Ez a vásárlás 5 legnagyobb csapdája, mely hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat

Neked tényleg mindig szükséged van azokra a dolgokra, melyeket akár online, vagy egy üzletben a kosaradba pakolsz? Elkövetted már te is az öt leggyakoribb vásárlási hibát?

Én bizton mondhatom, igen, elkövettem. Miért lesz valakiből shopping blogger? Hát valószínűleg azért, mert szeret vásárolni. Ha egy online shopping bloggerről van szó, hatványozott az eset. Itt ki sem kell mozdulni a fotelből, és a kinyílt globális világ összes terméke elérhető. Ez aztán az izgalmas, és „überszuper” dolog.

Vagy mégsem?

Egy darabig biztos. Naponta csönget a postás, hordja a jobbnál jobb cuccokat. A pláza közel, itt is körül kell nézni, a vásárokról, kiállításokról nem is beszélve. Nem szabad lemaradni a korral, itt bizony fogyasztani kell. Megvenni azt ami tetszik, vagy jól néz ki, vagy csak azért mert a szomszédnak is ilyen van.

A túlzott fogyasztásnak azonban ára van. A mi esetünkben nem kellett túl sok idő, és a 150 négyzetméteres házunkra simán ki lehetett volna tenni a 

image

táblát.

Most, hogy lassan sehová nem lehet egy görbe szöget sem letenni, gondolkodóba estem. Hogyan jutottunk mi el idáig? Mik azok a hibák, melyeket elkövettünk?

Szép lassan megvilágosodott minden. Hányszor mondtam én azt, hogy,

–  megveszem, mert ingyen van.

Na igen. A klasszikus trükk. Egyet fizet kettőt kap – ez az aminek nehéz ellenállni. Lehet, hogy azt az egyet sem szeretted volna megvásárolni, de így, hogy az egyiket ingyen adják,  így aztán már a hülyének is megéri.

Most ajándék termékkel – igen, ez is vonzó. Újság a hozzá csomagolt 38-as papuccsal? 41-es a lábad, nem baj, majd jó lesz valakinek. Rózsaszín szemhéjpúder – na ettől végképp hánysz, de ajándék lónak ne nézd a fogát, majd elteszed, valaki biztos örülni fog.

Nem vásárlás, de a lakásban felhalmozott cuccokat az is nagyon tudja növelni, ha mondjuk szeretsz kiállításokra járni. Prospektusok, szóróanyagok. A huszadik toll, vagy szatyor,  5 baseball sapka, mert ugye ez mind ingyen van. Kár lenne itt hagyni, majd jó lesz valakinek…

– megveszem, mert le van árazva, most X % kedvezménnyel olcsóbb.

20-30 %-os árkedvezmény, mely a külföldi boltokban akár 90 %-ra is képes felduzzadni, na ez az ami szinte kihagyhatatlan. Nem baj, hogy a következő szezonra még legalább fél évet kell várni, és a gyerek addig talán ki is növi, de most nagyon megéri, kár lenne itt hagyni. Jövőre is lesz nyár!

Kuponos napok: 50 %-kal olcsóbb fogkrém, sampon, stb. – minimum 3-3 beszerzése fajtánként. Úgyis elfogy. Vagy mégsem. A következő kuponos napokig biztos nem. Ekkor persze újra vásárolni kell, csak mert ez aztán tényleg nagyon megéri.

– megveszem, mert olcsó.

1 dolláros ékszer, konyhai kütyü, és még sorolhatnám – Kell. Nem is egy, tíz. Így minden ruha különböző ékszerrel hordható, és olyan cuki cuccaim lesznek, mint senki másnak. Na és ha tudnák mennyi volt, el sem hinnék…

A minimális rendelési mennyiség: 10 db – sebaj, egy jó lesz anyának, egy a húgomnak, egy a barátnőmnek, a többivel meg csak lesz valami…

Ruha ennyiért? Ingyen van. – A múltkor sem tudtam csak kétszer felvenni mosás után, mert úgy nézett ki mint a mosogatórongy. Na de kit zavar. Majd maximum veszek egy újat…

Óriási kiszerelés olcsóbban – ez a mondat legtöbbször az USA-ban dívik, Jelly Beans 1 kg-os kiszerelés, csak mert így olcsóbb. Na de ki a csudának kell 1 kg Jelly Beans? A fele biztos a kukában végzi, ennyit nem lehet megenni… Nálunk is kezd divat lenni az XXL, családi csomagolás, de remélhetőleg soha nem jutunk el az amerikai szintre. 

Hű mekkora, és csak ennyi? – jó vételnek tűnik, de igaziból nem az. Példának okáért itt ez a gyönyörű, óriási, igen olcsó paletta:

image

Neked is van ilyesmi? Kisebb? Őszintén hányféle színt használsz rendszeresen? Max 5-6? Én is. Ezek a színek aztán gyorsan ki is fogynak, a többi kuka…  Most akkor te jártál jól, vagy az aki ezt az óriást rád sózta? Sokkal kifizetődőbb a kedvenc színeidből több kisebbet vásárolni.  Ezek a kis tégelyek a kedvenc színekből a fenti palettában lévő mennyiség többszörösét rejtik.

image

megveszemmert rossz a kedvem.

Ideje megjutalmazni magam, ettől biztosan jobb kedvem lesz. Úgy fogok kinézni ebben a ruhában, mint egy igazi királynő 🙂

Egész nap csak gürcölök, ennyit igazán megérdemlek…

Unatkozom, és a kedvem is pocsék, elmegyek kicsit körülnézni a plázába. Nem nem veszek semmit, még pénzt sem viszek (sokat).

A fenti mondatoknak egészen biztos vásárlás lesz a vége, ha akarod, ha sem – mert megérdemled…

megveszemmert a szomszédnak (barátnak, ismerősnek, rokonnak) is ilyen van.

Ha a szomszéd meg tudja magának engedni, hát mi is. Micsoda szégyen, hogy ilyen vackokkal van tele a konyha…

Lemaradni gáz. Kell az, ami másnak van, még akkor is, ha beledöglünk. Igaz, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, de majd veszünk fel kölcsönt, vagy kettőt, mert nehogymá…

Egy közeli ismerős lyukat beszél a hasadba, áradozva, hogy az ő cégük terméke aztán olyan tuti jó, hogy mióta ezt használja, rá sem nézett másra. Vagy ott van a buszos kirándulás, termékbemutató kombó, melyről sok haszontalan olcsó ajándékkal térsz haza, és pusztán jófejségből megveheted az egészségedhez nélkülözhetetlen holmit, persze féláron. A lényeg az áron van,  ami mindkét esetben a normál bolti ár sokszorosa is lehet. A fontos, hogy a páciens úgy érezze, jól járt.

Valamelyik pontban magadra ismertél?

De miért baj, ha többet vásárolunk, mint amennyire szükségünk van?

Mert a vásárlás vásárlást szül.

 • Venni kell egy nagyobb házat, ahol a cuccaid elférnek.
 • Több, nagyobb szekrény, rendszerező, doboz kell, hogy el tudd pakolni a holmidat.
 • Lejárt, kinőtt, még fel sem vett termékek, melyek helyett kénytelen vagy ismét újat vásárolni.

 image

Hosszú távon a bolygónkat pusztítjuk.

 • Minél többet vásárolsz, a cégek annál többet termelnek. Te vagy a kereslet diktátora,  ha megveszed, azt úgy értelmezik, hogy még többre van szükséged, így aztán termelnek, csak termelnek, kimerítve erőforrásainkat, teljesen elszennyezve, élhetetlenné téve a környezetünket. Mégis miért? Azért, hogy a megtermelt termékek harmada a kukában végezze… Na ez óriási pazarlás..
 • Olyan mértékű a túlfogyasztás bolygónkon, hogy USA-nak 5, az EU- nak 3 Földnyi erőforrás kellene, hogy hosszútávon fent lehessen tartani az igényeiket.
 • Sok fogyasztás, sok szeméttel jár. A szemét elhelyezése egyre nagyobb gondot okoz. Szennyezi a földet, a vizeinket. A világ műanyag szemetének a 10 %-a az óceánok mélyén landol.  Az óceáni áramlatoknak köszönhetően több mint egymillió tengeri madár és százezer tengeri emlős hal meg évente, mert táplálék gyanánt megeszik a műanyagot, és ez csak 10 %. Hol a többi…

image

 

Elhízást, betegséget okozhat:

 • Ha már megvetted, hát meg is kell enni. Nem veszhet kárba…
 • Mindent akarsz, és mindig, minden évszakban – hát gyártanak neked. Paradicsomot januárban, uborkát februárban. Hogy mi van benne, és honnan jön, na az mellékes…
 • Legyen minél hosszabb a szavatossági ideje – hát lesz is. Hogy milyen áron, és mennyi tartósítószert eszel meg, az mellékes…
 • Nem elég ízletes, nem elég megnyerő – hát lesz. Ízfokozó, mesterséges adalék, színezék, mellyel elérik, hogyha  ezután bármi mást eszel, az nem lesz elég édes, nem lesz elég sós számodra, semminek nem érzed már az igazi ízét, semmi sem olyan már mint régen… 

image

Döntöttem!

Vátoztatnom kell. Ez így nem mehet tovább! Hogy egy fecske nem csinál nyarat?  Ha úgy gondolod, hogy a változáshoz nem elég egy ember, igazad van. Te is kellesz hozzá! Sok egyéni döntés, egy pici változtatás, hosszú távon óriási eredményt szül! Környezetünk védelmében, és a fenntartható jövő érdekében mindannyiunknak tenni kell valamit!

Kezdjük kicsiben, változtassunk, merjünk nemet mondani a kísértésnek. Nemcsak környezetünk, de a pénztárcánk is megköszöni. Az így megtakarított pénznek biztos lesz helye. 

Íme az én 5 vásárlási szokás megváltoztatási fogadalmam:

 • A szemét nagy része újrahasznosítható, így külön válogatok mindent amit lehet, és elviszem a gyűjtőbe. A háztartási szemetet komposztálom.
 • Inkább kevesebb, de jobb minőségű holmit vásárolok.
 • A meglévő, eddig sajnált cuccaimat kiválogatom, és a rászorulóknak adom.
 • Nem veszek meg semmit, csak azért mert olcsó, akciós, vagy kuponos kedvezmény van rá, csak akkor ha konkrét célom van vele (pl. tesztet írok róla a blogban)
 • Próbálok kevesebb újrafeldogozott élelmiszert használni,  és előre megírt lista alapján, tudatosan vásárolok.

Velem tartasz?

Ha téged is érdekel bolygónk jövője, tégy érte.

Gyere el az Allianz által szervezett „Közös jövőnk” konferenciára, regisztrálj ITT ingyenesen.

Én ott leszek. Találkozzunk ott. A fenntartható jövő közös ügyünk!

Indultam Allianz által szervezett blogversenyen, életmód kategóriában. Ha tetszenek a cikkeim drukkolj, és szavazz rám. A szavazást itt érheted el:  Allianz blogverseny Köszönöm ❤️

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*