Így őrizheted meg legtovább ruháid szépségét

Volt már olyan ruhád melyet nagyon szerettél, óvtad, vigyáztál rá de mindhiába? Elég volt néhány mosás és a szép ruha odalett. Megkopott a színe, megnyúlt, és lehet hogy még valami apró foltokcsa is éktelenkedik rajta. Tehetünk valamit hogy legközelebb ne így legyen, vagy itt már csak a varázslat segíthet?

Íme néhány tipp, melyek segíthetnek abban, hogy hosszú ideig megőrizd ruháid szépségét:

Vásárolj körültekintően!

Sok helyen árusítanak nagyon olcsón pocsék minőségű ruhákat. Na ezek a ruhák azok, amik nem lesznek valami tartósak. Az persze megint más, ha egy szuper nagy leárazás során hozzájutunk némi márkás, jó minőségű cucchoz. 

Válassz körültekintően! Nézd meg az anyagminőséget, a varrást. Próbáld ki a zippzárt, nézd meg, hogy megvan-e a ruhán az összes gomb, kapocs. Ellenőrizd, hogy nincs-e valamilyen színhiba, lyuk, folt. Ha tökéletes, akkor próbáld csak fel, így elkerülheted – ha nincs másik – hogy olyanba szeretsz bele, amit nem érdemes megvenni.

Legyen inkább kevesebb, de jobb minőségű ruhád. Törekedj arra, hogy a ruhatárad legalább 1/3 része legyen kényelmes egyszínű alapdarab, mely jól variálható.

Olvasd el a címkét!

Te el szoktad olvasni a ruhába varrt címkét? Hát én sem. Az első dolgom általában az, hogy ollóval kivágom. Pedig nem ártana, mert a címke általában sok hasznos információt rejt: hány fokon kell mosni, kézzel vagy géppel mosható, stb.

Végezz színpróbát!

Sötét színű új ruhánál végezz színpróbát. Gondolom már te is jártál úgy, hogy a szép új ruhád olyan színű levet engedett amitől te is megijedtél.

Tégy egy pici folyékony szappant egy vattapamacsra, és egy kevésbé látható helyen dörzsöld meg vele a ruhát. Ha fehér marad, ez szuper hír, ha nem, akkor lesz még egy kis teendőd. 

Fixáld a színt!

Ha elvérzett a ruha a színpróbán, vagy megvetted a létező legszínesebb ruhát, ezzel a házi praktikával fixálhatod a ruha színét, mely sokáig ugyanolyan lesz, mint amikor megvásároltad.

Végy egy tiszta vödröt, töltsd meg félig vízzel. Tégy bele egy csésze ecetet, és egy negyed csésze sót. Jól keverd össze, és tedd bele a ruhádat. Áztasd 24 órán át. Ha még mindig enged, ismételd meg.

Kezeld a foltokat!

A foltok még nem jelenthetik egy hosszú barátság végét. Ha megtörtént a baj és teheted, a legjobb ha azonnal vízfürdőbe helyezed a balesetest.  Ha nem teheted meg, akkor sincs vész. Manapság már nagyon jó folteltávolítókat lehet kapni a boltban, hogy kár lenne nem kipróbáni!

Szárítsd megfelelően!

Mosás után minden ruhát jó alaposan rázz ki, kevesebbet kell vasalnod!

A nem megfelelő szárítás is eldeformálhatja a ruhákat. A kötött pulcsikat legjobb fektetve szárítani. Az ingek, ruhák a vállfára valók, de nem akármilyenre, lehetőleg egy jó minőségű fára.  A fém vállfákat nem javaslom.

A hófehér törölközők és ágynemű számára jót tesz a tűző nap, a többiek inkább az árnyákban ejtőzzenek! 

Vasalj jól!

Tegye fel a kezét az, aki még nem tett tönkre ruhát vasalóval! Az enyém lent maradt 🙂

Vasaláskor is figyelj az anyagösszetételre. Kényesebb holmit csak a hátoldalán vasalj! Az ingeket sokkal szebben ki tudod vasalni, ha nem száradtak még meg teljesen.

Ne vasalj nagyon nagy hőmérsékleten, ha bizonytalan vagy, az anyag hátoldalán, vagy nem látható helyen végezz próbát.

Kívánom, hogy kedvenc ruhát minél tovább örömöt okozzon neked!

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*