét példát.

Néhány hónapja egy ügyfelem megkért, hogy keressek neki nagyon olcsó (max. 10 USD) értékben női táskákat, melyeket itt Magyarországon kíván értékesíteni.

Irány az Alibaba.com. A „women bag” kulcsszóra 356.800 találat fogadott. Az eladók nagy része kínai, de indiai, olasz, török eladókat is találunk szép számmal. A keresést szűkítsük le ahogy tudjuk.

Választottam egy nekem tetszőt. (Itt nem a konkrét terméket választjuk ki, hanem a terméktípust. Ha egy műbőr kézitáskára kattintottál, akkor erre fogsz ajánlatot kapni. Ha egy vászontáskára, akkor arra).

Egyre népszerűbbek nálunk is az összeillő szettek, ezért a választásom erre az összeállításra esett. Itt azt látjuk, hogy a minimális rendelési darabszám 1000 db, ami többféle és színű termékből is összeállhat,  az ára 4,5-6 USD között mozog.

bag-2

Ha lejjebb görgetünk, látjuk még azt, hogy milyen feltételeket kínálnak, kérésre másféle anyagból, saját logóval ellátva is gyártanak.

bag-3

Még lejjebb görgetve láthatunk még a kínálatukból néhányat, és a gyárról is kapunk némi információt.

bag-4

A gyártó minden adatát egyébként a jobb felső sarokban a névre kattintva is elérhetjük.

bag-5

Ha tetszik amit látunk, küldjük el az ajánlatkérésünket. Ehhez először regisztrálnunk kell. Az űrlapon leírhatjuk, hogy pontosan mire gondoltunk, hány darabot szeretnénk vásárolni, stb. Túl sok ajánlatkérést ne küldj el egyszerre, mert nem fogod tudni kezelni a rengeteg visszajövő ajánlatot. (tapasztalat)

Kattintsunk a Contact Supplier gombra bag-6, vagy azonnal is kérhetünk információt a chat-en.

 

bag-7

 

Ha ez megvan, küldjük el az ajánlatkérést. Amint elküldöd, a kérésed az Alibaba.com kiajánlja. A választott kereskedőn kívül még 9 eladó kap lehetőséget arra, hogy a keresett termék, és az általad megadott paramétereknek megfelelő ajánlatokat küldjenek. A 9 leggyorsabbnak. Az ajánlatok emiatt elég gyorsan meg is érkeznek, a gyártó rövid ismertetőjével, és egy katalógussal mellékelve.

Ha a 10 ajánlattevőből sikerült kiválasztanod a megfelelőt, kezdődhet a tárgyalás.

Először érdemes próbaterméket kérni. Ez sok esetben ingyenes, bár a postaköltséget ki kell fizetni. Tájékozódj a gyártás részleteiről, a határidőkről, a fizetési ütemezésről, a  minőségi problémák kezeléséről és a szállítás ütemezéséről.

Ha mindez megvan, akkor megszülethet a megállapodás.

Erre figyelj:

 • Ha még csak most kezded, sok cég megengedi a kevesebb rendelést, afféle welcome rendelést, csakhogy lásd, mennyire jók (a termékek adatlapján is látod van-e erre lehetőség)
 • Különböző gyáraknál különböző rendelési minimumok vannak, ne sajnáld az időt rá, nézz körül, optimalizáld a mennyiséget, és a szállítási díjat.
 • Ha eddig csak magánszemélyként vásároltál, vedd figyelembe, hogy itt nincs ingyenes szállítás, de kártyás fizetés szerencsére igen. Így a külföldre történő átutalás díján tudunk spórolni.
 • Légy tisztában a vámszabályokkal. Ha cégként vásárolsz, szükséged lesz egy VPID számra. A kereskedelmi vámolással kapcsolatban ajánlom a posta oldalát, de a futárcégek honlapján is tájékozódhatsz.

Mint említettem, van lehetőséged 1-1 darabot is venni, pl. nagyobb gépek (pl. kozmetikai gépek), vagy különleges holmik esetén. Minden egyéb kérdésedre választ kaphatsz ezen az oldalon.

Keress bátran, nézelődj, köss üzletet! 

Kívánok jövedelmező, és hosszú távú külföldi kapcsolatokat!

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

13 Comments

 1. Sziasztok!
  Rendelni szeretnék alibabáról.Az eladóval megbeszéltem hogy miből mennyi,majd arra kért hogy vegyem fel vele whatsappon a kapcsolatot.Ez teljesen normális,vagy meg akarja kerülni az alit,vagy esetleg csaló?

  • Szia! Dehogy, ettől még nem csaló. A whatsappon könnyebb a kommunikáció, én is rendszeresen használom. Igaz, kicsit nagy az időeltolódás, az éjjel 2 órai üzeneteknek nem szoktam túlzottan örülni 🙂

   • Ha úgy tűnik az eladónál hogy minden rendben,2-3 éve fent van,jók az értékelései,fel van kínálva a trade ansurance,fizethetek nála szerinted simán kártyával,vagy mindenképpen válasszam a biztonságos fizetést?Számlát adnak maguktól,vagy kérnem kell?Ne haragudj a sok kérdésért,az első vásárlás után biztos gördülékenyebb lesz. 🙂

    • Elsőre általában paypal-al szoktam fizetni, és számlát minden esetben szoktak adni. Mondjuk én általában nem kínaiakkal üzletelek. Azért rákérdezhetsz, biztos ami biztos. Ezen a szinten már gördülékenyen szokott menni az üzlet, kártyás fizetés nem biztos hogy lehetséges, csak banki átutalás.

 2. Szia! Tudnál nekünk esetleg segíteni? Favágó gepeink vannak amikre gumit szeretnénk vásárolni. Látott a párom megfelelőt az alibaban.De meg sosem rendeltünk. Esetleg te foglalkozol olyannal hogy mi megadjuk a paramétereket te pedig „lezongorazod” az Alibaban az eladoval?

 3. Helló szeretnék rendelni egy elektromos rollert az alibabáról hiszen nagyon sokan ott szerzik be itthon meg eladjak 3x-áron amit meg tudnék venni itthon kb 200-300 ért itthon meg 1 millióért…Az lenne a kérdésem hogyan lehet az alibaban egy dolgot rendelni és úgy mint magan személy nem cégként.MERT NEKEM CSAK EGY KELLENE? aki tud valaszolni kérem ide írjon :kriszke177@gmail.com

 4. Szia! Nekem a számlázásról lenne kérdésem, megrendelés és fizetés után szerettem volna számlát kérni a rendelésről, de egyelőre csak egy Trading Assurance Contract-et küldtek. Igaz benne vannak a rendelés adatai, de nem számla. Hogy tudnám velük lekommunikálni, hogy nekem konkrétan számla kellene? Az invoice kérés után ezt a Contract-et küldték. Köszi előre is a választ!

 5. Hogyan lehet magánszemélyként alibabáról vásárolni? Nekem azt írja, hogy a regisztálásnál kötelező megadni a cégem nevét :/

  • Szia! Ez a platform nem magánszemélyek részére készült. Az hogy az eladók adnak-e 1 darabot, az rajtuk áll, de erre elég kicsi az esély. Nem lehetetlen, de kicsi az esély.

 6. Szia!
  Nagyon köszönjük a sok hasznos tanácsot, céggel szeretnék rendelni nagyobb mennyiségben a platformról, ígyhát szükségem volna némi infóra a témával kapcsolatban. Esetleg valahol felvehetem veled a kapcsolatot?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*