Vége az olcsó külföldi vásárlásnak? Az ÁFA még rendben, de mi lesz a vámkezelési dííjal? Itt a válasz!

Néhány napja röppent fel a hír a hazai sajtóban, mely szerint 2021. január 1-től eltörlik a 22 EUR alatti csomagok ÁFA mentességét, azaz minden olyan csomag után, ami nem az Európai Unióból érkezik, meg kell fizetni a hozzáadott érték adót.  Ez a rendelkezés sok kérdést felvet, és sokan már most tudni vélik a beszedő rendszer összeomlását, és hazai platformokon önkéntes bevallást emlegetnek, mely alapján mindenki egyénileg fizetheti ki a csomagja utáni díjat  – pedig a helyzet ettől sokkal egyszerűbb, már készen áll az EU válasza a probléma megoldására. Ismerd meg a részleteket!

Tények és előzmények:

Évente 560 millió kínai csomag érkezik Európába csak az egyik legnagyobb online piactéren, az AliExpressen keresztül. E szállítmányok 97 százaléka teljes egészében vám és ÁFA mentes az EU-ban, és csak a fennmaradó 3 százalék az ami után megfizetik a terheket. 

Óriási számok, melyek óriási bevételkiesést okoznak a tagállamoknak.  Ezt az egyre mérgesedő helyzetet a 22 EUR-os rendelkezés okozza,(mi tudjuk hogy ez a határ 37 EUR/hó) mert eddig a határig vám és áfa mentesen szerezhetjük be a termékeket ha EU-n kívüli országból vásárolunk.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a főként ázsiai online kiskereskedők szeretik elkerülni a behozatali adókat azáltal, hogy a valótlan adatokat tüntetnek fel a csomagon és a vámáru nyilatkozaton. Magyarországon próbálják 2018. január 1-től kiemelten kezelni ezt a  helyzetet és egyre több csomagot vizsgálnak behatóbban, bekérik a fizetési adatokat, és azt is megvizsgálják,  hogy az adott terméket az szállító online üzletben mennyiért árusítanak, ellenőrizve ezzel a tényleges beszerzési árat.

Az EU 2018. decemberében döntést hozott, mely szerint ezeket a tisztességtelen adózási szabályokat, 2021 január 1-től meg kell szüntetni. Elvégre minden  Európában működő  kis- és középvállalkozást nyereségadó, ÁFA, szállítási díj, utalási költségek, és még ki tudja hányféle jogcímen jelentkező teher terheli ha harmadik országból szerzik be portékáikat – ez sokat árt a versenyképességnek – mert a kis tételben, magánemberként vásárlók számára ingyenes szállítással,  fillérekért, adó és minden tehermentesen országokba tömegesen áramló termékek megfosztják a tagállamok vállalkozóit a bevételektől, az államot az adóktól, a magánembereket a munkától.

Pánikhelyzet

A vásárlók akik megszokták az olcsó beszerzési forrásokat egyre jobban pánikolnak, persze még messze van a dátum, addig még sok minden történhet, mondják.

A legtöbb vásárlónak a vámkezelési díjjal van a legnagyobb problémája. Jelenleg a postai forgalomból kerül ki a legtöbb csomag, itt vámkezelésenként 3.000 forintot kérnek magánszemélyektől, 10.000 Ft-ot cégektől.

Elszomorító a matek: egy néhány dolláros termékből így lesz mindjárt több ezer forintos. Vagy mégsem?

Nézzük csak mi várható!

Az EU sajtóközleménye alapján egyablakos rendszert hoznak létre az online értékesítés hozzáadottérték-adójának nyilvántartására az Európai Unión belül.

Ez a rendszer leegyszerűsíti a  hozzáadottérték-adó (ÁFA) kiszámítását és kifizetését a kereskedők számára. Ugyanis ezután a termékeket árusító kereskedők, online piacterek eladói lesznek kötelesek a vevőktől beszedni az ÁFA összegét, és továbbfizetni a vevő szerinti EU tagállamnak.  E kötelezettség teljesítésének megkönnyítése érdekében külön portál jön majd létre a legfeljebb 150 eurónak megfelelő továbbra is vámmentes, csak ÁFA összege terhelő áru online értékesítésére ha harmadik országból származik. Itt tudják majd az eladók bevallani a náluk vásárlók után a terheket.

Nos akkor ezzel a rendelkezéssel megállítható az olcsó termékáradat? Aligha!

Várható  hogy sok harmadik országbeli eladó bemondja az unalmast és nem szállít az EU-n belül, ezzel lemondva erről a piacról, és az ezzel járó adminisztratív terhekről, de biztosan fog olyan is akadni, aki a már ezen a letisztult piacon vállalni fogja a terheket.

A fentiek alapján úgy látszik, hogy mi 27 %-kal drágábban fogunk vásárolni, amit a termék árában a kereskedőnek fogunk kifizetni.  Ha így lesz, akkor a posta vámkezelési feladatai megszűnnek, az ellenőrzés viszont nyilván ezután is a feladata lesz – meg lett-e fizetve a behozatali teher, pontosan mi van a csomagban, stb. Az eBay-nél már eddig is működött tengerentúli vásárlásnál olyan szolgáltatás, hogy a behozatali terheket ott lehetett megfizetni, hasonlóképpen tudom ezt is elképzelni.

Szóval mindent összevetve, nincs olyan nagy baj. Persze drágulnak a termékek, de remélhetőleg továbbra is ingyenesen szállíttatunk. Azt már csak remélni tudjuk, hogy a posta a csomagellenőrzés miatt nem talál ki valamilyen extra díjat csomagonként.

Forrás: https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/digital-single-market-modernising-vat-cross-border-ecommerce_en

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6732_en.htm

 

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*