Ne hagyd, hogy kutyád rágógumihoz jusson, belehalhat!

Újabb, Magyarországon is használt anyagról derült ki, hogy nem árt vele vigyázni. 

A cukormentes rágógumiban, és nagyon sok egyéb termékben is megtalálható a xilit nevű édesítőszer.  Az amerikai FDA (Food and Drug Administration) 2016. május 12-én megjelent tanulmányában arra figyelmeztet, hogy az emberek számára veszélytelen szer könnyen házikedvencünk halálát okozhatja.

image

Miért veszélyes a xilit kutyákra?

Emberek estében a xilit nem stimulálja az inzulint a hasnyálmirigyben, azonban kutyáknál ez másképpen működik: amikor a kutya valamilyen  xilit tartalmú ételt megeszik, a xilitol gyorsan felszívódik a véráramba.
Ez a gyors inzulin felszabadulás gyors és mélyreható vércukorszint csökkenést eredményez (hipoglikémia). Ez a hatás a xilit evés után 10 – 60 percen belül következhet be. Megfelelő kezelés nélkül ez a hipoglikémia gyorsan életveszélyes állapottá válhat.

Miben van xilit?

Nemcsak a cukormentes rágógumiban, hanem egy sor más termékben is megtalálható a xilit. Alacsonyabb kalóriatartalma miatt diétás termékekben, csokoládékban is előfordul.

Néhány termék, amiben a leggyakrabban előfordul:
mentolos cukorkák
pékáruk, sütemények
köhögés elleni szirup
gyermek és felnőtt rágható vitaminok
szájvíz
fogkrém

Most biztos azt gondolod, a kutyád nem eszik ilyesmit. Hát nem tudom, a miénk mindent megeszik amit talál. Mindig éhes. Felporszívózza az asztal alatt a szőnyeget, és mindent kér, amit te eszel. Mindenből kell egy kis kóstoló.

Ezt a nézést ismered? Nem árt résen lenned!

image

Mik a tünetek?

A fenti „konyhamalac” effektus miatt nem feltétlenül tudod, mit evett össze négylábú barátod, ezért jobb ha tudod mik a tünetek.

A xilit mérgezés kutyáknál hányást,  csökkent aktivitást, gyengeséget, megdöbbentően hirtelen koordinációs zavart, ájulást és görcsöket okoz.

Ha úgy gondolod, hogy a kutyád össze evett valami xilit tartalmú dolgot, és észreveszed rajta a tüneteket, azonnal vidd állatorvoshoz.

Mi a helyzet a macskákkal?

Úgy tűnik a macskák jobb helyzetben vannak, mert náluk eddig nem dokumentáltak ilyen jellegű megbetegedést. Tálan azért mert nem szeretik az édességet? Már amelyik. Az én macskám ugyanolyan konyhamalac, mint a kutya 🙂

A teljes tanulmányt elolvashatod az FDA oldalán itt.

Vigyázz kis barátodra, ne adj neki mindent abból, amit te eszel!

Kérlek oszd meg ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel! Mindenkinek tudnia kell erről a veszélyről. Ha egy tragédiát megelőzünk, már megérte!

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*