Rohamosan terjed a koronavírus! Biztonságos külföldről vásárolni? Mi lesz a kínai csomagokkal?

Elég komolyan rákaptunk a külföldi vásárlásra.  Filléres és egyelőre az idén még vám és ÁFA mentes is, nagyjából 40 USD összegig. Rendben is van ez így, de most történt valami egészen aggasztó. Rohamosan terjed a koronavírus! Biztonságos külföldről vásárolni? Mi lesz a kínai csomagokkal?

Nagyon sok a kérdés, beszélgessünk hát róla.

Mi is ez a vírus?

Kemenesi Gábor annak a kutatócsoportnak a tagja, aki itt Magyarországon a denevér koronavírusok kutatásával foglalkozik. Facebook posztjában részletes tudományos tájékoztatást kaphatunk a vírusról, a várható kimenetelről, megelőzésről.

Kemenesi Gábor ezt írja a koronavírusról:

„A vírus egy úgynevezett zoonózis (állatról emberre terjedő betegség) egyelőre ismeretlen természetes gazdával. Ezen a kategórián belül pedig egy ún. felbukkanó fertőző betegség, amely jelenlegi formájában nemrég jöhetett létre és kerülhetett az emberi populációba. Annyi biztos egyelőre, hogy a SARS vírushoz és a Közel-Keleten jelenleg is fel-felbukkanó MERS koronavírushoz hasonlóan denevérekben van a jelenlegi járványos vírus „elődje”.
A mostani koronavírusnál még nem lehet tudni, hogy a denevérekről egyetlen gazdaváltás során közvetlenül ugrott az emberi populációra vagy itt is van egy egyelőre ismeretlen köztigazda (A SARS esetében ez az álcás pálmasodró volt).
A piacon több környezeti mintából is kimutatták, ezt okozhatta egy egyszerű tüsszentés is, de sajnos a hordozó állat már nagy valószínűséggel nem volt a piacon mire a hatóság odaért, így ez a kérdés nyitott marad.
A denevérek ettől még nem gonoszak, 15 éve ismert, hogy úgynevezett SARS-szerű koronavírusokat hordoznak világszerte. Ami a gazdaváltást lehetővé teszi az maga az ember, hiszen olyan mértékű változást okoztunk a bolygón (túlnépesedés, erdőirtások, városiasodás, klímaváltozás stb.) ami nagymértékben emeli a „találkozások” számát olyan mikróbákkal amik több százmillió éve már léteznek. Ezzel adjuk meg a lehetőséget olyan mutációk és genomváltozások létrejöttének (melyek egyébként extrém ritkák), amik éppen az ilyen helyzeteket idézik elő. Egyébként egy ilyen piac kiváló olvasztótégely ehhez.”

Mi a helyzet a Kínából rendelt csomagokkal?

A tények:

1. A csomagok késhetnek, és le is állhat a szállítás

A tájékoztatás szerint  Kína betiltotta a hajók belépését a Wuhan kikötőbe a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében .

Egy Huanggangi kikötő tisztviselője szerint a hajókra rakományos konténereket permetezik, ezért a csomagok rakodása hosszabb időt vesz igénybe.  

A hajózószemélyzetnek azt tanácsolják, hogy maradjon a fedélzeten, és a vámmunkásokat felkérik, hogy viseljenek maszkot a hajóra való felszállása előtt.

Wuhan városából a szállítás már szünetel, de ha a vírus elterjed, több kikötőt is bezárnak.

2.  Fertőzést okozhat-e a koronavírus a Kínából vásárolt, Magyarországra küldött cikkeken keresztül? 

A BBC News összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, melyet ebben a cikkben olvashatsz—>>

A fenti kérdésre a BBC News válasza: 

Nincs bizonyíték arra, hogy ez kockázatot jelent. Néhány betegség – beleértve a koronavírust, amely a SARS-t okozza – terjedhet az olyan szennyezett felületeken, amelyekre az emberek ráköhögnek, vagy rátüsszentenek.

Nem igazolták, hogy ez az új koronavírus képes-e erre. Még ha igen is, továbbra is kérdés merül fel, vajon a nemzetközi hajózás komoly problémát jelent-e.

A hideg vírusok általában kevesebb, mint 24 órán keresztül élnek az emberi testen kívül,  azután elpusztulnak.

A legbiztosabb tény eddig az, az eddigi esetek alapján, hogy szoros kapcsolatba kell lépni egy másik személlyel – mondjuk egy családtaggal vagy egészségügyi dolgozóval – a vírus eddig így terjedt tovább.

3. A China Post Express Mail Service (EMS) bejelentette, hogy késlelteti az összes szállítási megrendelést az áruk kettős fertőtlenítése érdekében.

A China Post Express Mail Service közleményében bejelentette:

„A lakosság biztonsága érdekében” fertőtlenítjük „a csomagokat és a Wuhanon átmenő járműveket, és késleltetjük a szállítást.

Ha továbbra is aggódik, dönthet úgy, hogy néhány napig félreteszi csomagját, miután megkapta és néhány napig nem bontja ki.”

4. Szinte kizárt, hogy több hetes szállítási procedúra után élő vírus legyen a rendelt csomagban – egy újabb vélemény:

Christopher Lee, a Sungai Buloh Kórház orvosa, aki szintén a malajziai Egészségügyi Minisztérium fertőző betegségekkel foglalkozó nemzeti tanácsadója kifejtette, hogy miért gondolja úgy, hogy viszonylag biztonságos Kínából származó csomagok fogadása.

Lee szerint Kínából származó összes csomag minimum 24 órát vesz igénybe rendeltetési helyének eléréséhez.

Ez a szállítási idő csökkenti az új koronavírus átterjedésének kockázatát, mivel a vírus nem képes életben maradni hosszú ideig.

Lee ésszerűsítette, hogy 2019 óta az nCoV-t koronavírus kategóriába sorolják, a terjedésének módja hasonló lesz a SARS-hoz és a MERS-hez – az emberre ártalmas koronavírus-variánsokhoz.

Lee-t idézte: „A SARS vírus hosszabb ideig – néhány napig – életben maradhat  nedves környezetben. Száraz felületeken, mint például műanyag, a vírus csak néhány órán keresztül élhet. ”

5. A Magyar Posta közleménye:

Úgy tűnik, felesleges a pánik. A Magyar Posta kivételesen „gyors” minimum 10 napos, de sokszor több hónapos Kínából történő szállítását ez a vírus egészen biztos nem éli túl.

Nem hinném hogy erre szükség lenne, de ha megnyugtat, akkor néhány napig ne bontsd ki a csomagot, és fertőtlenítsd!

Ha még többet akarsz tudni, a konzuli szolgálat közleményét itt olvashatod ——->>

About agnessa 661 Articles
Örök álmodozó, kíváncsi felfedező aki ismeri a legjobb helyeket, kutatja a legizgalmasabb cuccokat, lelkesen teszteli a legtrendibb kozmetikumokat és a hasznos kütyüket. Világpolgár, a virtuális sztráda üzleteinek hűséges vásárlója, és ismerője. Ez vagyok én, lépj be a kis világomba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*