Tisztázzuk végre: rosszul jársz, ha forintban fizetsz külföldi webshopban?

A nemzetközileg szállító webshopok kényelmi szolgáltatásainak egyike, hogy forintban is megjelenítik az árakat, és így is fizetheted ki. Jól hangzik, de tényleg jó ez nekünk, vagy ez csak egy mesteri lehúzás bevált eszköze? Számoljunk!

Számos külföldi webshop alapértelmezettként forintban jeleníti meg az árait, segítségképpen, hogy könnyebben tudjunk vásárolni.  Engem kifejezetten idegesít, mert én USD-ban szoktam meg az árakat, így tudok kalkulálni, hasonlítani, így belépés után azonnal átállítom, és így is fizetem. Jól teszem? Arra jutottam, hogy nem mindig. 

Nyomozzunk, számoljunk, hasonlítsunk!

Kezdjük az elején. Sokan azt gondolják, hogy az MNB középárfolyamán kell az árfolyamot átszámítani, ezzel kalkulálni. Jó is lenne! Sajnos nagyon nem így van.

Amikor külföldi webshopban fizetsz, a számlavezető bankod deviza eladási árfolyamán fogják a rendelés összegét átszámítani, és ezzel terhelik meg a folyószámládat. Így amikor azt nézzük, hogy melyik online shop hogyan számol, ezt az árfolyamot kell alapul venni.

PayPal

A PayPal-nál kissé másképpen működik a dolog. A PayPal átváltási jutalékot számít fel ha forintos a bankszámlád, és más pénznemben vásárolsz, melyet amint ide regisztrálsz, a szerződéses feltételekben el is fogadsz. Ezért lehet az, hogy a kezdő eBay-en vásárló „nyulat fog” amint az első vásárlásának összegét terheli a bank, és kiderül, hogy a PayPal egy teljesen holdbéli árfolyammal kalkulált. Nem holdbéli az, csak tartalmazza a váltási jutalékot, mely most per pillanat: 3 %

Ki lehet kerülni? Naná!

Jól el van rejtve, de van rá mód, hogy kikerüld a PayPal váltási jutalékát, mert választhatod azt az opciót, hogy  a számlavezető bankod árfolyamán számoljon minden vásárlást. 

Így állíthatod be.  Lépj be a PayPal fiókodba, kattints a kis fogaskerékre. Ha megvan, válaszd a Payments fület.

Itt ez a képernyő fogad, kattints tovább.

Kattints a piros keretben lévő linkre,

válaszd ki a konverziós lehetőségeket.

Alapértelmezetten PayPal váltásra van állítva. Jelöld be a második opciót, fogadd el. 

Szuper! Átállítottad. Innentől a számlavezető bankod árfolyamán fog váltani a PayPal.

Most nézzük a webshopokat!

Itt megtudhatod, mely webshopoknál érdemes átállítani a forintról USD-re, vagy EUR-ra a pénznemet, és hol nem.

Ez a cikk  2017.12.04-én íródott, ekkor az MNB középárfolyam:

Az MNB árfolyamot csak tájékoztatásul írtam ide, mert megbeszéltük, hogy amivel nekünk kalkulálnunk kell, az a számlavezető bankunk deviza eladási árfolyama. (többféle árfolyam van, ne a kereskedelmit nézd). Az én számlavezető bankom a CIB, így a mai napi árfolyamaival fogok kalkulálni.

Ezzel az árfolyammal kalkulálnak a kínai webshopok:

Itt azt láthatjuk, hogy vannak webshopok amelyek rosszul váltanak, de vannak olyanok is, ahol kifejezetten jobban járunk ha forintban vásárolunk, így is megtakarítunk néhány forintot. Egy nagyobb értékű terméknél ez elég komoly árkülönbséget is tud jelenteni.

Amerikai webshopok – iHerb, PipingRock

Az iHerben nem érdemes a forintot átállítani, a PipingRocknál viszont azzal kezdjünk, mert a váltásnál 7,2 %-ot azonnal elveszítünk, ha nem ezt tesszük.

Összegző értékelés

Nagyon sok helyen olvastam, hogy azonnal át kell állítani dollárra vagy euróra a pénznemet forintról minden webshopban, mert egészen biztosan lehúznak, és rosszul jársz. Most ez a mítosz megdőlt. Nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mikor melyik árfolyammal jársz a legjobban, így azt ajánlom, hogy szánj rá néhány percet, és nézd meg a számlavezető bankod  deviza eladási napi árfolyamát, kalkulálj, így jobban jársz!

Ha tetszett visszavárlak. Még sok hasznos információt tartogatok, kedveld Facebook oldalamat, iratkozz fel blogkövető hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmiről.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*