Ettől az összetevőtől rákkeltő a babapúder

A külföldi sajtó a Johnson & Johnson cég folyamatban lévő, és vesztett pereitől, és a babapúder igazoltan rákkeltő hatásától hangos. Mi az az összetevő, melyre figyelnünk kell? Milyen problémákra számíthat a hosszú évek óta használó? Mi van nálunk, Magyarországon a boltok polcain?

Nemcsak a probléma, hanem a megoldás is érdekelt. Főként az, hogy mivel váltható ki a gyilkos összetevő.  Arra is kiváncsi voltam, hogy milyen összetevőjű púderek találhatóak meg a hazai üzletek polcain, ezért útra keltem, és feltérképeztem a hazai kínálatot.

2273f100-43c6-4ca0-8f7f-06975470bc35-8180-0000041eb6eeb3db_tmp

A tények:

Petefészekrák:

Több mint 1000 per folyik a Johnson & Johnson cég ellen főként az USA-ban, mert az intim használatra is reklámozott babapúdere bizonyítottan petefészekrákot okoz. 5 perc keresés elég volt ahhoz, hogy 2 ügyvédi irodát is találjak, aki keresi ez érintett hölgyeket, és szolgáltatásait kínálva vállalja képviseleteküket.

Még mindig nagyon sok nő használja napi szinten ezt a hintőport olymódon, hogy beszórják vele az alsóneműjüket, az egészségügyi betétjüket, és a lágyéki területet. Amellett, hogy kellemes hűvös érzést biztosít, szárazon tartja a bőrt, még a kellemetlen szagok kialakulását is gátolja. 

A púdert alkotó finom részecskék azonban mélyen beépülhetnek a petefészekbe,  tanulmányok szerint több mint 33 %-kal növelve a petefészekrák kockázatát.

A perek kivizsgálásánál bizonyítást nyert, hogy több petefészekrákban elhunyt nő betegségét ez az összetevő okozta, a bíróság a céget kártérítésre kötelezte. A vád az volt, hogy a cég folytatott a káros hatásokra vonatkozó kutatásokat, de ennek ellenére nem figyelmeztettek a káros hatásokra.

A perek többsége még folyamatban van, és ahogy egyre nagyobb figyelmet kap az ügy, folytatódni is fog.

Nemcsak a petefészekrák a probléma, van itt más is.

Tüdőbetegség, légszomj:

Fennáll a veszélye, hogy a babák belélegzik a púder apró részecskéit. A púder belégzése kiszáríthatja a csecsemő nyálkahártyáját, hátrányosan befolyásolhatja a baba légzését, és súlyos tüdőkárosodást okozhat.

Több tanulmány kimutatta, hogy a púdert alkotó talkum  légszomjhoz és ziháláshoz vezethet a csecsemőknél. Több baba kapott már tüdőgyulladást és halt meg  légzési elégtelenség miatt.

Légúti megbetegedésben szenvedő felnőttek és gyermekek is jobb ha elfelejtik, mivel belégzése irritációt okozhat.

A főbűnös:

 A problémákért felelős főbűnös a talkum (talcum, talc).

Talkum a legpuhább ásvány a földön, amely képes elnyelni a szagokat és a nedvességet. Magnézium-szilikát-hidrát, melyet több mint egy tucat országban bányásznak. Ezt az anyagot használják  szemhéjfestékhez, és pirosítóhoz, de  használják még kerámia, festék, papír, műanyag, és gumi termékek, élelmiszerek előállításához adalékként. Kína a legnagyobb forrás, a  Johnson & Johnson alapanyaga is innen származik,  a déli Guangxi tartományból.

Mi van a hazai boltok polcain?

Néhány hete sok üzletből eltűnt a babapúder. (Lidl, Tesco). Ma a DM üzletbe látogattam el, érdekelt, hogy itt sincs már a talkumot tartalmazó púderből? Vajon kínálnak valamilyen más alternatívát?

Kétféle púdert találtam a polcon, ez egyik a Johnson & Johnson talkum alapú púdere,

img_8339

a másik a Himalaya Herbals 100 % aktív növényi aktív hatóanyagot ígérő púdere.

img_8340

A magyar címke alól kikandikálnak az összetevők, lássuk. A fő összetevő itt is a talkum.

img_8340

Más alternatíva? Nincs. Itt nincs. Csak ez. Talkum vagy talkum.

Mivel váltható ki a talkum? Miből készül az egészséges babahintőpor?

Mivel Magyarországon az általam felkeresett üzletekben nem találtam mást, így szétnéztem külföldön.

USA egyik, főként organikus, és természetes összetevőjű termékeket árusító webshopjában főként kukoricakeményítő a legfőbb összetevő. A Johnson & Johnson amerikai cég itt forgalmazott legtöbb terméke is kukoricakeményítő alapú, melyet többféle nyugtató, ápoló plusz összetevővel látnak el. Van olyan termék is, mely kifejezetten úgy hirdeti magát, hogy talkum és kukoricakeményítő mentes. Ő pl. tápióka keményítőből készült.

img_8342

Végkifejlet:

Tudatos vásárló oldalán a talkum élelmiszer-ipari alkalmazásáról olvashatunk. Ha élelmiszer adalékként nem is veszélyes, de púder összetevőként leszerepelt a talkum, az biztos. Aki jót akar magának, mindenképpen elkerüli az intim területek, és ezeknek a környékén a talkum alapú púderek alkalmazását. Vigyázat, nemcsak a Johnson teméke tartalmaz ilyet, szinte mindegyik nálunk kapható púder talkumból készül.

Gyermekek, és arra érzékeny felnőttek esetében mindenképpen el kell kerülni a púder belégzését. A legjobb ha természetes összetevőjű púdert választasz, így elkerülheted a kockázatot.

A kukoricakeményítőt sem ildomos belélegezni, legjobb ha a kezedre teszel a porból, és így kened be a baba hajlatait.

Források: Bloombergdrweil.com

https://www.drugwatch.com/talcum-powder/lawsuits/

Ha hasznosnak találtad, megköszönöm ha megosztod barátaiddal is. Várlak vissza legközelebb is! Kedveld Facebook oldalam, iratkozz fel blogkövető hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmiről.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*