Újra akcióban a hackerek – vigyázz, ezt a trükköt nem biztos hogy felismered!

A hackerek soha nem adják fel. Mindig újabb és újabb trükkel bombázzák a gyanútlan internet felhasználót, melynek legtöbbször pénzszerzés a célja. A módszereik egyre kifinomultabbak. Itt a legújabb trükk, melyet nem biztos hogy rögtön észreveszel.

A hackerek célpontjában most főként a külföldről vásárló cégek állnak, valamint építőipari vállalkozók, ügyvédek.

A külföldi cégekkel üzletelő vállalkozásoknál a módszer egyszerű.

 • Keresnek egy e-mail fiókot. Átmonitorozzák a leveleket, keresve proforma invoice” szót. (ez a bevett forma a külföldről történő vásárlások során, afféle előleg bekérőnek lehetne nevezni, mely alapján a szállító cégnek kifizeted a megrendelt termékek ellenértékét)

 • Feltörik a fiókod, vagy telepítenek a gépedre egy cuki kémprogramot, mellyel nyomon kísérhetik a történéseket.
 • Folyamatosan nyomon követik, hogy mi történik. Ha új proforma számla érkezik, lecsapnak rá, mielőtt még a tulaj megnyitotta volna.A számlát kissé átkozmetikázzák.
 • Mindent változatlanul hagynak, csak a számlaszámot írják át a sajátukra.
 • Ha több korábbi számlát is találnak, küldenek egy hamis e-mailt a szállító partner nevében, hivatalosan is tájékoztatják a céget a számlaszám változásról.
 • Ha új a partner, kisebb a lebukás veszélye.
 • Természetesen eltávolítják a nyomaikat, és innen már sima a pálya, számolhatják a pénzt. Na persze csak ha hagyod!

Hogy veled ilyen nem történhet meg? Sajnos az elmúlt napokban több magyar vállalkozó esett áldozatul, komoly összegeket bukva egy olyan trükk miatt, melyre szinte senki sem gondol. 

Mit tehetsz, hogy te ne kerülj bajba?

Elmentem a számlavezető bankomba, és megkérdeztem, hogy vajon tudnak-e számomra megnyugtató információval szolgálni ebben az ügyben. Ha bemondom a külföldi partner számlaszámát, akkor meg tudják-e mondani, hogy pontosan kié ez a számla? A válasz: NEM! Nem tudják megmondani, hogy a számlaszám melyik cégé, magánszemélyé, maximum az ország derül csak ki. Hát ez nagyon hurrá, akkor mégis hogyan tudunk védekezni?

 • Ha a már hosszú idő óta dolgozol együtt a beszállítóddal, partnereddel és kapsz tőle egy e-mailt melyben számlaszám változásról értesít, mindenképpen kérdezz rá telefonon, whatsapp-on vagy más kommunikációs csatornán, hogy valóban változott-e a számlaszáma.
 • Mielőtt átutalod az összeget, ellenőrizd le a nyilvántartásaidban, az előző banki kivonaton a partner  számlaszámát ne sajnáld az időt erre!
 • Ha új a partner, ne rendelj tőle egyből nagy mennyiséget, csak próbarendelést tegyél. Így lecsekkolhatod hogy hogyan tudtok együtt dolgozni, ellenőrizni tudod a termékek minőségét, a szállítást, és a számlaszám is leellenőrzésre kerül, vagy elmesélheted neki ezt a csalási trükköt, és erre való hivatkozással kérhetsz visszaigazolást. 
 • Biztosítsd az e-mail fiókodat, folyamatosan ellenőrizd a géped vírusírtóval.
 • Használj biztonságos jelszót, és indőnként változtasd meg.
 • Ha megtörtént a baj, ne pánikolj, ne szégyelld a hülyeséged. Azonnal vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, hátha még vissza lehet fordítani az ügyletet,  és jelentsd a rendőrségen!

Ennek a csalásnak van egy olyan változata is, mely ügyvédek, építőipari vállalkozások és ügyfeleik e-mail fiókjában lebonyolított ügyleteit figyelik.

Az építtető bekéri az előleget az építkezés megkezdéséhez, folytatásához. A bűnözők aztán hamis e-mailt küldenek az állítólagos vállalkozó áldozatának, új, hamis banki adatokkal. Gyakran azt mondják, hogy az első bankadatok, amelyeket elküldtek, rosszak voltak, vagy olyan régi bankszámlára hivatkoztak, amelyet már nem használnak. Itt az új szám, erre kérik az előleget. A gyanútlan ügyfél már utalja is az összeget, csak éppen nem a kivitelező, hanem a csaló számlájára…

Az ingatlanvásárlások bonyolításával foglalkozó ügyvéd is vonzó célpont. A módszer ugyanaz. Az ingatlan vásárláshoz szükséges előleget, vételárat az ügyfél utalná az ügyvédnek letétként, de a számlaszám átírása, vagy egy csaló e-mail melyben számlaszám változást közölnek, az összeg egy csalónál landol.

Itt is azt tudom tanácsolni, hogy légy gyanakvó. Ha valaki arról tájékoztat, hogy a számlaszáma megváltozott mindenképpen csekkold le! Csak egy telefonba kerül!

Jobban jársz ha gyanakvó és óvatos vagy, a bank ugyanis nem fizet, hacsak rá nem jönnek, hogy itt valami probléma van!  Ne hagyd magad, ne légy áldozat!

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*