Tisztázzuk végre: a koreai kozmetikumok tényleg 100 %-ban állatkísérlet mentesek?

Dél-Korea szépségnagyhatalom. Néhány éve, egészen pontosan 2016-ban törvényileg tiltotta meg minden kozmetikai márkának hogy termékeiket állatokon való teszteljék. 2018. december 31-ig kaptak haladékot a cégek, ez volt a végső dátum, ameddig minden állatkísérletet be kellett szüntetni.

A 2016-os rendelkezéssel az ázsiai régióban úttörőnek számítottak, és szerették volna ha a régió egyre több országa dönt így, és lesznek termékeik kegyetlenségmentesek, de úgy tűnik ez a törekvés hosszabb időt igényel, mint azt gondolták.

Sokan aggódtak, hogy Dél-Korea hogyan fogja tudni betartani ezt a törvényt, hiszen Kína óriási felvevő piac, és itt a szabályozás megköveteli az állatokon való kísérletet.

Tehát magyarul a helyzet az, hogy a Kínából vásárolt és az ott gyártott kozmetikai termékek 100 %-a állatokon tesztelt, és az ott árusítani kívánt termékeknek is állatokon tesztelteknek kell lennie. Legalábbis a fizikai boltok polcain lévőknek.

Persze egyre nagyobb a nyomás Kínában, nemcsak az aktivisták, hanem a tudatos vásárlók követelik a kegyetlen gyakorlat megszüntetését. A South China Morning post cikkében kifejti, hogy hatalmas előrelépés várható, Kína is elmozdul az állatkísérletek eltörlése irányában, jelenleg az előkészítő fázis folyik.

Annyit már elértek, hogy a kínai előírások kissé enyhültek, ugyanis 2017-től a személyes használatra külföldről beszerzett, vagy Hongkongban vásárolt, vagy Hongkongon keresztül beszerzett termékek lehetnek állatkísérlet mentesek.

Most mi a helyzet 2019-ben, a koreai kozmetikumok 100 %-ban állatkísérlet mentesek?

Igen, mára minden koreai kozmetikum 100 %-ban állatkísérlet mentes. Erre törvény kötelezi a cégeket.

Ok, de mi a helyzet Kínával?

Kínába sok az országban jelenlévő koreai márka Hongkongon keresztül juttatja el termékeit, kikerülve ezzel a kötelező tesztelést.

Több nagyobb márka elhatárolódott, és nem hajlandó fizikai üzletet fenntartani Kínában.

Virágzik a shopping utazási piac, kínaiak tömege érkezik kizárólag vásárolni Koreába, ahol a márkaboltokban pl. a Myeongdongon ingyenes bőrödöket adnak a turistáknak bizonyos mennyiségű vásárlás felett.

Fizikai boltban nem lehet tesztmentes termékeket árusítani, de online igen. Hurrá, ismét egy kiskapu. Az online kereskedelem virágzik. A kínai posta számolhatatlan mennyiségben hordja a koreai cruelty free tarmékeket a vásárlóknak.

Tehát így vagy úgy, kerülőúton, vagy online, vagy bőröndben – de bátran kijelenthetjük hogy 2019. január 1-től szinte minden Kínába kerülő koreai termék is kegyetlenségmentes.

Na és a csigakivonat, méhméreg és az egyéb állati összetevők?

Most biztosan felmerült a kérdés benned, hogy rendben, nem tesztelnek állatokon, de mi a helyzet az állati eredetű összetevőkkel, a csigamucinnal, méhméreggel és a többiekkel?

A válasz egyszerű: mivel ezek az összetevők a csigák és a méhek által előállított melléktermékek (és nem maguk az állatok), így amíg a begyűjtési módszer nem károsítja az állatot, ezek az összetevők is kegyetlenségmentesnek számítanak.

Bár a csiga mucin összegyűjtésére használt konkrét eljárás tenyésztőként eltérő,  de a módszer hasonló. Általában olyan környezetet hoznak létre, amely ösztönzi a csigákat a mucin kiválasztására, mely a tároló hálós alján kifolyik, ezt begyűjtik, szűrik, tisztítják.

A méhek mérgét egy üvegtábla segítségével szerzik meg. A méhkaptárra egy üveget helyeznek, egy nagyon enyhe elektromos árammal kezelik, mely rendkívüli módon vonzza a méheket. A méhek az üveghez dörzsölik a fullánkjukat,  elengedik a mérgüket, de a fullánk a helyén marad, ami azt jelenti, hogy a méhek egyáltalán nem sérülnek, és nem halnak meg. A kutatások kimutatták, hogy a méhek mérgének ilyen módon történő összegyűjtésekor nem csökken a méhek élettartama.

Általában a többi állati összetevőnél is hasonló a helyzet, a lózsír pl. a húsfeldolgozás mellékterméke, mely nagyon hatásos kozmetikai összetevő.

Tehát a koreai szépségápolás szerelmesei megnyugodhatnak a termékek 100 %-ban mentesek az állatkísérletektől.

Ekluzív koreai kozmetikumok lelőhelye Magyarországon: The Box and Beauty webshop

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*