Vámhatár, a vámolás írott és íratlan szabályai, megtakarító tippek

Külföldi vásárlásnál előbb vagy utóbb előkerül a termékre rakódó vámterhek kérdése. Sokan nincsenek tisztában a szabályokkal, a megfelelő információ összehalászása sokszor hosszú órákba kerül, de akkor is marad bizonytalanság. Ez a bejegyzés arra hivatott, hogy a legfontosabb információkat összefoglalja, saját tapasztalataimmal kiegészítve.

Ezek a legfőbb szabályok:

EU-n belüli vásárlás esetén:

EU-n belüli vásárlás esetén a megrendelt terméket nem vámolják, így nem terheli további vámteher (vám, vámkezelési díj), ez azonban nem jelenti azt, hogy ÁFA mentes is lenne. A küldő ország szabályai szerinti ÁFA összegét tartalmazza a termék, melyet a termék árával együtt megfizettél. Van olyan oldal is, pl. a német Amazon, mely a két ország közötti ÁFA különbséget is megfizetteti a pénztárnál extraként.

Ha cégként vagy vállalkozóként vásárolsz, akkor lehetőséged van ÁFA mentesen is vásárolni EU-n belül. Ehhez közösségi adószámot kell igényelned a NAV-nál, mely számot az ügylet előtt az eladóhoz el kell juttatnod. A kapott számlát szerepeltetni kell a kömyvelésben és a cég ÁFA bevallásában is.  Ha az EU adószám igénylésével, és az egész folyamattal kapcsolatban kérdésed van, a könyvelőd fog tudni segíteni.

EU-n kívüli vásárlás esetén:

Harmadik országból történő vásárlásnál az alábbi összegeket kell jól megjegyeznünk:

Vámhatár:

Ha a megrendelt terméket nem EUR-ban fizetted ki, akkor a 22 EUR-nak megfelelő valutaösszeg az amivel számolnod kell.

Futárszolgálatos szállítás:

Legyen szó bármelyik futárszolgálatról, mivel ők saját maguk vámolnak, minden egyes értékhatárt ( tapasztalatom alapján 30 USD felett) meghaladó csomagot vámeljárás alá vonnak.

Az eljáráshoz küldenek egy futárszolgálatonként változó nyilatkozatot, melyben nyilatkozol arról hogy cégként vagy magánszemélyként szeretnél eljárni, és megbízást adsz nekik, hogy helyetted a vámkezelést végezzék el. Az eljárás díja változó, ez még a termék értékét növelni fogja, ezzel az összeggel is számolj. A tényleges vámkezelési díjak összegét megtalálod a futárszolgálatok oldalán.

Céges (vállakozói) vámkezeléshez szükséged lesz egy VPID számra, ezt jó ha a NAV-nál az ügylet előtt a könyvelőd segítségével megigényled, ugyanis ha csak a vámkezelésnél derül ki hogy nincs ilyen számod, vagy várhatsz rá és fizetsz raktározási díjat, vagy jópénzért  igényelnek neked egyet.

A nyilatkozatra rá kell majd írnod a termék pontos megnevezését. Az hogy elektronikai cikk nem elegendő, pontosan meg kell nevezni pl. Iphone 6s okostelefon.

Amire szükséged lesz még az a megrendelés visszaigazolás, és az összeg kifizetését igazoló banki bizonylat, vagy PayPal tranzakció kinyomtatott képe.

Minden dobozt átvilágítanak, de ha kétség merül fel a megadott értékkel kapcsolatban, akár ki is bonthatják, így nem érdemes trükközni. 

Érdemes ránézned erre a tiltólistára is, ugyanis vannak olyan termékek, melyek behozatalát egyetlen futárszolgálat sem vállalja:

Ezeket a termékeket nem veheted meg a tengerentúlról – behozatali tiltólista

Postai vámkezelés:

Postai úton érkezik a csomagok jó nagy hányada. Ha a szállítási módnál GlobalMail, EMS-t látsz, ez is a postai utat jelenti.

A Magyar Posta nem győzi az óriási mennyiségű csomagáradatot, ezért csak a nagyobb értékű, és telefonnak, elektronikai cuccnak kinéző csomagok akadnak fent a szűrőn.

Mennyi az a nagyobb érték? A tapasztalataim szerint 40-43 feletti csomag az amit már eljárás alá vonnak, de ez sem teljesen biztos. Ha kockáztatsz, lehet hogy kétszer szerencséd lesz, de harmadszor már nem biztos.

A Posta sem hoz el mindent, akku, tölthető elem rendelése szinte lehetetlen mostanában. 

A postai vámkezeléssel kapcsolatos minden információt megtalálsz ebben a korábbi cikkemben:

Postai vámkezelés A-Z-ig

El lehet kerülni a vámkezelést, és a terhek megfizetését?

Hogy lehet kikerülni a vámkezelést, és elkerülni a további terheket? – talán ez az a mondat, ami a legtöbbször előfordul a postafiókomban.

A válasz: SEHOGY! 

Ha EU-n kívülről vásárolsz vagy maradj a vámhatár alatt, vagy számolj ezekkel a költségekkel. Sokszor még így is nagyon megéri.  

Valamit azért mégis lehet tenni – néhány tipp:

1. Fontos tudni, hogy ez az összeg csomagonként értendő, így ha teheted rendeld inkább külön-külön a termékeket, ha postaköltséget kell fizetned, a vámkezelési díjak miatt még lehet hogy így is jobban jársz!

2. Ha kisebb értékű a cucc, nem félted, és még várni is tudsz rá, akkor válaszd a postai utat (GlobalMail) ameddig nem állnak a helyzet magaslatán addig profitálhatsz belőle.

 3. Ha elektronikai cuccot, telefont szeretnél vásárolni, nézz körül a kínai webshopok Európában fenntartott raktáraiban, egyre nagyobb a választék. Nagyon figyelj oda, hogy hol jársz, egy ártatlan keresés is elnavigálhat az EU oldalról, és máris Kínából jön a cucc, aztán nem kerültél el semmit!  Általában a termék adatlapján is látszik, hogy pontosan honnan fog érkezni a termék, légy figyelmes, így elkerülöd a későbbi bosszúságot.

Ez a két bejegyzés a segítségedre lehet, itt összegyűjtöttem mely webáruházak rendelkeznek EU raktárral:

Így kerülheted el legálisan a vám és ÁFA fizetést ha Kínából vásárolsz

TOP 10 kínai elektronikai webshop európai raktárral

Ezek a leggyakoribb trükkök:

Na persze trükkök azok mindig vannak. A kínaiaknál minden gift, és minden 5 dollár, számlát meg semmiről sem adnak. Könyvelőként a sírógörcs kerülget ha egy ügyfél valamit az Aliról szerez be 🙂 Volt már rá példa hogy bekértük a számlát, erre kértek egy mintát, hogy hogyan nézzen ki. Pfff.  – a Vámhivatal nem hülye, ismerik már ezt a trükköt, ezért kérik be a befizetési okmányt. Ajándék esetén is kell értéket írni, ugyanis ez képezi az import termék ÁFA alapját – BUKTA

Több tengerentúli eladó szereti a csomagjaival bejáratni a fél világot, sokszor komolyan már irigylem a csomagomat.  Egy két balkanyar után megérkezik Németországba, vagy Svédországba, kap egy szép új EU ragszámot, új ragacsot, aztán már jön is tovább EU-n belülről. A Posta vagy megeszi, vagy ragaszt a csomagra egy sárga cetlit, mely hirdeti hogy nem EU-n belüli ám ez – BUKTA

Az Aliexpress-en történő vásárlásnál szokták azt csinálni, hogy egy időben vesznek egy nagyobb és egy  kisebb értékű dolgot két külön megrendelés keretében. Ha vámkezelésre kerül a sor a kisebb érték adatait és a rendelés visszaigazolását küldik el. Ötletes, de igen kockázatos, ha átvilágítják vagy kibontják – BUKTA

Remélem szolgáltam némi hasznos információval. Problémamentes vásárlást kívánok!

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

1 Comment

  1. Jó nap!Segitségük szeretném kérni a csomagom elvesztésével kapcsolatban

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*