Online vásárlási etikett

Mint az élet minden területének, úgy az online vásárlásnak is megvannak a maga íratlan szabályai. Tekintsük át őket!

Keress!

Az online vásárlás kereséssel indul. Ne sajnáld az időt a feltérképezésre. Fogalmazd meg hogy pontosan mit szeretnél, vagy milyen problémára keresed a megoldást.  Ha külföldi beszerzési forrás is érdekel, jó helyen jársz! Indítsd a keresést innen!  Próbálj ki új helyeket, új beszerzési forrásokat. Kísérletezz, licitálj!

Olvass!

Ha bizonytalan vagy a termékválasztásban, olvass utána. Nézd meg mit írnak a webshopról, piacterek esetében milyen az eladó értékelése. 90 % alatti minősítésnél azonnal navigálj el az oldalról, ilyen eladótól nem vásárolunk! Nézd meg a termék adatlapján, hogy ki mit ír róla. Kisebb, nagyobb, rossz ízű, jó minőségű? Az értékelések alapján válassz! Bizonytalan vagy a ruhaméretezést, minőséget, gyűrű méretet illetően, vagy fogalmad sincs, hogy az adott portálon hogyan vásárolhatsz, mivel fizethetsz, hogyan licitálhatsz? Minden kérdésedre választ találsz ITT.

Kérdezz!

Ha ezek után még van megválaszolatlan kérdésed, kérdezz bátran, kérj segítséget. Ezzel sok bosszúságtól megkímélheted magad, és biztos lehetsz a dolgodban. 

Válaszolj!

Ha a kérdésedre választ kaptál, illik megköszönni. Érdemes a rendelés után kapott leveleket is elolvasni, mert sokszor valami problémát jelez. Nincs méret, vagy olyan szín, elfogyott, stb. Ebben az esetben mindenképpen válaszolj, mert az eladó nem fogja tudni, hogy mi legyen, hogyan tovább. Ha az Alibaba oldalon üzleti árajánlatot kértél, az a legjobb ha minden ajánlatra válaszolsz. Az ajánlatot adók addig fognak bombázni az ajánlataikkal, ameddig nem tudatod őket a választásod eredményéről.

Vásárolj!

Az eddig megszerzett tudásod alapján már tudod, hogy mit, honnan, hogyan vásárolhatsz meg. Érdemes a weboldalon körülnézni, nagyon jellemző, hogy bizonyos vásárlást ösztönző ajánlatra (kuponkód, leárazás, ajándék) lelsz, ezért ne hamarkodd el. Használd ki a lehetőségeid. Fizess biztonságosan, ha lehetséges akkor PayPal-al, így a pénzvisszatérítési garanciában is bízhatsz.

Ellenőrizz!

Ha megrendelted a kiszemelt terméket még nem dőlhetsz hátra. Ellenőrizd le, hogy megérkezett-e a rendelésről a visszaigazolás, és valóban azt az összeget terhelték-e be a számládra amennyit kell. Figyeld a levelezést, hogy probléma esetén tudj reagálni. Ha valami eltérést tapasztalsz, azonnal jelezd az eladónak, vagy a webshopnak.

Kövesd!

Kövesd nyomon a rendelésed! Szinte minden online shop tájékoztat a követési számokról. Nézd meg, hogy egyáltalán feladták-e, merre jár, így a vámeljárás megindításáról is tudomást szerezhetsz még a hivatalos értesítés előtt, és azt is előre láthatod, hogy a termék várhatóan mikor érkezik meg.

Vedd át!

Ha valamit megrendeltél, kifizettél, illik átvenni, még akkor is ha vám és import termék ÁFA terheli. Ha a tengerentúlról, Kínából, Indiából vásárolsz, vedd figyelembe a vámhatárt, vagy kalkuláld bele a végösszegbe a vámterheket. 

Ha átvetted a csomagod, nézd át a kapott csomagot, hogy hiánytalanul megvan-e, és nem hibás-e a benne lévő termék, termékek.

Értékelj!

Ha elégedett vagy a termékkel, vagy ha mást vártál, hagyj visszajelzést. Az értékelés segíti a vevőket a választásban, visszajelzést ad, és minősíti az eladókat.

Ha probléma van, reklamálj, állj ki az igazadért, és állapodj meg egy neked megfelelő megoldásban.

Ha minden jól sikerült, tetszik a termék, minden rendben volt, akkor kezdődhet a móka elölről. 

 

Inspirálódj, találj rá, csodálkozz rá! A vásárlást segítő információk mellett ebben is segít a blogom, így várlak vissza. Kedveld Facebook oldalam, iratkozz fel blogkövető hírlevelemre garantáltan nem maradsz le semmiről.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*