Itt az igazi ok, hogy miért ne használj ajakbalzsamot

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik folyamatosan utánpótolják a lekopott ajakbalzsamot az ajkukon. Mi az igazság? Hasznos, haszontalan, vagy éppen káros ez a szokás?

Kávézó, étterem, mosdó a plázában – a hely egyre megy – szinte mindenhol találkozunk olyanokkal, akik folyamatosan újrakenik az éppen lekopott ajakápolót. Szükséges művelet, mely megvéd a cserepes ajkak kialakulásától, vagy ez a szokás csak egy kóros függőség? Hasznosak az ajkunk számára az összetevők, vagy károsak?  Nézzünk egy kicsit utána a tényeknek!

Az összetevők

A kínálat óriási, így nehéz ellenállni egy cuki, jó illatú, igazán csajos kis dolognak. Az hogy mi van benne, a legtöbb embert nem zavarja. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia dermatológusa szerint van jónéhány összetevő, melytől jobb ha távol tartuk magunkat, mert több kárt okoznak mint hasznot.

Az ajakápolót rendszeresen használóknál legtöbb gondot a hozzáadott illatanyagok jelentik.  Az összetevők közül nem árt vigyázni a fahéj alapú adalékanyagokkal és a menthollal is, melyek az ápolás helyett inkább irritálják a már száraz és fájó ajkakat. Az E-vitamin  hasznos a szervezet számára, de lokálisan alkalmazva sok embernél allergiát okozhat.

Sajnos itt még nem fejeztük be a rossz összetevők felsorolását. Ugyanolyan káros a legtöbb ajakápolóban megtalálható kámfor, karnauba viasz, cetil-alkohol és oleil-alkohol. Az ajkakat borító bőr különösen vékony és finom. Ezek a vegyi anyagok éppen hogy nem ápoláshoz, hanem  károsodáshoz,  szárazsághoz vezetnek, pont azt idézik elő, amit el szeretnénk kerülni. 

Ideig óráig jobbnak érezzük, aztán újra kiszárad, újrakenjük – örögi kör. 

Függőséget okoz?

Kétségtelenül ez egy öngeneráló folyamat, melytől nagyon nehéz megszabadulni. Okos tudósok szerint egyáltalán nem fizikai az a függőség amit az ajakbalzsam okoz, tehát nem az egyik összetevő az amire “rászokunk”, sokkal inkább az összetevők okozta károk ördögi köre, és a folyamatos ápolás tudata az, aminek elhagyása hiányérzetet okoz. Sokaknál a helyzet a betegességig fajul, pánikba esnek ha otthon felejtik, és azonnal rohannak egy újabb adagot venni a drogériában.

Mi a megoldás?

Na de ha már felhagytunk a használatukkal, akkor mégis mit csinálunk télen, hogyan óvjuk meg a kiszáradástól, cserepesedéstől az ajkunkat?

Azt mondják az a legjobb, ha saját magunk készítünk ajakbalzsamot, természetes vajakból, olajakból és méhviaszból. 

Az egyik lehetséges összetevők, vagy kész természetes anyagú ápolók beszerzési forrás lehet az olcsó amerikai  PipingRock, de a hazai bioboltokban is találhatsz az elkészítéshez mindent.

Jót tesz még az omega-3 zsírsavakban gazdag étkezés, ami segít a bőr és az ajkak olajszintjének természetes egyensúlyban tartásában, és egy párásító beszerzése is jó döntés lehet, mert a használatával a bőr is puha marad, különösen a téli hónapokban. 

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*