2021 évi vámhatár, a vásárlásra vonatkozó vámolási szabályok

Egyre népszerűbb külföldről vásárolni, mely ok mögött a kimeríthetetlen választék, a különlegesség varázsa, és az utolérhetetlen árak húzódnak. A vámolási szabályok 2021-ben több ponton is jelentősen változnak. Nem árt tisztában lenned vele, hogy mely szabályok azok, melyekre figyelned kell, így biztosan nem ér kínos meglepetés.

Vásárlás az EU-n belül:

Magánszemélyekre vonatkozó szabályok:

Az EU-n belülről történő beszerzett termékek továbbra sem vonhatóak vámkezelés alá, de ez nem jelenti azt, hogy az ÁFA összege alól mentességet élveznénk.

A fő szabály ez: Ha az Ön cége másik EU-tagországban élő fogyasztók (magánszemélyek) részére értékesít és szállít le árut, alapszabályként be kell jelentkeznie adóalanyként az adott országban, és az ott alkalmazott adókulcsnak megfelelő összegű áfát kell felszámítania az áru után – kivéve, ha a kérdéses országba irányuló értékesítések összege az adott évben alatta marad a célország által meghatározott értékhatárnak. (Forrás: europa.eu) Ez az értékhatár: 35.000 EUR

A fenti szabály gyakorlatban azt jelenti, hogyha kisebb webáruházból vásárolsz magánszemélyként, akkor a kiindulási országban alkalmazott ÁFA kulcsot fizeted meg, ha webshop elérte az értékhatárt, akkor a magyar 27 %-os ÁFA összeg az, ami terhelni fogja a vásárlásod.

A legtöbbször az adott ország pl. Németország (ÁFA kulcsa jelenleg 16 %, 2021-ben 19 %) %-os kulcsa és a magyar 27 % közötti különbözet a kosárban extra költségként, csak a rendelés végeztével „derül ki”, mint ahogy a szállítási díj is. (pl. a német Amazon) Az EU-ból történő vásárlás tagadhatatlan előnye a gyorsaság, és a könnyebb ügyintézés, visszaküldés reklamáció esetén, de az árak általánosságban magasabbak.

Céges beszerzésekre más szabályok vonatkoznak, néhány alapvető szabályt megosztok veletek, de mivel ez egy sok tényezős és bonyolult ügy, ezért javaslom a részletes szabályok tanulmányozását, és konzultációt a könyvelőddel.

Céges vásárlás esetén a fő szabály ez:

Ha az Ön cége más európai uniós országokban működő cégek részére értékesít és szállít le árukat, nem számíthat fel áfát, ha a vevő rendelkezik érvényes uniós adószámmal.

Mindazonáltal levonhatja saját adókötelezettségéből azt az áfát, amelyet az ügylettel kapcsolatban felmerült költségek (pl. az adott értékesítés teljesítése céljából beszerzett áruk/szolgáltatások) után fizetett. Ha ügyfele nem rendelkezik érvényes uniós adószámmal, Önnek rendes körülmények között fel kell számítania az áfát az értékesítés után az Ön országában alkalmazandó áfakulcs alapján. (Forrás: europa.eu)

Ez a szabály oda-vissza működik, tehát vásárlás esetén ha nincs EU adószámunk akkor az kiindulási ország ÁFA összegét is megfizetjük, ha van, akkor nem fizetünk ÁFÁ-t. Itthon, Magyarországon felszámítjuk és ha van jogosultságunk akkor vissza is igényeljük rögtön, és az ÁFA bevallásban bevalljuk, és külön az A60-as jelentésben számot is adunk a beszerzéseinkről az adóhivatalnak. EU-s beszerzés esetén is fontos, hogy cégként regisztrálj a webshop oldalán, és a közösségi adószámod írd be a regisztrációs űrlapra. Ha ez nem lehetséges, akkor még a vásárlás megkezdése előtt küldd el az eladónak az EU adószámod.

Európai Unión kívüli beszerzést érintő vámhatár, vámszabályok

A legfontosabb szabály az, hogy 2021.06.30-ra módosult az a dátum, mely után megszűnik a kis értékű rendelések utáni import termék ÁFA és vámkezelés mentessége. Eredetileg úgy volt, hogy 2021. január 1-től minden csomagot vámkezelés alá vonnak, és meg kell fizetni utána a 27 %-os ÁFA összegét + a vámot (ha szükséges) + a vámkezelési díjat. ( a vámkezelési díj attól függ, hogy a rendelésed melyik futárszolgálat, vagy a posta szállítja)

Talán a vámkezelési díjtól meg tudunk menekülni a jövőben, ha az eladó IOSS (Import One Stop Shop) szolgáltatást alkalmazza.

Az IOSS alapelve az, hogy a vevő az áfát a vételárral együtt megfizeti az elektronikus felületen
– például online piactér, platform, portál –, így az árut harmadik országból (tehát az Európai
Unión kívülről) behozó gazdasági szereplőknek már nem kell áfát fizetniük a behozatalkor.
Ehhez azonban az eladóknak egy különleges áfa-azonosítószámmal kell rendelkezniük.

Most azonban még van egy fél éves türelmi időszak, így fókuszáljunk a 2021.01.01-2021.06.30-ig érvényben lévő szabályozásra. A 2021.07.01-től alkalmazandó szabályokat részletesen egy későbbi cikkben fogom megosztani veletek.

2021.06.30-ig érvényes szabályok

A vámhatárok 2021-ben, fő szabályként:

0-22 euró közöttvámmentes/vámeljárás alá nem tartozó
küldemény
22,1 -150 euró közöttvámmentes, de 27 % ÁFA terheli a
küldeményt
150,1-700 euró közöttkereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli
a küldeményt
700,1- euró és ezen érték felettkereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

Természetesen aki régebb óta velem tart, az tudja, hogy nem ez a bizonyos 22 EUR összeg ami megkímél a vámkezeléstől és az import termék ÁFA teher megfizetésétől.

De mégis mennyi az annyi?

Van egy jelenleg is érvényes jogszabály, a  2017 évi CLII. törvény az uniós vámjog végrehajtásáról, melynek
162.§. (5) bekezdésében ezt találjuk:

“(5) A vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (1) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét – kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket – nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a tíz euró alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni”

Számoljunk!

10 EUR összeggel növelt összegnek megfelelő vámteher, amit nem kell megfizetni a jogszabály szerint: 10 EUR/ 0,27 %, azaz 37,037 EUR.

2020. január 1-től már a NAV határozza meg azt az árfolyamot, melyet a számításkor alkalmazni kell, mely egész évben változatlan.

Ez az árfolyam 2020-ban: 334,79 HUF/EUR
2021-ben: 359,89 HUF/EUR

A tényleges vámteher mentességi határ tehát 2020 évre vonatkozóan 37,037 EUR, forintra átszámítva: 37,037 x 334,77 = 12.399 Ft

2021.06.30 ig (ezt követően megszűnik a kis értékű behozott termékek ÁFA és vámmentessége)   37,037 x 359,89 = 13.329 Ft

Azt, hogy a fenti összeg pontosan mennyi is dollárban, azt az éppen aktuális vámolási árfolyam határozza meg,  melyet ezen az oldalon tudsz nyomon követni: https://www.vamprogram.hu/hu/vamvilag/vamolasi-arfolyamok

Példaképpen, 2020.12 hónapban a vámolási USD árfolyam: 303,88 Ft, tehát a 2020.12 hónapban érvényes vámhatár:  40,88 USD

Vigyázat a postaköltség is növeli a termék árát, így ha azt szeretnéd, hogy a vámmentes legyen a csomagod, mindenképpen ezzel növelten számolj!

No és mi a helyzet akkor ha a posta vagy valamelyik futárszolgálat ragaszkodik a 22 EUR vámhatárhoz, és nem akarja figyelembe venni a tényleges összeget? Írj nekik egy levelet.

A levél sablonját megtalálod ebben a régebbi bejegyzésemben:

Ha hasznosnak találtad az információt, visszavárlak! 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*