A 43 dolláros vámhatár kiskapu, avagy ezt tedd ha jogtalanul vámolna a posta

Új év, új lendület. A Magyar Posta január elseje óta kiemelten vizsgálja a külföldről érkező csomagokat.  Túl sok csomag „csúszott” át eddig, kikerülve az import termék ÁFA és a 3000 forintra rúgó, nem túl baráti vámkezelési díj megfizetését. Ez az amin most változtatattak, ami nem is lenne talán olyan nagy baj, de sokunk friss tapasztalata az, hogy olyan csomagot is vámolni szeretnének, amit egyébként nem kellene.

Minden eljárás úgy indul, hogy egy SMS és egy postai levél tájékoztat a vámkezelési eljárás megindulásáról. A vámkezelési megbízás mellé csomagolt formalevél tájékoztatása szerint az alábbi táblázat alapján kell meghatározni a fizetendő vámot, és import termék ÁFA összegét.

A táblázat alapján a rendelt áruk esetében 22 EUR a vámteher mentességének a határa, ami a jelenleg érvényes vámolás során alkalmazott árfolyamokkal számolva  26 USD összegnek felel meg. Efelett az összeg felett import termék ÁFA-t és vámkezelési díjat kell fizetni.

A cikkben használt vámteher alatt a 27 %-os import termék ÁFA összegét értem, vám itt nem merül fel, mert 150 EUR összegig kereskedelmi vám  nem terheli a csomagokat.

Na de tényleg ez az összeg, ami felett már vámolás alá esik a rendelt csomagunk? NEM! Nem ez az az összeg!

Van ugyanis egy jogszabály, a  2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról, melynek
162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

„(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”

Számoljunk, mennyi is az annyi!  Update az éppen aktuális szabályok alapján: 

2020. január 1-től már nem kell számolgatni a vámhatárt, egy előre meghatározott árfolyam van, melyet figyelembe kell venni a vámmentességi határ maghatározásához.

Ez az árfolyam 2020-ban: 334,79 HUF/EUR
2021-ben: 359,89 HUF/EUR

10 EUR összeggel növelt összegnek megfelelő vámteher, amit nem kell megfizetni a jogszabály szerint: 10 EUR/ 0,27 %, azaz 37,037 EUR.

A tényleges vámteher mentességi határ tehát 2020 évre vonatkozóan 37 EUR, forintra átszámítva: 37,037 x 334,77 = 12.399 Ft

2021.06.30 ig (ezt követően megszűnik a kis értékű behozott termékek ÁFA és vámmentessége)   37,037 x 359,89 = 13.329 Ft

Azt, hogy a fenti összeg pontosan mennyi is dollárban, azt az éppen aktuális vámolási árfolyam határozza meg,  melyet ezen az oldalon tudsz nyomon követni: https://www.vamprogram.hu/hu/vamvilag/vamolasi-arfolyamok

Példaképpen, 2020.12 hónapban a vámolási árfolyam: 303,88 Ft, tehát a 2020.12 hónapban érvényes vámhatár:  40,88 USD

Vigyázat a postaköltség is növeli a termék árát, így ha azt szeretnéd, hogy a vámmentes legyen a csomagod, mindenképpen ezzel növelten számolj!

Most, hogy tisztáztuk mennyi a ténylegesen a vámteher mentes határ, nézzük meg, mit lehet tenni ha kiválasztotta az összeghatár alatti csomagodat a posta, vagy valamelyik futárszolgálat, és vámolni szeretne.

A dolog egyszerű, nem fizetsz, hanem levelet küldesz nekik. Már meg is írtam helyetted! Neked semmi más dolgod nincs, csak az, hogy ezt a mintát átmásolod, és kiegészíted a saját adataiddal.

Tisztelt Magyar Posta Zrt. Nemzetközi  Kicserélő Központ!

…………………… postai azonosítószámú, …………….. névre szóló ………………… országból rendelt csomag értéke szállítási költséggel együtt ……………., mely összeget a csatoltan megküldött PayPal/ banki igazolással igazolok.

Ez az összeg alatta marad a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról  szóló törvény alapján számított vámteher mentességi határnak, mely 2018 februárban jelenleg: 45,69 USD

A hivatkozott jogszabály 162.§. (5) bekezdése kimondja:

„(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.”

A fentiek alapján kérem, hogy a …………………… postai azonosítószámú csomag vámkezelését, vámteher felszámítását mellőzni szíveskedjenek.

Tisztelettel, dátum, aláírás

Remélem, hogy elkerülheted így a feleslegesen megfizetendő terheket. Az még fontos, hogy így nem kell megfizetned majd semmiféle terhet, de a vámkezelési megbízást kitöltve, aláírva vissza kell hogy küldd,  a fizetési igazolással és ezzel a levéllel együtt.

Az én egyik csomagomat is kivette a Magyar Posta néhány napja. A csomag értéke 43,39 USD volt. Elküldtem nekik ezt a levelet, mellékeltem a PayPal igazolást. Mint látszik a mellékelt  képen a mai napon Vámmentes vámkezelési indítvány NAV részére elküldve szerepel a csomag nyomkövetési információjánál.

2018.01.22-én megkaptam a „levámolt” csomagot, mindenféle fizetés nélkül, így bátran kijelenthetem: EZ MŰKÖDIK!

Bizonyításként mutatom a CN23 vámárunyilatkozatot, és a csomagra ragasztott cédulát.

No és hogy mi volt a csomagban? Úgy illik, hogy ezt is megmutassam. Egy luxus öregedésgátló ajándékcsomag Dél-Koreából.

Ilyen, és ehhez hasonló koreai bőrápolási szetteket egyébként ettől olcsóbban is vehetsz itt Magyarországon a Cinnamon4x blog webshopjában itt:

TheBoxandBeauty koreai kozmetikum webshop——–>

Ha hasznosnak találtad az információt, visszavárlak oldalamra. Külföldi vásárlással kapcsolatban még számos hasznos információt találsz. Ha Facebook oldalamat is kedveled, vagy feliratkozol blogkövető hírlevelemre, garantáltan nem maradsz le semmi fontosról.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

128 Comments

 1. Ez hülyeség. Nézd már meg a vonatkozó jogszabályi hely teljes szövegét, mert ez nem magánszemélyek külföldről történő vásárlására vonatkozik.
  Céges export-import a téma.

  • Kedves Arnold! A mai napon megkaptam a vámolás alá vont csomagot vámmentesen, melyet a cikkben kiegészített vámárunyilatkozattal igazolok. Tehát bátran kijelentem, az idézett passzus magánszemélyekre is vonatkozik, és működik.

 2. Kérdésem lenne! Rendeltem egy csomagot 11206Ft értékben, Hollandiából jött, de rá volt írva, hogy kínai! Kaptam Sms-t, hogy a vámkezelést megkezdték! Levelet is kaptam! Most akkor kell vámot fizetnem? Kérlek segítsetek! Köszönöm

  • Mennyi az az összeg, ami a kifizetési igazoláson van? Forintban fizette? Elvileg ez vámhatár alatti lenne, de tudni kellene a tényleges értéket dollárban is, ami a banki kifizetési igazoláson, PayPal igazoláson van. Ki kell töltenie a vámkezelési megbízást, elküldeni a fizetési okmányt, és ezt a levelet. Szerintem nem kell vámterhet fizetni.

 3. Üdv!
  Látom hogy mit csinált a Posta, álláspontom szerint ez továbbra is törvénysértő a Posta részéről.

  Abban gondolom egyetértünk, hogy akkor ez alapján nem 22 €-t kellene nekik szajkózni mindenhol, hanem mindenkire a 35,34 €-os vámmentes határ kellene mindenféle kérés és levél nélkül alkalmazni.

  • Hát ez így van. Lehet hogy levél nélkül is megy nekik, de én nem mertem bekockáztatni hogy rájuk hagyom. Persze ez a vámmentes (import termék ÁFA mentes) határ minden hónapban más lesz, az árfolyamok változása miatt.

  • Tévedtem, téves információ alapján írtam véleményt.
   A szóban forgó jogszabályi hely érvényes magánszemélyek vásárlására is.
   A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vámeljárási Osztálya szerint 2018 január hónapban 44 $-ig adómentes a küldemény.
   Ezek alapján a mindenhol olvasható 22 € értékhatár megfogalmazás így értelmezhető:

   22 €-ig áfa és vámmentes, a 22 € fölötti összeg esetén, ha a meghatározott közteher (áfa, vám) mértéke nem haladja meg a 10 €-nak megfelelő összeget, akkor azt nem kell megfizetni a 2017. évi CLII. törvény 162.§.(5) bekezdése alapján.

   Egyetértve a te javaslatoddal, erre természetesen célszerű figyelmeztetni azt, akihez az a megvett termék értékigazolása be lesz küldve.

 4. Megkérdeztem a Nav hivatalos vám infó elérhetőségén és megerősítették, hogy magánszemély esetén is alkalmazható a 10 euro alatti kivetés hivatalból törlése. Szóval érdemes tényleg hivatkozni a törvényre, hogy nehogy elfelejtsék alkalmazni 🙂

 5. Így viszont már ez nem tekinthető „kiskapunak” csak az állami szervezetrészéről elégtelen tájékoztatásnak és mivel a Magyar Posta szerint ők csak továbbítják az adatokat, nem ők határoznak, akiknél még is ki lett szabva Áfa, azokat nem ők csapták be.
  Sajnos én is buktam így pénzt.

 6. Én azt szeretném segítségül kérni, hol rendelted a fotón lévő csomagot, mert csak 50 USD felettiket látok és én is szeretnék egy dobozzal rendelni. köszönöm szépen.
  A másik gondom, hogy nem tudom követni a blogot, nem tudom beírni az email címemet. Elrontottam valamit ?
  Nagyon köszönönm.

 7. Sziasztok!
  1-2 kérdésem lenne ezzel kapcsolatban…
  Napi vagy havi árfolyam megállapítás van? A csatolt linken havit látok,de ez most a vásárlásra vagy a vámolás napjára vonatkozik?
  Előfordulhat ,hogy megveszem határérték alatt,de mire beérkezik az országba és rossz irányba változik az árfolyam ,pont megszívom? Gondolom ha több mint az aktuális érték akkor a 22 feletti részt fizetem vagy az egészre? Tippelném ,hogy az egészre…akkor simán előfordulhat ,hogy feb. közepén megrendelem és márc-ra megjön és fizethetek? Akkor ezzel nem nagyon érdemes centizgetni? Most számításom szerint 45.69 usd az aktuális ami a januári 43.84 hez képest 2 usd…
  Köszi

  • Szia! Havi árfolyam van, így amit számoltál 45,69 USD korrekt, bele is írtam a cikkbe tájékoztatásul. Ha a megrendelt csomag efelett van, akkor ez egészre fizetsz import termék ÁFA összeget és vámkezelési díjat. Na igen, ez fogós kérdés hogy mi van ha csúszik a szállítás. A vámolás napján érvényes összeg fog számítani, így tényleg nem érdemes annyira kicentizgetni. Nekem a cikkben bemutatott csomaggal éppen szerencsém volt 🙂

   • Köszi:) Utólag már én is észrevettem ,hogy beírtad a posztba a februárit is 🙂
    Úgy látom 2-3 $ -nál nagyobb eltérés nem volt talán ennyit érdemes alámenni…

 8. Szia. Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor írom nekik az összeget, hogy mennyibe került az adott termék, akkor Forintba írjam meg vagy dollárba?

 9. Szia
  Szeretném megjegyezni, hogy nagyon hasznosnak találom a blogodat. Lenne pár kérdésem amire remélem tudsz valászolni. Már 18 napja várok a csomagomra, és a postai nyomkövetőn csak ez látszik célországban feldogozva (02.03), viszont a koreai nyomkövetőn pedig az, hogy ready for custom clearance(02.08) és se sms, se levelet nem kaptam, hogy fizessek valamit is. A kérdésem az lenne, hogy írjak nekik a fent említett levelet? vagy várják tovább? köszi előre is

  • Szia! Szerintem várj, előbb-utóbb színt vallanak. Mennyi összegű volt a csomag, esélyes hogy túllőg a vámhatáron? Esetleg fel is hívhatod őket.

 10. 41,84 dollár, de a dobozra általában 7 dollárt írnak vagy az nem számít? köszi a ggyors válaszod 🙂

  • Nem, az nemn számít. Lehet hogy kiválasztották vámolásra, de ne izgulj, ez még alatta van a vámhatárnak. Használd a levelet, amit a bejegyzésben találtál, és ha bekérik akkor küldd el nekik a fizetési igazolást, és a vámkezelési nyomtatványt.

 11. Szia, ne haragudj, hogy megint zavarlak, de melyik vámkezelési nyomtatvány kell kitölteni, soha nem történt velem ilyesmi és most meg vagyok lőve. KÖszii

 12. Köszönöm a gyors válaszodat 🙂 és a kkor gondolom a következő oldalon B (nem postai vámkelést) kell x.szelni? ne haragudj de, nagyon kuka vagyok ilyen kérdésekben. köszi

 13. Ssziasztok.
  Amit az Ágnes írt teljesen bevált így kaptam meg én is vámmentesen a csomagomat, hogy hivatkoztam erre a törvényre. Adnék viszont egy jó tanácsot senki ne centizze ki az összeget maradjatok jóval alatta, ugyanis nekem a nav még bekérte a rendelt áruk linkjét. Így ha te valamit akciósan vesszel féláron, akkor a nav nem azt nézzi mennyit fizettél érte kb: 2 hete ha nem ami az oldalon szereplő árat, és így is megvámolhatja, ha mondjuk az akciós áru már nem akciós. (ezt navosoktól kérdeztem) Csak okossan.

 14. Ha csak ÁFÁT és vámkezelési díjat kell fizetni, utóbbinak mennyi a díja?

   • Nagyon köszi. Én 49 dolcsiért vásároltam, erről van PayPal számla is. Ha jól olvastam ebben az esetben a kiskaput sajna nem tudom majd igénybe venni. Az áfát gondolom ennek az összegnek a forintra váltása után állapítják meg, ami nagyjából 12.500 ft, ennek 3300 ft körül lehet majd az áfája + a vámkezelési díj + 3000 ft.
    Nagyjából jól számolok? 🙂

 15. Szia!
  Nem tudom a levelet kimásolni.
  Hiába jelölöm ki,jobb gombra nem reagál. 🙁

 16. Szia! A Maygar Postának elgurult a gyógyszere. A feladó mellékelte a hivatalos CN23 vámárúnyilatkozatot a csomaghoz ahol egyértelműen megadott minden információt, azt is, ami alapján ki tudják számolni, hogy az AU $ ár az 25,1 €.
  Ennek ellenére kérik tőlem is +ba az igazolásokat.
  A 37,03 €-ot ők is és a NAV is megerősítette, hogy így kell számolni. Ezek szerint új dolgozojk lehet aki nem tud a szabályaikról.
  Küldöm én, mert 1 hétig tartott míg ezt kitalálták. Mármint az adatbekérést.
  Komolytalan gy társaság.

  • Rutinos rendelőként már sok küldeményen láthattad a cn nyilatkozatot. Ettől függetlenül bekérhetik az igazolásokat, pláne tudván, hogy általában kamu értéket írnak rájuk 🙂

   • Természetesen igen, a CN22-t, de ez nem az.
    Egy céges CN23, amit hivatalosan használnak a tényleges vámoláshoz. Az adattartalma a valóságnak megfelelő, ehhez nem szoktak kérni vételár igazolást.

 17. Szia Ági, én a missbeautykorea-rol akarok most rendelni, 53,3 USD a cuccok összértéke. Az a kérdésem, hogy szerinted minden esetben megvámolják, vagy „át lehet csószni” és csak random választanak ki csomagokat? Ha megvámoljál, akkor + 14 USD kb az áfa + 3000 HUF kb a vámkezelés? Mert akkor inkább szétszedem a rendelést.
  Előre is köszi a választ
  szia,
  Betti

  • Szia! Szerintem szedd szét! A Posta vámolási mániája egyre kevesebb csomagot enged átcsúszni, én nem kozkáztatnám.

 18. Kedves Ági! Rendeltem Angliából 11 730 Ft-ért, kaptam a DHL-től SMS-t hogy vámolás után érkezik a csomag! Számíthatok vámköltségre?Honnan tudom hogy a 11730ft belefér-e a 37 €-ba milyen árfolyamot nézzek?Ha kapok fizetési felszólítás érdemes próbálkoznom? Köszönöm válaszod

  • Szia! Most 312,09 EUR árfolyammal kell számolni, a cikkben van egy link, ami mindig az aktuálisat mutatja. Ez alapján a te 11.730 forintod 37,58 EUR-nak felel meg. Hát ez egy picit felette van, éppen csak egy picit. Forintban is fizettél? Nem tudom sikerül-e megúsznod a vámkezelést, a DHL elég hajthatatlan, és következetés ilyen témában. Esetleg egy próbát megér, de ne éld bele magad hogy megűszod.

  • Szia, Igen forintban fizettem eleve úgy volt kiírva!Ha kapok értesítést a leveledel érdemes próbálkozni vagy ha Forint az összeg mire hivatkozhatnék? A DHL mindenképp fizettet vagy csak bizonyos csomagokat? Köszönöm

   • Szia! A DHL mindenképpen vámol. Megpróbálhatod a levelet, vesztenivalód nincs. Még esetleg azt lenne érdemes megnézni, hogy mennyi lett volna dollárban vagy EUR-ban a rendelés. Simán el tudom képzelni, hogy a rossz váltás miatt mégis a vámhatár alatt marad.

    • Szia, köszönöm szépen a segítséget ma megkaptam a csomagot és nem kellett fizetnem!

     • Az angol csomagok után egyébként sem kell fizetni.

     • Mostanában több alkalommal kaptam olyan visszajelzést, hogy postai vámkezelésnél bekérték a linkeket is, ahonnan a termékeket vásárolták. Nem tudom hogy ez kinek jó, de ez van.

 19. Szia! Kiszámoltam a csodaképlettel az áprilisi USD értéket, amely 45,477 dollárra jött ki. Most rendelnék április elején, így valószínűleg megjönne a csomag a hónapban, viszont a szállítással együtt fizetendő összegem 45,45 USD. Ezek akciós áruk és van rajta egy 10%-os kupon is, és ezek benne lesznek a fizetési igazolásban. Merjek rendelni vagy várjak valami jobb akciót? Köszönöm szépen a cikket 🙂

  • Szia! Mostanában az a trend, hogy sokszor még a linket is bekérik. Ha éppen akkor a terméked már nem akciós, akkor könnyen kerülhetsz bajba, azaz vámolás alá. Én biztos nem centizném ki ennyire.

   • Nem szoktak linket kérni, elég a visszaigazoló e-mail, abban meg a kuponos ár van, akkor elfogadják.

 20. Amerikából rendelnék illatanyagokat 150€ érték alatt egy picivel, jól számolom, hogy az 184,18$-nak felel meg? Vagyis cirka 46700 forint. Ha esetleg mégis meghaladnám ezt az összeget, akkor milyen költségekkel kell még számolnom?

 21. Itt van a Levél Sablon, ha esetleg nem tudja valaki kimásolni.

  Tisztelt Magyar Posta Zrt. Nemzetközi Kicserélő Központ!

  A …………………… postai azonosítószámú, …………….. névre szóló ………………… országból rendelt csomag értéke szállítási költséggel együtt ……………., mely összeget a csatoltan megküldött PayPal/ banki igazolással igazolok.Ez az összeg alatta marad a 2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról szóló törvény alapján számított vámteher mentességi határnak, mely 2018 februárban jelenleg: 45,69 USDA hivatkozott jogszabály 162.§. (5) bekezdése kimondja:“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság.”

  A fentiek alapján kérem, hogy a …………………… postai azonosítószámú csomag vámkezelését, vámteher felszámítását mellőzni szíveskedjenek.

  Tisztelettel, dátum, aláírás

 22. Köszi a cikket, ez alapján leveleztem egy kört a postával és áfa mentesen megérkezett az órám ($44.99-ért vettem, aktuális árfolyamon $45.48 volt a határ)

 23. Kedves Szerkesztő!
  Javasolnám a cikket kiegészíteni azzal, hogy az áfa számolásnál a termék áráhiz hozzáadódik az esetleges postaköltség is. Az ugyanis vámértéknövelő tényező.
  Biztos lesz olyan olvasó, aki emiatt bukja aaz áfamentes vámkezelést. Őket ne érje felkészületlenül a dolog.
  Tehát a képlet így néz ki:
  Áru értéke+postaköltség= vámérték.

   • Az meg sem fordult abba a csöpp agyadba, hogy a cikk javítva lett?
    Gondolkozni kéne, de egyszerűbb belekötni a másikba.

   • Javaslom olvasd el a hozzászólásomra, a cikkíró válaszát.
    Így hangzik:
    „Köszönöm, beke fogom írni.”
    A jövő idő értelmezése ezek szerint nem megy.

 24. Szép napot!
  Köszönöm szépen az információt. Az első csomagomhoz már hozzáküldtem a levelet. Még várok, hogy mi fog történni.
  Az lenne a kérdésem, hogy ha már látom, hogy bent van a csomagom az országban, előre nem küldhetem el a vámkezelési nyomtatványt és ezt a levelet? Jó lenne meggyorsítani az egész vámkezelési procedúrát.
  Elég sokáig ülnek a csomagokon.

  • Szia! Sajnos nem tudod elküldeni, mert nem tudod hogy egyáltalán kiválasztják-e vagy sem. Sajnos a posta rendkívül lassú sajnos.

 25. Szia!
  Tudnál segíteni, hogy melyik árfolyam számít, az amikor vámolásra kerül? Mert áprilisban adták fel a csomagot, de ma jött az üzenet, hogy vámolják. Illetve tudnál segíteni, a most aktuális vámmenteségi határ kiszámításában?
  Előre is köszönöm!

 26. Sziasztok. 0 vagyok a témában ez az első csomag amit vámkezelnem kellene. A csomag postával 7651 Ft. Hova kell küldenem a levelet ? Kell vámkezelési megbízást kitöltenem? A 3000 ft postai vámkezelést ki kell fizetnem?
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  • Szia! Igen, ki kell tölteni a vámkezelési megbízást, és a 3000 forintos díjat nem kell kifizeni. A levelet a vámkezelési megbízással együtt kell elküldeni a postának az értesítő levélen feltüntetett e-mail címre.

  • Posta általi vámkezelést, ettől függetlenül ha alatta marad az összegnek nem fognak vámkezelni.

 27. Sziasztok!
  Angliából rendelt árú esten továbbra sem kell adót és vámot fizetni?

 28. Roppant vicces a levelet iderakni, de letiltani a kimásolást… 😀

  • Központilag volt rajta másolásvédelem, most próbáltam valamit alakítani rajta, próbáld meg újra kérlek. Ha nem megy elküldöm neked e-mailben. Köszi!

   • Üdv!
    Tehát ha jól értelmezem, akkor ha a termék+a postaköltség összege nem haladja meg a 33 EUR/43 USD-t, akkor a fenti levéllel kérhető az Afá kifizetésének elengedése?

    Valamint akkor azt is jól értettem, hogy ha a vám kiválasztja a csomagot, akkor is el kell küldeni azt a bizonyos postai vámkezelési megbízásos formanyomtatványt kitöltve, számlákkal/bizonylatokkal mellékelve, plussz a kérvényező levelet, hogy engedjék el a megfizetendő áfát?

 29. Sziasztok,

  én most futom a köröket a kedvenc Nemzetközi Posta Kicserélő Központunkkal. Visszaküldtem nekik a nyilatkozatot e-mailben, amit ők kértek, majd postán (miután kiderült a pontos címük…) elküldtem ezt a kérelmet, mert 45 USD alatt vagyok.
  Ma erre változott a csomagtörténet:
  A NAV a beküldött vámáru nyilatkozatot elfogadta
  2018.09.14. | 12:11 Postai vámeljárás

  Ez sajnos szerintetek sem azt jelenti, hogy elfogadták a vámmentességre vonatkozó kérelmet, ugye?

  • Szerintem ha vámhatár alatt maradsz, akkor rendben lesz. Ez egyébként nem 45 dollár, hanem némileg kevesebb, általában 43 körüli.

 30. Egy hete nyújtottam be az igazolásokat, kérvényt. 39 dollár alatt vagyok, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz! Semmi visszajelzés eddig. Jelezni fogok mi lett a vége!

  • 32 dolláros csomaggal sikerült a leírás alapján a vámmentesítés! Ugyanezeket a papírokat csatolták hozzá nekem is. Jó hír, hogy készítettek pecsétet a „2017. évi…” indokláshoz és nem kézzel írják már. 😀 Túl sokan ébrednek fel, hogy létezik ez a kiskapu…
   A csomagkövetés alapján nem fog kiderülni, hogy mi történik, csak a folyamat legvégén átvételkor, hogy kell-e fizetni, vagy sem.

   feri@pofa.be: nekem sem reagáltak ~1 hétig a kérelemre, utána viszont simán ment minden. +2 hetet számolj rá érkezési időnek a normálishoz képest.

  • Köszönöm a blog írójának munkáját! Az én küldeményem is megérkezett vámmentesen. Az igazolások benyújtásától számítva pontosan két hét után, a posta ki is szállította :). Minden illetéktől mentesen! Ugyanazok a papírok voltak csatolva, amik a leírásban is vannak.

 31. Igyekeztem végigböngészni az előző hozzászólásokat, de nem találtam választ (habár más is kérdezte előttem): ha ezzel a „kiskapu”-val szeretnék élni, akkor a vámkezelési megbízáson melyik opciót kellene választani ? B, Címzett általi vámkezelés ?
  Előre is köszi ! 🙂

 32. Trükkös kérdés:
  Mi van akkor, ha én olyan weboldaltól kaptam csomagot, ahol pénzért pontokat lehet venni, ezekkel játszani, és ha nyersz, elküldik a nyereményt? A posta számlát kér a fizetésről, de én csak arról tudok nekik mutatni számlát, amennyi pénzt a pontokért fizettem. De az nyilván nem egyezik meg a nyeremény tényleges értékével, hiszen ugyanazt meg lehet nyerni 5 dollárnyi ponttal is meg 5000 dollárnyi ponttal is…

  Ráadásul a feladási díjat sem tudom, hogy mennyi, mert nekik nyilván pénzbe kerül, de a nyereményeket ingyen küldik ki, tehát nekünk meg ingyen van.

  Ilyenkor mi van??? 🙁

  • Jó kérdés. Képesek a termék eredeti árát figyelembe venni, volt már ebből probléma másnál. Ha pontokért vásárolok, én ott is próbálom betartani a vámhatárt, biztos ami tuti.

   • Az nem lenne gond, ha az eredeti árat vennék figyelembe, én szívesen kifizetem a vámot+áfát. Csak azt nem tudom, ők honnan fogják megtudni, mi az eredeti ár. Mert én direkt rákerestem a termékre, próbáltam kideríteni, de különböző webáruházakban árulják $10-tól $70-ig mindenféle áron. Hivatalos honlapja nincs a terméknek árral együtt. Tehát ilyenkor mégis mi alapján döntik el, mennyit ér? :/ Egyszerűen elhiszik azt az árat, amit elsőként találnak google keresés alapján? :/

 33. Ez még aktuális? Mert most akarnak szórakozni egy 40 dolláros tételemmel, amiben a postaköltség is benne van. Hova kell levelet írni? Mert semmilyen infó nincs, csak dekkol valahol a csomagom, értesítést nem kaptam.

   • Köszönöm, de eredeti aláírást kérnek, és nincs scannerem, tehát amit küldtek levelet, max aláírva és lefényképezve tudom nekik a mailcímükre küldeni.. ez is működik vajon? Mert ha aláírom és feladom postán, az rengeteg idő, illetve amellé nem tudok fényképeket csatolni hogy paypalos igazolásuk is legyen mellé…

 34. Sziasztok, a segítségeteket kérném! Koreai rendelésem vámolás alá került. 32,13 USD értékben rendeltem, levélben hivatkoztam az említett jogszabályra (a kiszámolt 42,29 USD érték alatt maradt a csomag), viszont hiába. 2 terméket rendeltem, azonban kaptam mellé (most jutott tudomásomra) ajándék termékeket is, amikért nyilván 0 USD-t fizettem. Viszont így azt a választ kaptam, hogy 22.375 forint értékű a rendelésem (nyilván „ráguglizott” a hölgyemény az ajándék termékek értékére majd hozzáillesztette). Csatoltan küldtem nekik a Jolse-ról (ahonnan rendeltem), hogy 0 USD az értéke, viszont őket nem érdekli. Mit tehetnék? Segítségetek előre is köszönöm!

  • Szia!A fizetést igazoló okiratot küldd el nekik! Ez alapján láthatják hogy pontosan mennyi is volt az az összeg amit ténylegesen fizettél.

   • Nagyon köszönöm a gyors választ! Elküldtem a paypal-os számlát valamit a rendelésem az értékkel együtt, de ezt a választ kaptam, azóta semmi hír:
    „Mivel a küldeményben az általam leírt termékek benne vannak, így az ÁFÁ-t meg kell fizetni azokra a termékekre vonatkozóan is. A vámhivatal az Ön által benyújtott okmányokat nem fogadja el, sajnos vámkezelési indítványt nem tudunk tenni. Tájékoztatom, hogy a vámhivatal által megállapított érték alapján hozzávetőlegesen 6.040 forint ÁFÁ-t szabna ki a vámhivatal.”

    Sajnos a termék nagyon kellene mert pár napon belül ki fogok belőle fogyni, de így látszik újra kell rendelnem 🙁

    • Nyilván azért nem fogadták el, mivel termékeknél az űrlapon nem tüntettem fel az ajándékokat, viszont akkor még nem is tudtam róluk. El lehetne ismét indítani egy újabb kérvényt, újabb űrlappal? Nem tudom miért nem fogadják el, hogy nem fizettem ezekért külön, így változatlanul 32,13 USD a csomag értéke.
     Nagyon tanácstalan vagyok, de nagyon fontos lenne ez a csomag.

     • A vámoláshoz minden terméket értékkel szoktak feltüntetni a számlán, mert az itteni vámhivatal nem ismeri el az ingyenes termékeket. Ezért a plusz termékeknél 0,1 és 1 dollár közötti értéket tüntetnek fel általában. Ha nem fizetsz az ajándék termékekért, akkor az értéküket nézik, ezért érdemes ha az ember levásárol valami kupont vagy hűséghitelt a vámhatár alatt maradni. Megpróbálhatod az új űrlapot, de csak olyan számlát fognak elfogadni, melyen az összes termék szerepel tételesen. Ha kétség merülne fel, joguk van a csomagot fel is bontani.

 35. Sziasztok,
  Az alábbi üzenetet kaptam a 10,9 USD értékű rendelésem vámkezelésére küldött levelemre:

  „A vámhivatal szúrópróba szerűen választja ki az érték alatti küldeményeket, melyekre bekérik az okmányokat az érték igazolására. Amennyiben elfogadják ÁFA és vámmentesen illetve vámközvetítési díj nélkül továbbítjuk a kézbesítő postára a küldeményt.
  Kérnénk a vámkezelési megbízást kitöltve e-mail címünkre elküldeni szíveskedjék.”

  Ez alapján nyugodtan beixelhetem a Postai vámkezelés 3500 HUF-os megbízási kérését?
  (Bízva abban, hogy a csatolt visszaigazolások, utalési bizonylat, alapján ők is vámmentesnek nyilvánítják).

  • Beixelheted igen, nem fogják megfizettetni ha elfogadják a nyilatkozatot.

 36. Sziasztok!
  A vámkezelési nyilatkozaton melyiket kell x-elni? A B-t? Nem fogják kifizettetni?

 37. Sziasztok!

  Elég réginek tűnik az utolsó komment…
  Ennek ellenére, most én is úgy jártam, hogy értékhatár alatti csomagra kaptam vám értesítőt.

  Köszönöm a bejegyzést illetve a készre megírt levelet, probléma mentesen sikerült elintéznem, hogy ne kelljen vámot/áfát fizetni.

 38. Szia,45.50 volt a rendelés év végén,most mennyi az a bizonyos határ? Levelet nem kaptam,és csak megy az idő.

  • Ha jól számoltam, most csak 41,1 USD sajnos. Két alig 42-es rendelésem is pont fennakadt 🙁

   Hátha nem jól számoltam: a megadott kalkulátoron 37,073 EUR = 12422 HUF, ugyanott 41,1 USD 12416 HUF, efelett már „túl sok”

 39. Üdv,
  Azt kérdezném 55 dolláros csomag estén lehet kérni hogy a Posta a 3500Ft-os vámkezelési díjat engedje el? Mert a csomag nem éri el a 150 euros vámkötelességi értéket így szerintem indokolatlan a hivatalosan is Postai vámkezelési díjnak nevezett összeg begyüjtése. Majdnem +20% többletköltség lenne a termék értékéhez képest.

  • Sajnos nem engedik el, a vámkezelési díjat vámolás esetén ki kell fizetni. Enélkül nem fogják kiadni a csomagot.

 40. Mindenhol azt olvasom, hogy 2021.01.01.-től megszűnik a 22eurós vámmentesség és ez mekkora vevételt is fog generálni a gazdaságnak.
  Mennyi lehet a ‘cél vámkulcs’ lehet már tudni?
  De!
  Ugyan így eltörlik a 10 eurós befizetési limitet is?

  Csak elszámolgattam egy hipotetikus 10%os vámtétellel
  Úgy-e, most 37 euróig nem kell befizetni az áfát.
  37-10%(vám)=33.3 euro
  Ez lenne az új ‘ingyenes’ határ, ami felett fizetünk?

  És mi lesz a vámkezelési ‘díj’jal?
  Egy egycentes mütyürt is megkínálnak 3500Huf kezelési költséggel?

  • Eltörlik a vámhatárt, minden termékre import termék ÁFA, ha értékhatárt ér vámot, és vámkezelési díjat kell fizetni, vagy a cégnél ahonnan rendeltél lesz olyan opció, aminél a szállítási költség már tartalmazza a terheket. Ebben az esetben nem lesz vámkezelési díj sem.

   • Köszönöm, már csak az maradt balladai homályban, hogy:
    -marad-e a 10euronál kisebb tételek elengedése? (Ekkor lépne életbe a kis számolásom, hogy milyen értéknél lépné át a sarc a 10eurót)
    és
    – lesz-e vámkezelési költség, és mennyi a kisértékü árucikkeken?
    (Valahol olvastam, hogy online vámügyintézést terveznek, a Posta kihagyásával, self made módban. Igaz lehet ez?)
    És ezekután:
    Az áfát az áru vételára plusz szállítás plusz vám plusz vámügyintézés összege után fizettetik-e velünk?
    Mert ha igen,a 10 eurós hatáert elviszi a jelenlegi vámügyintézési díj, már ha marad.

    És akkor az egész morfondír okafogyottá vált.

 41. Ha Ha 36 Eur körüli a rendelés, akkor melyiket kell be X-elni? Betettem a „B”-t és hivatkoztam a törvényre, majd azt írták vissza hogy 1100Ft-os díja van, biztos hogy ezt akarom-e?
  Elvileg az „A”-t kellene, viszont mivel ez a rendelés a törvény szövege alapján NEM vámköteles, így az „A” esetben nem tudom előre, hogy be akarnak húzni rajtam egy 3500-at a B-s 1100 helyett, vagy az A-val a 3500 se aktuális a törvény miatt?

 42. Mindenki figyelmébe! Az alábbi tájékoztatás a NAV-tól egy <37 EUR-os rendelésem után. Annak a bizonyos 138.§-nak az (1) bekezdése, ami a 10 EUR-nál kisebb terhek eltörlését rendeli el, tartalmaz egy bizonyos HUF árfolyamra való hivatkozást is, ami viszont nem a NAV-os havi árfolyam, hanem az éves Európai Központi Bankos érfolyam, amivel az áfát számolják itthon ezért aztán meg kellett fizetnem az áfát és a vámkezelést is a <37 EUR-os csomag után az EUR árfolyam idei "elszállása" miatt:
  "A hivatkozott jogszabályi rendelkezések alapján, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2020. január 1-jétől 2020. december 31-ig tartó időszakban az euróban megadott összegek forintban kifejezett értékének a Vámkódex 53. cikk (2) bekezdése szerinti esetekhez kapcsolódó meghatározása során a

  1 EUR=334,79 HUF

  árfolyam alkalmazandó."

 43. A NAV-os indoklást is idézem:

  „A Vámkódex 53. cikk (2) bekezdése, illetve a VA 48 cikk (2)
  bekezdése értelmében, ha a 10 eurónak megfelelő forintösszeget
  keressük olyan esetben, amikor az átváltás nem tarifális vagy a
  vámérték megállapítása céljából történik, akkor az euro
  nemzeti pénznemekben kifejezett értékeként az Európai Központi
  Bank által október első munkanapján megállapított, és a
  következő év január 1-jei hatállyal alkalmazandó árfolyammal
  kell számolni.”

 44. Véleményed szerint mindez hogyan változik 2021. július 1-től?

 45. Véleményed szerint hogy változik ez 2021. július 1-től? Különös tekintettel a postai, jelenleg 3500.- Ft közreműködői díjra? Ha ténylegesen 37€ alatt rendelsz kifizeted az áfát és a közreműködői díjat is?

 46. Az lenne a kérdésem, hogyha kis értékben (tehát kb 40 $-ig, a vám mentes határ alatt), rendelek akár 10 különböző csomagot (tehát 10 x ~40 $ =, ~400 $ értékben) akkor számíthatok valamilyen számomra anyagilag kedvezőtlen vám eljárásra (vámot és/vagy áfát-t kell fizetnem) (akár a posta akár a NAV részéről), merthogy összevonják? Vagy nem vonják össze, és így ténylegesen vám és áfa mentesen kapom meg?

  • Nem vonják össze,külön kezelik, csomagonként. A szállítóval kell megbeszélni, hogy ő se vonja össze, ne csomagolja egybe, és akkor nem lesz gond.

 47. Sziasztok! Engem az érdekelne, hogy a jelen pillanatban megvásárolt termék ha július 1 után érkezik, akkor kell-e áfát fizetnem már vagy a fizetés dátuma számít?

 48. Hali! Többször átszámoltam a 42.96 usd rendelésem vámhatár alatt van, ma azt írja a nyomköv, hogy a vám-árunyilatkozatot a nav befogadta, ebből az jön, hogy mégis megvágnak a vámmal? Ha igen hol lehet reklamálni?
  Üdv, A

  • Nem, ha értékhatár alatt van, vagy fölött mindegy, vámárunyilatkozatot elfogadták, de nem fogsz majd fizetni remélhetőleg semmit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*