Vigyázat! Facebook ismerősöd bőrébe bújik a csaló, ne fizess helyette!

A csalók sohasem adják fel. Újabb és újabb módszert találnak ki, hogy pénzt tudjanak kicsalni az ártatlan, jóhiszemű áldozatoktól. Már attól sem riadnak vissza, hogy távolibb ismerőseid bőrébe bújva, a nevükben hamis álprofilt generáljanak a Facebookon. A forgatókönyv mindig ugyanaz, néhány levélváltás után  jön egy apró szívességkérés, mely a végén neked igen sokba kerül.

215d0360-5967-4025-8f0f-aefcefc7cebd-18465-00000748bf4de414_tmp

Egy régebbi posztomban már elmeséltem  nektek, hogy hogyan is buktattam le, egy magát Afganisztánban szolgáló amerikai katonának kiadó fiatalembert, aki mellesleg Nigériában tengeti a napjait.

A teljes sztorit elolvashatod itt:

Leszerelő amerikai katona jóravaló feleséget keres…

Azt gondoltam, hogy már túl vagyunk ezen a csalás histórián. Mindenki megtanulta, hogy nem hisszük el a szép szavakat, nem üdvözöljük a lovagot fehér lovon, főleg ha az egy leszerelő amerikai katona képében érkezik. Aztán a fenti cikkemre reflektálva érkezett egy levél, melyben olvasóm a segítségemet kéri, és megismertet saját történetén keresztül a legújabb trükkel. 

Levele teljes terjedelemben:

Kedves agnessa!

Én is belefutottam egy leszerelő Amerikai katonába, azaz valakibe aki az ismerősöm neve alatt szélhámoskodik! Luke Brown Young néven van fent a Facebookon. Visszajelöltem mert az igazi embert ismerem.

A történet a következő: Leveleket váltottunk, majd egy idő után megkérdezte, fogadnék e-tőle csomagot, amire igent mondtam. Na ezután következett a kálvária! Küldtek a részemre a saját adataimmal egy szállító levelet ami 4.500 euró fuvardíj kötelezettséget von maga után az 50kg csomagért.Vissza írtam a szállító cégnek, hogy nem én fizetem hanem a feladó! Ezután jöttek a könyörgő hangú levelek,hogy vegyem át és fizessem ki a költséget Ő rendezi velem. Megadtak egy bank nevet  és egy arab nevü fiók tulajdonost és számlaszámot, nem értettem a dolgot. Számon kértem, miért kell nekem erre az arab számlaszámot pénzt küldeni? Könyörgő levelek tucatja jött az ismerősömtől, hogy őt megölik ha én nem küldök pénzt!

Na ezután meg kérdeztem mi is van közel a Cseresznyefa Parkhoz mert elfelejtettem a kis város nevét. Vissza írt, hogy nem érti mit kérdezek nem tudja merre van. Ott voltunk közösen a japán barátaink esküvőjén, ő nem emlékezett rá. Ekkor fogtam gyanút, hogy valaki mással levelezek. Megkértem, nekem többet ne küldjön levelet, mert nem akarom, és pénzt sem küldök! Letöröltem az oldalamról, de pár perc múlva újra fent volt. Mit lehet tenni, hogy ne zaklasson többet és tűnjön el a szemem elől? Kihez kell fordulnom ez ügyben ? Kérlek oszd meg a levelem ne essen bele más is ebbe a hibába!

Most a szállító cég zaklat a csomag átvételéért és a pénzért. Ez a cég Indonéziai Compass Express Delivery. Tel szám +62 858-913-503-09 amit nem lehet elérni. E-mailre sem válaszolnak, csak küldözgetik a fizetési felszólító leveleket. Mit tudok tenni, várom szíves válaszod. Köszönöm 

 

Ezek után már tényleg csak egy lépés az, hogy szinte bármelyik ismerősünk képébe beelbújhat egy csaló, felhasználva a Facebookon talált képeket. Legyünk résen!

Nos, hát mit is lehet csinálni? Nyomozzunk egy kicsit!

1. A google képkereső alkalamzásával (KATT a Facebook képre, ott képkeresés Google képkereső alkalmazással) vagy a tineye.com oldalra belinkeljük a képet, és mindjárt megvan kis barátunk, azonnal látszik, hogy ez egy hamis profil. Vagy a név, vagy a kép nem stimmel. A keresés után itt is kiderült, hogy az úriember valódi neve: Robert Brown. A névhasonlóság és a kép téveszthette meg a hölgyet.

8713a830-461f-471d-9238-78d70443cb85-18465-0000074397d880ec_tmp

2. Olvasóm a hivatkozott szállítólevelet is elküldte, vizsgáljuk ezt is meg egy kicsit közelebbről! A hölgy adatait természetesen letöröltem a levélről. Ez egy igen hivatalosnak látszó irat, pecsétekkel ellátva. A feltüntetett árak viszont megdöbbentőek…img_7867

Éppen úgy ahogy a kísérőlevél, ami MAGYAR! nyelven, egy furcsa, abszolút  nem hivatalos betűtípussal íródott. Hát ez bukta…

img_7864

Na jó, azért tegyünk meg egy kísérletet. A szállítmányozó cég honlapja nem elérhető, a levélen feltüntetett telefon süket…

3. Ezek után szinte biztosak lehetünk benne, hogy ez az egész csomag sztori hamis, és több sebből vérzik. Egyetlen külföldi szállítmányozó cég sem indít el grátiszban szállítást, csak akkor ha a díj rendezve van. Ez a szállítólevél és az összes többi irat hamisítvány, csak és kizárólag a megtévesztés eszköze.

A másik: egy amerikai, vagy bármilyen országbeli hivatalos levél sohasem íródik ilyen betűtipussal, és főleg nem magyarul. Ezen a szállítólevélen is látszik, hogy ez-e egy Google fordítóval készített irat.

Mi a teendő?

– Nem elég az ismerősök közül kitörölni, le is kell tiltani az egyént, és zaklatás miatt jelenteni a Facebooknak. Ezt a gombot pont erre találták ki.

– Ha ilyesmi történt veled,  ne szégyelld magad, áldozat vagy. Kérj segítséget. Ha megkárosítottak, jelentsd a hatóságoknak.

Drága virtuális barátnőm! Ne hagyjátok magatokat becsapni! Tudom, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor jól esik néhány kedves szó. Ne hagyjátok, hogy a szép szavak elaltassák az érzékeid, légy gyanakvó. Próbálj meggyőződni a valódiságról. Soha ne küldj pénzt, ne fizess kétes számlákra, útiköltségre, csomagokra, előlegekre, közös élet megalapozásra. Ha ismerősöd kér ilyenre a Facebookon, és mindenképpen segíteni szeretnél neki, kérj személyes találkozót.

Kérlek ha teheted, oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel. Jusson el mindenkihez ez a csalási módszer. Ne engedjünk teret a csalóknak. Köszönöm! 

 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*