7 tévhit a bankkártyás vásárlásról

Kényelmes, olcsó, új távlatokat nyit, mégis sokan félnek tőle. Ez a bankkártya, melynek használata számos mítoszt táplál. Jogosak ezek a félelmek, vagy mind csak városi legenda?

small_business_card_options

Olyan jó dolgokról írsz, nagy kár, hogy én nem tudom megvenni, hacsak nem veszed meg nekem. Nincs bankkártyám, mert félek használni, meg aztán drága is – hallom szinte minden nap ezeket a jól ismert mondatokat.

Valahogy egyszerűbb elfogadni az itt-ott hallott  megalapozatlan dolgokat, mint utánajárni az igazságnak. Mivel rettenetesen ráuntam, hogy mindenkinek én veszek meg mindent, és már a postás is utál a sok kínai, amerikai, koreai csomag miatt, így próbálom a saját tapasztalataim alapján eloszlatni a félelmeid, és megmutatni, hogy hogyan is csinálom én.

Néhány éve még én is féltem a kártyás fizetéstől, nem gondoltam biztonságosnak. Aztán mára már eljutottam arra a pontra, hogy életem legrosszabb napja az lenne, ha egy hegyesfülű manó ellopná a bankkártyamat. Megszűnne a „világállampolgárságom” egy szempillantás alatt, és valószínűleg több poszt sem születne. Járhatnék a bankba pénzt felvenni, hogy tudjak a boltban fizetni, meg mehetnék a pénzváltóba, ha átruccanni támad kedvünk valamelyik szomszédos országba. Na nem. Ezt biztosan nem…

Miután szétnéztem, és egy manó sem ólálkodik itt körülöttem, jöjjenek a tévhitek, melyek sokakat visszatartanak a kártyás fizetéstől:

1. Magas a jutalék

A legtöbb esetben a kártyás fizetés belföldre és külföldre egyaránt díjmentes, és még tranzakciós jutalékot sem számolnak fel.

2. Drága a bankkártya

A bankkártyának valóban van egy éves díja, melyet sokszor a számlavezetési csomagtól függően a bank átvállal.

Hogy néz ez ki a gyakorlatban?

Nekem jelenleg egy CIB Mastercard Gold bankkártyám van, melynek az éves díja a számlavezető bankomnál 18.990 Ft lenne, de a számlacsomagom olyan (CIB Kártyázó Maximum), hogy a bankkártyát ingyenesen kapom. A számlacsomag havidíja 4.800 Ft/hónap lenne, ha egyáltalán  nem használnám a kártyám. Ebből a díjból 10 kártyás fizetés esetén 25  %, 20 kártyás fizetés esetén 50 %, 30 kártyás fizetés esetén 75 % kedvezményt kapok. Mivel utálok készpénzt magamnál hordani, és mindenhol kártyával fizetek, így hamar összejön a 75 %-os kedvezmény, így mindjárt csak 1200 Ft a havi díj, ami nem sok, ha azt vesszük, hogy az összes banki díj ebben a csomagban a legkedvezőbb. Na és én szeretek mindig jól járni, úgyhogy még ezt az 1200 forintot sem fizetem ki. Hogy hogyan csinálom?  Lásd a következő pontot…

Egyébként ez a fajta bankkártya még magában foglal egy soron kívüli ügyintézést, egy egész éves utazási biztosítást, autós és orvosi asszisztenciát, háztartási asszisztenciát, és még egy sor más szolgáltatást, melyet ha külön-külön kötnénk meg, sokkal többe kerülne.

3. Drága és felesleges a hitelkártya

Nekem a bank fizet azért mert használom a hitelkártyámat, így a számlavezetési díjat is ki tudom gazdálkodni a megtakarításból.

Hogy hogyan csinálom?

A  számlacsomag mellé ingyenesen igényeltem egy hitelkártyát is, mely szintén Mastercard Gold. Nem arra használom, amire mások szokták, mert kizárólag azért van hitelkártyám, hogy pénzt takarítsak meg vele. Az alábbi táblázat szemlélteti, hogy milyen jellegű költés hány %-os visszatérítést ér. Most pl. 20 % (maximum 15.000 Ft) visszatérítés jár ruházat vagy benzin, vagy műszaki cikk vásárlásra, válaszhatóan egy kategóriában az év utolsó negyedévére.

img_7803

Ez 75.000 Ft értékű költésnek felel meg, melyet 3 hónap alatt kell összehozni a 15.000 forintos visszatérítéshez. Én a benzint fogom választani  – ennyit eltankolunk – a visszatérítés sima ügy…

Akkor mi is a drága? Éppen ott tartunk, hogy összességében a bank visszatérítése magasabb, mint a számlavezetési díj, mely már magában foglalja a kártya díját. 

Arra kell figyelni, hogy a hitelkártyával fizetett összegeket internetbankon keresztül vissza kell tölteni legalább havonta egyszer, az SMS-ben meghatározott dátumig, így nem fognak semmiféle hitelkamatot felszámolni.

4. Gold kártyája csak a gazdagoknak van

Éppen az imént bizonyítottam be neked, hogy amennyiben az általam használt konstrukciót használod (bankkártya + hitelkártya) akkor akár azt is el tudod érni, hogy a hitelkártya miatt visszafolyó visszatérítés összege meg is haladja a számlavezetési díj összegét. Így a kártya grátisz, a benne foglalt szolgáltatások grátisz. Csak egy ára van, használni kell a kártyát szorgalmasan…

5. Csak dombornyomott kártya használható internetes vásárlásra

Ez a tévhit még mindig tartja magát, pedig ez abszolút nem igaz. Ha olyan bankkártyánk van, melynek a hátoldalán az aláírási mező mellett megtalálható a három vagy négy karakterből álló úgynevezett CVV kód, akkor alkalmas online vásárlásra. Vásárláskor az interneten ugyanis a a kártya sorszámát, lejárati dátumát és ezt a CVV kódot kell majd megadnunk.

6. A kártya mágnescsíkja tárolja a PIN kódot

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a kártyán lévő mágnescsíkból kinyerhető a PIN kód, így egy egyszerű leolvasással kideríthető, és lenullázható a számla. Ez ismét egy hibás gondolat, a mágnescsíkból nem deríthető ki a PIN kód.

7. Veszélyes, ha megadom a bankkártya számomat az internetes vásárláskor

Az internetes kereskedőkkel szerződésben álló elfogadó bankok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az adatkezelés a kártyatársaságok és a PCI (Payment Card Industry) adatkezelési és tárolási szabványainak (DSS – Data Security Standard), és előírásainak mindenben megfeleljenek. Ezért ma már az internetes kereskedők nagy részénél a fizetés nem is a kereskedő, hanem a bank weboldalán történik, ami jóval nagyobb adatkezelési biztonságot nyújt a kártyabirtokosnak. 

Nos, ezek után van még valamilyen kifogásod? 

 

 

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

4 Comments

    • Igen, szerintem is az OTP az egyik legdrágább bank. (Könyvelő vagyok és látom szinte az összes bank díját összességében is)

  1. Azt nem értem, hogyan lehetséges pl a standard listaár egy számlavezetéshez kapcsolódó kártyának olyan magas? Maga a számlavezetési díj is igen magasnak tűnik a magyar fizetésekhez viszonyítva. Nekem pl ingyen vezeti a számlámat a bankom, ez tartalmazza a kp felvételt, kártyás fizetést, e-bank szolgáltatást, biztosítást és egy hitelkeretet is.
    Értem én, hogy reklám, de azért nem mindenki tudja ezt megtenni Magyarországon! Nézzünk egy átlag magyart, aki nem az ország vízfejében él, hanem mondjuk vidéken egy átlagos faluban. Mikor fog tudni 75-ször kártyával vásárolni? Főleg ha közmunkás!
    Kicsit földre kellene szállni!

    • 30 kártyás vásárlás szükséges a 75 %-os számlavezetési díj csökkenéshez, nem 75 kártyás fizetés. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez a konstrukció valóban nem jó mindenkinek. Vannak olcsóbb díjak itt is. Mindenkinek a bankolási szokásai határozzák meg, hogy kinek mi éri meg. Nekem ez a konstrukció felel meg a legjobban, a hitelkártyához rendelt visszatéritések miatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*