Vigyázat, egyre több a csaló kínai oldal – gyakorlati tippek a beazonosításhoz, csaló oldalak listája

A vásárlási szokások változásával a cyber-bűnözés is egyre nagyobb méreteket ölt.  Évekkel ezelőtt még a megtévesztő linkek vitték a prímet, de manapság már annyira kifinomultak az módszerek, hogy elsőre talán ki sem derül számunkra a csalás ténye. Mire figyeljünk, melyek ezek az ismert csaló oldalak,  honnan ne vásároljunk – ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

A sorozat első részében a nagy piacterek (eBay, Aliexpress) csalói  módszeri voltak a célkeresztben.

Folytassuk a sort  a csaló kínai oldalak végeláthatatlan sorával.

 

Így ismerheted fel

Talán az összes csaló oldal közös jellemzője, hogy elhiteti veled: megszerezhetsz valamit – amire talán már régóta vágysz – olyan rendkívül olcsón, hogy a vásárlást kár lenne kihagyni. A weboldal igazinak tűnik, a termékfotók meggyőzőek, az árak hihetetlenül kedvezőek – csak van egy pici bibi. A fotókat letöltötték valahonnan a webről, PayPal fizetés még véletlenül sincs, és az oldalon megadott információk is elég szegényesek. Nem található az üzemeltető cégről semmiféle adat, csak egy üres kapcsolatfelvételi ablak, semmi olyan információ, mellyel bárkit meg lehetne találni, be lehetne azonosítani. Nincsenek vásárlói visszajelzések sem. Hogy hová szállítanak, és mennyiért – ez sem derül ki,  persze felesleges is az információ – hiszen kiszállítani úgysem szeretnének, mert igen, a legnagyobb bibi az, hogy nem szállítják ki a kifizetett terméket, vagy kapsz valamit, csak azért hogy igazolni tudják a szállítás tényét, ám ez a termék még véletlenül sem az, amire vártál, vágytál.

Nézzünk egy példát!

Legyen a kiválasztott egy most is működő oldal a bamnew.com  —»

Kivágtam, és képként mutatom, hogy mire érdemes odafigyelni, mert gondolom sokáig már nem lesz aktív a fenti oldal, remélhetőleg hamar felfüggesztésre kerül.

Ha belépsz, elsőként az oldal kinézetét látod. Megállapíthatjuk, hogy túl sokat nem foglalkoztak a csinosítgatással.

A képek megtévesztően hasonlítanak az eredeti Graco oldalán található képekre:

A „Rólunk” menüpont sem túl beszédes,

és a fizetésre vonatkozó szabályoknál is pontosan látszik a bevezetőben vázolt probléma, mely szerint csak és kizárólag bankkártyás fizetést fogadnak el. (az angolul nem tudók kedvéért a google fordítóval fordított oldalt vágtam ki) A fizetésnél nem irányít biztonságos oldalra – https: //

Ha nagyon olcsó oldalra találsz, minden esetben ellenőrizd le legalább a fenti szempontok szerint, keress rá, hogy írt-e róla valaki. Még ha nagyon csábító is, ne vásárolj ilyen oldalakon, hidd el, csak te járhatsz rosszul!

Mit lehet tenni, ha megtörtént a baj?

Ha megtörtént a baj, bedőltél egy csaló oldalnak, talán még nincs minden veszve. A számlavezető bankodnál jelezheted, hogy csalás áldozata lettél. Ehhez minden lényeges információt meg kell hogy adj, ha van képernyőfotód, visszaigazolásod, a tranzakció dátuma, azonosítószáma, csaló weboldal, mikorra ígérték a szállítást, kaptál-e visszaigazolást, valamilyen terméket – tehát minden olyan információ, mely segíthet a beazonosításban.

A panasz alapján elindul az úgynevezett „chargeback” eljárás, melynek eredményeképpen néhány héten belül visszakaphatod a csaló oldalnak kifizetett pénzedet.

A bejelentés megtételére általában a vásárlástól, vagy a végső szállítási határidőtől számított 30 napon belül van lehetőséged, ezt a határidőt a bankod ÁSZF-ben tudod megnézni.

A chargeback eljárásról bővebben itt olvashatsz—»

Honnan vásárolj?

Nem minden kínai odal csaló, számolhatatlan megbízható oldal létezik. A megbízható webshopokról készített gyűjteményeim a segítségedre lehetnek:

Magyarországra szállító külföldi webshopok listája

Ezek a kínai webshopok szállítanak Magyarországra

Innen ne vásárolj:

Van egy Facebook oldal melynek kezdeményezését nagyon jónak tartom, ez a Vigyázat, csaló kínai oldalak lefülelése—>  itt egy óriási gyűjteményt találhatsz a csaló oldalakról.

Most én is csatlakoznék ehhez a kezdeményezéshez, misszióhoz.  Gyűjtsük össze a csaló oldalakat, segítsük egymást, így sok kellemetlen perctől kímélhetjük meg embertársainkat.

Ha ilyet találsz, tapasztalsz, kérlek írd meg nekem és a fenti Facebook oldalon is jelezd.  Ha csak egyetlen embert megmentünk attól, hogy csalás áldozata legyen, már megérte!

Meg is kezdeném a sort, íme a csaló webhelyek listája, melyet főként a fenti Facebook oldal készítője gyűjtött össze, hálás köszönet érte – és én is kigészítettem néhány gyöngyszemmel. Ha valamelyik link már nem aktív, akkor szerencsére már felfüggesztették, mert többen bejelentették az átverés, csalás tényét.

 
 
 
About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

7 Comments

  1. A cooclothes.com is átverés.Rendeltem,a pénzt elutaltam,a termékek nem érkeztek meg.Az e-mail cim is kamus.

  2. kinuiastranir.com is egy hatalmas scam. Esetleg valaki rendelt tőlük? Megtettem a feljelentést, sokat segítene ha nem egyedül lennék és találnék más károsultakat is , köszi

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*