Történelmi kalandozás Dél-Koreában – 1. rész

Irány Dél-Korea! Kalandozásunk következő részében utazzunk vissza a múltba!

Egy üzleti találkozóra érkeztünk Dél-Koreába. A sikeres üzleti nap után bőven maradt időnk arra, hogy feltérképezzük a várost, Szöult. A várost, melynek házai az égig érnek. A várost, melynek útjain szinte kizárólag új autó fut. A várost, mely óriási, mégis rendkívül jól szervezett és élhető. A várost, ahol az egymás iránti tisztelet, az élet védelme és az egészség mindenek felett áll. A várost, ahol minden feladatnak, munkának gazdája van. A várost és az országot, melyek múltja rendkívül izgalmas, és igen hányatott, akárcsak a miénk.

Dél-Korea történelméről Magyarországon vajmi keveset tudunk. A múltbéli kalandozás előtt nem árt ha tisztában vagyunk néhány alapvető történelmi adattal, ugyanis a múlt épületeinek, helyeinek meglátogatása akkor izgalmas, ha ezek a helyek a képzeletünkben megtelnek élettel, és el tudjuk képzelni, hogy vajon milyen lehetett az élet itt évszázadokkal ezelőtt.

Korea politikai és kulturális függetlenségét 1392- 1910-ig a Choson-dinasztia tartotta fenn. Persze nem volt ez mindig túl egyszerű, a japánok és a mandzsuk folyamatosan uralmuk alá akarták hajtani az országot, többször óriási pusztítást végezve a félszigeten.

1910-től Korea japán elnyomás alatt állt, az iskolákban és egyetemeken is megtiltották a koreai nyelv használatát. A nyilvános helyeken is átvették a japán nyelvet és több mint 100.000 japán családot telepítettek az országba. A terv a nemzet teljes eltörlése, asszimilációja volt, mely szerencsére nem sikerült. (Ezt a tényt ismerve talán nem is olyan meglepő, hogy japán gyártmányú terméket, autót elég keveset láttunk az országban)

Japán II. világháborús veresége után 1945-ben az Egyesült Államok és a Szovjetúnió két félszigetre osztotta a félszigetet, a 38-as szélességi fok mentén. Az Egyesült Nemzetek 1948-ban kinyilvánították és elismerték Dél-Korea függetlenségét, és megalakult az első köztársaság.  

No de térjünk vissza a Choson dinasztiához, és nézzük meg milyen paloták, épületek, gyönyörű kertek idézik a múltat.

Hogy könnyebben el tudjuk képzelni az akkori életet, egy kis ízelítő a hazánkban is nagy sikerrel játszott sorozatből, melynek címe: a Palota ékköve. Ez a sorozat a Choson dinasztia  – Szongszsong király, Jonszangun [Jonszan] király (1494–1506) és Csungdzsong (1506–1544) király uralkodása alatt játszódik és az első női koreai orvosról szól.

Persze az is segít a múltra való ráhangolódásban, hogy a paloták melletti kölcsönzők egyikében bérelsz egy szép koreai hanbok-ot és abban járod végig a látnivalókat.

Egy röpke percig gondolkodtam én is rajta, hogy felöltök egy ilyen öltözetet, de aztán gyorsan kivertem a fejemből:) A fiataloknak mindenesetre jól áll, és szívesen fotózkodnak is benne a paloták minden szegletében, és mindenkivel aki arra téved – itt a fiam is áldozatul esett 🙂

A paloták, és a buddhista szentélyek egyébként nagyjából egyforma stílusjegyeket hordoznak. A képen Kjongbokkung palota előtti kapu látható, mely Szöul egyik jelképévé vált.

A kaput ma is palotaőrök őrzik, akikkel szintén lehet fótókat készíteni. 

Néhány kép a palotákról messzebbről, de ne érjük be ennyivel.

Kjongbokkung palota
Kjongbokkung palota
Cshangdokkung palota

Lépjünk picit közelebb és csodáljuk meg minden apró részletét külön-külön.

Figyelemre méltó még a National Folk Múzeum melletti épület is, melybe sajnos nem lehet bemenni, csak kívülről csodálni.

Most nincs is más hátra, mint az, hogy dőlj hátra, és élvezd a paloták kertjeiből áradó végtelen nyugalmat, és harmóniát.

Cshangdokkung palota titkos kertje (UNESCO világörökség része)
Cshangdokkung palota titkos kertje (UNESCO világörökség része)
Cshangdokkung palota titkos kertje (UNESCO világörökség része)
Kjongbokkung palota kertje

Remélem sikerült egy kis bepillantást nyújtani Dél-Korea múltjába. Történelmi kalandozásainknak még nincs vége, legközelebb a nem is olyan régi múlt lesz a középpontban, a Koreai Hadtörténeti Múzeum tolmácsolásában. Az elvarratlan múlt, mely máig kísért.  Múzeum még soha de soha nem volt rám ekkora hatással, próbálom átadni az ott tapasztalt élményeket. No és jön majd közvetlenül ezután a vásárlás, mert Dél-Korea az a hely, ahová a környező országokból sokan csak a vásárlás kedvéért járnak, és minden szegletében találhatsz egy visszautasíthatatlan ajánlatot.

Velünk tartasz?

A fotókért hálás köszönet HasszanTamasPhotography -nak, akinek csodás képeit a világ minden tájáról az Instagramon is megcsodálhatod.

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*